Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Iaşi: Imaginea de zonă slab dezvoltată va deveni o amintire veche

F.A. Investiţii /

Cristian Adomniţei, preşedintele CJ Iaşi

Cristian Adomniţei, preşedintele CJ Iaşi

  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Toate proiectele de investiţii aflate în implementare şi cele viitoare ale Consiliului Judeţean Iaşi converg spre realizarea unei zone atractive pentru potenţialii investitori, imaginea de zonă slab dezvoltată urmând a fi privită ca o amintire veche, ne-a declarat preşedintele CJ Iaşi, domnul Cristian Adomniţei (USL).

    Principalele proiecte converg spre realizarea celor patru obiective majore pentru Iaşi: oraş academic european, hub regional de afaceri, centru medical regional, respectiv pol agroindustrial.

    Vor fi sprijinite proiectele care să permită dezvoltarea legăturilor cu celelalte zone din Regiunea de Nord-Est şi ţară. De exemplu, va fi creat un spital regional de urgenţă şi autostrada Târgu-Mureş - Iaşi - Ungheni (310 km), proiect realizat de Ministerul Transporturilor.

    În perioada următoare pentru Consiliul Judeţean Iaşi sunt prioritare investiţiile cu atragerea fondurilor europene, în principal în vedere dezvoltării infrastructurii medicale. Deoarece proiectele propuse de CJ Iaşi se află pe lista de rezervă pentru finanţarea prin programele cu fonduri europene, instituţia caută soluţii alternative de finanţare. Proiectele vizează realizarea câte unui ambulatoriu de specialitate la Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie "Cuza Vodă" din Iaşi (circa 9 milioane lei), Spitalul Clinic de Penumoftiziologie Iaşi (10,7 milioane lei), respectiv la Spitalul Clinic de Urgenţă "Prof. N. Oblu" din Iaşi (aproape 6,6 milioane lei). Toate cele trei proiecte au fost depuse spre finanţare prin Programul Operaţional Regional.

    La începutul toamnei, CJ Iaşi avea în pregătire în vederea accesării finanţării nerambursabile proiectul privind realizarea unui sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Iaşi. Valoarea totală a proiectului este de 69,3 milioane euro şi urmează să fie depus spre finanţare prin Programul Operaţional Sectorial Mediu. Proiectul include construirea unei staţii de transfer la Bălţaţi, a unei staţii de transfer şi sortare la Ruginoasa, iar la Ţuţora va fi extinsă staţia de sortare, va fi construită o staţie de tratare mecano-biologică şi subcompartimentul 3 al depozitului ecologic şi vor fi finalizate staţiile de compostare şi sortare. În paralel, vor fi închise depozitele neconforme de la Paşcani - Valea Seacă, Târgu Frumos - Adâncata, Hârlău şi Tomeşti. Durata de implementare a proiectului este de 34 de luni, iar finalizarea ar putea avea loc în anul 2015.

    Nici domeniul cultural nu este ocolit de CJ Iaşi, cu atât mai mult cu cât Iaşiul se află în competiţie pentru dobândirea titlului de Capitală Culturală Europeană în anul 2020. Un proiect de referinţă al CJ Iaşi pe acest palier are în vedere etapa a II-a de reabilitare a Mănăstirii Golia. Valoarea investiţiei este de peste 25 milioane de lei. Proiectul a fost depus spre finanţare prin Programul Operaţional Regional şi era în evaluare, la începutul toamnei. Finalizarea lucrărilor este prevăzută pentru anul 2015.

    Pentru realizarea tuturor obiectivelor propuse CJ Iaşi va analiza posibilitatea dezvoltării unor proiecte în parteneriat public-privat. "Atragerea de investiţii private în judeţul Iaşi reprezintă un obiectiv la care colaborează toate autorităţile publice de pe raza judeţului. Reabilitarea şi modernizarea căilor rutiere şi aeriene pentru rezolvarea problemei unei infrastructuri deficitare, dezvoltarea unei infrastructuri adecvate de mediu şi sănătate, realizarea proiectului Future Hub Iaşi, reprezintă câteva dintre obiectivele pe termen scurt pe care autorităţile publice locale şi judeţene şi-au propus să le realizeze", a afirmat domnul Adomniţei.

    Investiţii importante sunt în derulare

    Cele mai importante proiecte de investiţii aflate în derulare în judeţul Iaşi vizează infrastructura, învăţământul şi crearea unui parc agroindustrial.

    Viitorul proiect "Future Hub Iaşi", lansat de Ministerul Economiei, se pliază pe propunerea executivului CJ Iaşi, reprezentând punctul central în care se vor grupa 4 clustere structurate pe următoarele domenii: transport şi logistică (dezvoltarea structurii aeroportuare existente şi a infrastructurii de drumuri), farmacie şi sănătate (reţea de laboratoare), universitar (cinci clădiri dotate cu laboratoare), tehnologie şi servicii IT (atragerea de mari companii pentru deschiderea de centre de tehnologia informaţiei).

    O nouă pistă la aeroportul Iaşi

    Un alt obiectiv primordial în strategia de dezvoltare a judeţului vizează dezvoltarea şi modernizarea Aeroportului Internaţional Iaşi. Lucrările vor începe cu realizarea modului I, respectiv realizarea unei noi piste de decolare - aterizare. În primă fază aceasta va avea o lungime de 2.400 m, urmând ca ulterior, în perspectiva identificării resurselor financiare, să fie extinsă la 3.000 m. De asemenea, vor fi realizate căile de rulare şi platforma de operare spre zona de terminale noi. Totodată, mai este necesară realizarea unei căi de rulare între pista nouă şi cea existentă, extinderea platformei de operare existente. Odată cu punerea în folosinţă a noii piste vor putea fi operate avioane de mare capacitate.

    Valoarea investiţiei pentru realizarea pistei de 2.400 m a fost estimată la aproape 49,5 milioane euro, incluzând şi lucrările adiacente. În viitor, în funcţie de resursele financiare, obiectivul va fi completat cu un terminal cargo.

    Contractele pentru drumuri au fost reziliate şi relicitate

    Reabilitarea şi modernizarea drumurilor judeţene reprezintă o altă prioritate pentru noua conducere a Consiliului Judeţean Iaşi. În prezent sunt în implementare cu fonduri europene două proiecte de reabilitare şi modernizare a drumurilor judeţene. Astfel, lucrările pentru infrastructura rutieră DJ 282C, DJ 282, DJ 282B Iaşi - Botoşani au în vedere peste 37,7 km de drum. Valoarea totală a proiectului finanţat prin Programul Operaţional Regional este de 77,6 milioane lei. Contractul de lucrări a fost atribuit societăţii Euroconstruct Group, din Iaşi. Însă, deoarece la mijlocul lunii august stadiul fizic de implementare era de 34% în contextul în care finalizarea obiectivului fusese stabilită pentru octombrie 2012, CJ Iaşi a luat decizia să rezilieze contractul şi să organizeze o nouă licitaţie. În acest sens, execuţia obiectivului este preconizată să se extindă în anul 2013.

    Un alt proiect de infrastructură de transport finanţat prin POR vizează reabilitarea şi modernizarea DJ 248 Iaşi - Vaslui, pe o porţiune de circa 38 km (dintre care 29,4 km în judeţul Iaşi, restul în judeţul Vaslui), urmând traseul Iaşi - Ciurea - Mogoşeşti - Grajduri - Scânteia - limita cu judeţul Vaslui - Rebrica - Vultureşti. Valoarea totală a proiectului este de 70,1 milioane lei. Contractul de lucrări a fost atribuit iniţial asocierii Jaop Sociedade de Empreitadas şi Moldotrans Auto, din Iaşi. Datorită întârzierilor înregistrate, contractul a fost reziliat, iar procedura de achiziţie publică a fost reluată. În prezent, lucrările sunt executate de firma Transmir, din Murgeni. Perioada de implementare a obiectivului este de 59 de luni, proiectul find estimat a se finaliza în anul 2013. Până la mijlocull unii august obiectivul era realizat 25%.

    Patru şcoli speciale sunt modernizate

    Pe domeniul infrastructurii sociale, CJ Iaşi are în implementare proiectul de reabilitare, modernizare şi dotare a patru scoli speciale. De asemenea, proiectul urmăreşte creşterea eficienţei energetice a unităţilor reabilitate cu 15%. Obiectivele vizate sunt Şcoala Specială "Constantin Păunescu" din Iaşi, Colegiul Tehnic "Ion Holban", Grupul Şcolar "Trinitas" din Târgu Frumos (două locaţii) şi Liceul pentru elevi cu deficienţe de vedere "Moldova" din Târgu Frumos. Valoarea totală a proiectului este de 33,3 milioane lei si urmează sa fie finalizat în anul 2013, în luna august lucrările erau implementate 94%.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Legea

    Internaţional