Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Implementarea cladirilor aproape zero energie este realizabila si in Romania

A.D. Perspective /

Cladirile foarte performante energetic (aproape zero energie) sunt posibile si in Romania, la costuri rezonabile. In sectorul rezidential, prin aplicarea unor solutii cu costuri optimizate, o astfel de cladire noua va costa cu 2,8% pana la 11,7% mai mult fata de imobilele obisnuite, in functie de anvelopa cladirii, de instalatia de incalzire si de categoria cladirii, potrivit studiului "Implementarea cladirilor cu consum de energie aproape zero in Romania - definitie si foaie de parcurs", realizat de Institutul European pentru Performanta Energetica a Cladirilor (BPIE).

In cazul cladirilor de birouri aproape zero energie, crestere costurilor totale variaza de la 0,5% pana la 12,3% comparativ cu constructiile obisnuite cu aceasta destinatie, releva acelasi studiu.

Promovarea masurilor de crestere a eficientei energetice este cu atat mai importanta avand in vedere ca din anul 2020 toate cladirile nou construite in Romania (in Uniunea Europeana) vor trebui obligatoriu sa aiba un consum de energie aproape zero.

Studiul intocmit de BPIE a vizat definirea unor cladiri de referinta pe trei categorii: cladirile de locuit individuale, cladirile de locuit colective si cladirile de birouri.

Pe suportul acestor tipuri de cladiri s-au realizat o serie de simulari, utilizand variante imbunatatite de izolare termica si instalatii de incalzire, racire, ventilare si apa calda de consum. Pentru a echilibra balanta dintre emisiile de dioxid de carbon si contributia de energie din surse regenerabile, a fost luata in considerare compensarea prin sisteme fotovoltaice.

Din studiu a rezultat ca, pentru ca o cladire sa indeplineasca cerintele aproape zero energie, costurile aditionale se situeaza, in functie de solutia adoptata, intre 3,6 si 16 euro pe mp pe an.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional