Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

IAŞIÎn pregătire 75 de proiecte de 3,7 miliarde de euro pentru atragerea fondurilor structurale

F.A. Investiţii /

Cosmin Coman, director executiv al direcţiei Programe şi Servicii pentru Comunitate din cadrul Primăriei Iaşi

Cosmin Coman, director executiv al direcţiei Programe şi Servicii pentru Comunitate din cadrul Primăriei Iaşi

Cele mai importante obiective de investiţii sunt susţinute dintr-un credit extern

Municipalitatea ieşeană vrea să atragă fonduri europene prin 75 de proiecte de dezvoltare. Edilii mizează pe faptul că Iaşiul este unul dintre polii naţionali de creştere, ocazie cu care oraşul de pe Bahlui ar putea accesa fonduri europene pe un număr mai mare de programe de finanţare, inclusiv pentru refacerea infrastructurii rutiere, dezvoltarea şi modernizarea reţelelor de transport public, construirea de locuinţe etc.

Directorul executiv al Direcţiei Programe şi Servicii pentru Comunitate din cadrul Primăriei Iaşi, Cosmin Coman, ne-a declarat că, la finele lunii septembrie, municipalitatea ieşeană avea un portofoliu de 75 de proiecte pentru care doreşte să obţină fonduri structurale, imediat ce programele aferente vor deveni operaţionale. Domnia sa ne-a explicat: "Cele 75 de proiecte se află în diverse stadii de pregătire a documentaţiei. Pentru o parte dintre acestea au fost realizate inclusiv studiile de fezabilitate, altele sunt într-o fază incipientă. Cumulată, valoarea proiectelor respective se ridică la 3,7 miliarde de euro. Vom ataca posibilităţile de obţinere a finanţării acestora imediat ce programele în cadrul cărora vrem să le depunem vor deveni operaţionale. Apreciem că, în perioada lor de implementare de şapte ani, aspectul municipiului Iaşi se va schimba radical".

Printre cele mai mari obiective ale primăriei se află modernizarea sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare şi extinderea acestora în Zona Metropolitană Iaşi, reabilitarea infrastructurii rutiere, reabilitarea şi amenajarea zonei de agrement Ciric, realizarea pasajului Octav Băncilă şi reabilitarea urbană a zonei Cuza Vodă. La acestea se adaugă construirea de locuinţe sociale, managementul integrat al transportului local, îmbunătăţirea infrastructurii şcolare cu accent pe extinderea grădiniţelor, realizarea depozitului ecologic de deşeuri menajere de la Ţuţora, amenajarea albiei râului Bahlui.

Proiecte de 26,8 milioane euro, în stand-by

Primăria Iaşi speră ca, în acest an, să acceseze finanţări europene pentru două mari proiecte investiţionale, în valoare totală de 26,8 milioane de euro. Numai că la şedinţa Comitetului Regional de Evaluare Strategică şi Corelare (CRESC) Nord Est de la finalul lunii iulie, respectivele proiecte au fost plasate pe poziţii neeligibile din punct de vedere al accesului la finanţare prin Programul Operaţional Sectorial. Conducerea Primăriei Iaşi speră, totuşi, că va accesa fonduri europene pentru aceste investiţii ţinând cont că Iaşiul este pol naţional de dezvoltare. Cele două proiecte vizează reabilitarea reţelei rutiere a oraşului, pe axele nord - sud şi est - vest.

Proiectul de reabilitare a axei de transport est - vest urmăreşte modernizarea arterelor de circulaţie şi a trotuarelor pe traseul strada Păcurari - bulevardul Independenţei - strada Elena Doamna, până la intersecţia cu bulevardul Tudor Vladimirescu, tronson de drum naţional. Valoarea totală a lucrărilor a fost estimată la 6,84 milioane de euro, din care 6 milioane de euro ar urma să fie asigurate din fondurile structurale. În total, ar urma să fie reabilitate 5,6 km de străzi cu o suprafaţă de 100.000 mp, 39.000 mp de trotuare şi aproape 17.000 mp de spaţii verzi.

Al doilea proiect, privind reabilitarea zonei istorice a Iaşiului, este estimat la 20 de milioane de euro. Pentru punerea în practică a acestui proiect se solicită suma de 15 milioane de euro din fonduri europene, la care se mai adaugă o cofinanţare a municipalităţii de aproximativ 5 milioane de euro. Proiectul urmăreşte dezvoltarea reţelei rutiere în zona culturală, istorică şi turistică a municipiului Iaşi, urmând să fie supuse lucrărilor de reabilitare aleea Mihail Sadoveanu, aleea Grigore Ghica Vodă, bulevardul Carol I, strada Gavril Musicescu, bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, bulevardul Ţuţora, şoseaua Ştefan cel Mare, şoseaua Sărărie, precum şi străzile Mihai Costăchescu, Gheorghe Asachi, Vasile Pogor, Vasile Conta, Vasile Alecsandri, I.C. Brătianu, Sf. Lazăr, Lascăr Catargiu şi Palat. În cadrul acestui proiect, se prevede reabilitarea a peste 24 km de stradă, cu o suprafaţă de aproximativ 687.000 mp, 126.000 mp de trotuare şi aproape 60.000 mp de spaţii verzi.

Cele mai importante obiective de investiţii sunt susţinute dintr-un credit extern

Cele mai importante obiective investiţionale ale municipalităţii ieşene sunt susţinute din creditele în valoare de 177.725.160 lei pe care le poate utiliza Primăria Iaşi. Suma respectivă provine dintr-un credit de 200 milioane lei, contractat cu Dexia Komunal Credit la începutul anului trecut. Astfel, în acest an, a fost iniţiat un proiect de modernizări de străzi, în valoare totală de 222 milioane lei, care se întinde pe o perioadă de 48 de luni, suma urmând să fie susţinută din credite externe şi fonduri nerambursabile. De asemenea, tot acum a demarat un proiect de amenajări parcări, în valoare de 30 milioane lei, care se va întinde tot pe o perioadă de 48 de luni.

Pentru anul viitor este planificată iniţierea unor proiecte de construcţii pasaje subterane, în valoare estimată de 67 milioane lei. Proiectul se va derula pe o perioadă de 36 de luni, cu resurse financiare asigurate din bugetul local şi fonduri nerambursabile.

Tot în 2009 vor demara şi alte proiecte investiţionale importante, în realizarea cărora vor fi utilizaţi bani din creditul menţionat: Pasaj Octav Băncilă (73,91 milioane lei - termen de realizare 36 de luni), reabilitare Pasaj Nicolina (4 milioane lei - termen de realizare 12 luni), Pod Tudor Vladimirescu (un milion lei - termen de realizare 8 luni), restaurare Podul de Piatră (un milion lei - termen de realizare 18 luni).

Pentru anul 2010 este prevăzută demararea unui proiect extrem de important, cel de realizare a Pasajului Tătăraşi (150 milioane lei - termen de realizare 36 luni). Pentru o parte dintre aceste proiecte reprezentanţii autorităţii locale speră şi în accesarea unor finanţări europene.

357 de milioane de lei pentru investiţii în infrastructura de transport

Nu lipsite de importanţă sunt proiectele ieşene de modernizare a infrastructurii de transport, o parte dintre acestea fiind deja în derulare la finele lunii septembrie. În perioada menţionată, erau în curs de execuţie lucrări de reabilitare a liniei de tramvai din zonele Canta şi Vasile Lupu, în valoare de 9,25 milioane de lei, respectiv 18,72 milioane de lei. Primul proiect este susţinut din fonduri BERD şi de la bugetul local, iar cel de-al doilea din împrumutul de la Dexia, cu completări de la bugetul local. Aceste două proiecte vor fi finalizate anul viitor, când vor fi iniţiate noi lucrări de gen. Potrivit edililor ieşeni, valoarea totală a investiţiilor în modernizarea infrastructurii de transport se ridică la 357,81 milioane de lei.

În această sumă intră şi un program de achiziţionare a mijloacelor de transport în comun, în valoare totală de 177,5 milioane de lei, programat pentru finalizare în 2013, dar şi implementarea sistemului de management al traficului, obiectiv în valoare de 67 milioane de lei. Pentru rezolvarea acestor probleme se are în vedere, în principal, accesarea unor fonduri europene, la fel ca şi în cazul proiectului de amenajare a străzii Lăpuşneanu, care are valoarea de 10 milioane de lei.

Amenajarea râului Bahlui, un pariu interesant

Un proiect extrem de interesant al Primăriei Iaşi vizează transformarea râului Bahlui într-o zonă de agrement. Documentaţia în acest sens este în curs de elaborare, valoarea estimată a lucrărilor ridicându-se la nu mai puţin de 740 de milioane de lei. Şi în acest caz, primăria contează pe accesarea de fonduri europene. Cosmin Coman ne-a precizat: "Proiectul ar putea fi iniţiat în anul 2010 şi are ca termen de implementare o perioadă de 60 de luni. În acest sens, intenţionăm să colaborăm mai strâns şi cu Direcţia Apelor Prut, în administrarea căreia se află râul Bahlui. În principal, se are în vedere amenajarea albiei râului şi realizarea unor puncte de agrement pe traseu".

În această categorie de proiecte intră şi cel care priveşte amenajarea zonei de agrement Ciric, documentaţia realizată indicând un necesar investiţional de 29,21 milioane de lei, contându-se şi aici pe fonduri europene. Astfel, zona lacului Ciric va intra într-un program de modernizare, va beneficia de o plajă, de bazine şi de un parc acvatic. De asemenea, pădurea va fi transformată într-un imens parc în care ieşenii îşi vor putea petrece timpul liber.

Domnul Coman ne-a menţionat: "Ne gândim la această zonă ca la un obiectiv regional de agrement. Avem o suprafaţă importantă aici, de 267 de hectare, pe care intenţionăm să o punem în valoare". Astfel, primăria încearcă să obţină banii necesari pentru infrastructură de la Uniunea Europeană, iar pentru alte amenajări necesare contează pe participarea capitalului privat.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional