Cladirile foarte performante energetic (aproape zero energie) sunt posibile si in Romania, la costuri rezonabile. In sectorul rezidential, prin aplicarea unor solutii cu costuri optimizate, o astfel de cladire noua va costa cu 2,8% pana la 11,7% mai mult fata de imobilele obisnuite, in functie de anvelopa cladirii, de instalatia de incalzire si de categoria cladirii, potrivit studiului "Implementarea cladirilor cu consum de energie aproape zero in Romania - definitie si foaie de parcurs", realizat de Institutul European pentru Performanta Energetica a Cladirilor (BPIE).
In cazul cladirilor de birouri aproape zero energie, crestere costurilor totale variaza de la 0,5% pana la 12,3% comparativ cu constructiile obisnuite cu aceasta destinatie, releva acelasi studiu.
Promovarea masurilor de crestere a eficientei energetice este cu atat mai importanta avand in vedere ca din anul 2020 toate cladirile nou construite in Romania (in Uniunea Europeana) vor trebui obligatoriu sa aiba un consum de energie aproape zero.
Studiul intocmit de BPIE a vizat definirea unor cladiri de referinta pe trei categorii: cladirile de locuit individuale, cladirile de locuit colective si cladirile de birouri.
Pe suportul acestor tipuri de cladiri s-au realizat o serie de simulari, utilizand variante imbunatatite de izolare termica si instalatii de incalzire, racire, ventilare si apa calda de consum. Pentru a echilibra balanta dintre emisiile de dioxid de carbon si contributia de energie din surse regenerabile, a fost luata in considerare compensarea prin sisteme fotovoltaice.
Din studiu a rezultat ca, pentru ca o cladire sa indeplineasca cerintele aproape zero energie, costurile aditionale se situeaza, in functie de solutia adoptata, intre 3,6 si 16 euro pe mp pe an.