Amenajarea unui iaz in gradina este tot mai dorita de catre romani. Acesta ofera spatiului un aer special fiind totodata una dintre cele mai usoare metode de reamenajare a gradinii, apreciaza Hornbach, retailer de bricolaj si gradinarit.
Primele pe lista produselor necesare la construirea unei astfel de suprafete se numara un utilaj de sapat de mici dimensiuni, o roaba si un tarnacop. Folia PVC, materialul geotextil, margaritarul, nisipul si, nu in ultimul rand, plantele acvatice sunt de nelipsit in acest proces.
Mugurel-Horia Rusu, directorul general al Hornbach, precizeaza:
"In mod obisnuit, pentru amenajarea unui iaz cu o dimensiune optima, este nevoie de un perimetru de cca. 4 mp. Totusi, acesta poate fi realizat in functie de suprafata disponibila si de dorinta fiecarui client."
De asemenea, pentru functionalitatea iazului, se recomanda achizitionarea pompelor de recirculare, a filtrelor de apa, a spoturilor subacvatice, dar si a cosurilor pentru plantarea plantelor acvatice. Astfel, intr-un interval cuprins intre doua zile si o saptamana, in functie de complexitatea lui, iazul poate fi gata.
"Odata construit iazul, o alta etapa importanta este achizitionarea plantelor, a pestilor si a altor vietuitoare care vor popula spatiul acvatic din gradina. Pentru un plus de frumusete, recomandam formarea unei mici cascade, care sa fie interconectata cu iazul. Aceasta prepupune o investitie mica, dar are efecte estetice maxime", a mai afirmat Mugurel-Horia Rusu.
Un alt aspect important de care trebuie sa se tina cont la construirea unui iaz este ca in tot perimetrul din jur sa existe plante destul de inalte, pentru a preveni prabusirea malurilor.