Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

ÎN 2016Stadionul şi centura de ocolire, cele mai importante investiţii din Târgu-Jiu

Investiţii /

Stadionul şi centura de ocolire, cele mai importante investiţii din Târgu-Jiu
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Din bugetul pentru acest an, pentru investiţiile în continuare a fost alocată suma de 15,87 milioane de lei, iar pentru investiţii noi - 4,17 milioane lei.

    Pe lângă proiectele enumerate mai sus, Primăria din Târgu-Jiu are planuri şi pentru reabilitarea canalizării din cartierele Griviţa, Debarcader, Cuza II, în zona Drăgoieni, precum şi reparaţii la clădirea Teatrului Dramatic "Elvira Godeanu".

    "În anul 2016 se vor executa lucrări de asfaltare în valoare de circa 7,5 de milioane lei şi lucrări la reţeaua de apă şi canalizare în valoare de circa 7,8 de milioane lei", ne-au declarat reprezentanţii Primăriei Târgu-Jiu, subliniind că sursele de finanţare pentru investiţiile din acest an sunt bugetul local, bugetul de stat şi fondurile structurale europene.

    Bazin de înot acoperit şi o nouă sală de sport

    Tinerii din Târgu-Jiu vor avea la dispoziţie noi obiective pentru practicarea sportului în condiţii moderne, după ce primăria a obţinut finanţare pentru o nouă sală de sport cu o capacitate de aproape 200 de locuri, ce va fi realizată în zona Colegiului Comercial "Virgil Madgearu", potrivit datelor transmise de municipalitate. Investiţia are o valoare de aproximativ 500 de mii de euro, iar finanţarea este asigurată de Guvernul României, prin Compania Naţională de Investiţii. Tot în zona Liceului "Virgil Madgearu" va fi construit şi un bazin de înot acoperit, cu o suprafaţă de aproximativ 1.000 de metri pătraţi şi o valoare estimată de 1,3 milioane de euro.

    Parcul Central va fi modernizat şi reamenajat

    Parcul Central din oraş va fi modernizat şi reamenajat din punct de vedere peisagistic, proiectul ce se ridică la aproximativ 2 milioane de euro având drept scop creşterea numărului turiştilor care vin să viziteze operele lui Constantin Brâncuşi, precum şi punerea în valoare a sculpturilor sale.

    Raul Chiriac, şeful Serviciului Investiţii din cadrul Primăriei Municipiului Târgu-Jiu, a declarat: "Printre elementele principale ale proiectului se numără amenajarea peisagistică a parcului, care cuprinde (...) reamenajarea aleilor din Parcul Central cu pavaj decorativ, amenajarea unor noi alei, atât pietonale, cât şi pentru biciclete, refacerea împrejmuirii şi a iluminatului public şi peisagistic. Bineînţeles, vor fi reabilitate anumite clădiri din incinta parcului, cum ar fi turnul de apă, spaţiile de gospodărie, şi vor fi amenajate fântâni arteziene".

    Potrivit sursei citate, proiectul este pregătit de primărie pentru a fi depus în vederea obţinerii de fonduri europene în exerciţiul financiar 2014-2020.

    Proiecte europene în valoare de 140 de milioane de euro

    Primăria Târgu-Jiu pregăteşte pentru perioada următoare un portofoliu de proiecte în valoare totală de 140 de milioane de euro, urmând ca acestea să fie eligibile după lansarea ghidurilor de finanţare, potrivit surselor citate.

    "Sunt proiecte care sunt concretizate în zona de studii de fezabilitate, urmând ca, odată cu lansarea ghidurilor de finanţare, aceste proiecte să devină eligibile şi să trecem la organizarea de licitaţii, stabilirea constructorilor, predarea amplasamentului şi începerea efectivă a lucrărilor", a explicat Marius Ionescu, directorul tehnic al primăriei, adăugând: "Dacă în perioada 2007-2013 am avut o absorbţie de fonduri europene de 100%, sperăm ca şi în perioada 2014-2020, fondurile UE să asigure finanţarea lucrărilor şi proiectelor îndrăzneţe din municipiul Târgu Jiu. Pregătim un portofoliu de proiecte estimat la aproximativ 130-140 de milioane de euro".

    Potrivit sursei citate, au avut loc mai multe întâlniri între oficialii Primăriei Târgu-Jiu şi echipele de la Agenţia de Dezvoltare Regională în urma cărora s-au stabilit liniile de finanţare pentru perioada următoare.

    Proiect de 4 milioane de euro pentru fluidizarea traficului

    Un alt proiect pregătit de municipalitate este "Creşterea fluidităţii rutiere, îmbunătăţirea siguranţei cetăţeanului în spaţiul public şi realizare dispecerat informatic integrat", cu o valoare estimată de circa patru milioane de euro.

    Proiectul prevede implementarea sistemului de management adaptiv al traficului rutier, creşterea atractivităţii transportului public pentru cetăţeni prin oferirea de informaţii în timp real asupra momentului în care va sosi următorul mijloc de transport în staţia respectivă, îmbunătăţirea siguranţei cetăţeanului în spaţiul public prin instalarea de camere video de supraveghere, instalarea unui sistem modern de recunoaştere şi interpretare a numerelor de înmatriculare ale autovehiculelor.

    Componenta de supraveghere video va include peste 100 de camere video, iar locaţia aleasă pentru amenajarea viitorului Centru de comandă şi control este o fostă centrală termică din zona de sud a oraşului. Acest proiect, alături de cel privind modernizarea transportului în comun, va fi inclus în cererea de finanţare pentru accesarea fondurilor europene, potrivit datelor primăriei.

    Două blocuri de locuinţe sociale, aproape de predare

    Primăria Târgu-Jiu derulează în prezent construcţia a două blocuri noi de locuinţe sociale, ce urmează să fie date în folosinţă în luna iulie.

    "Lucrările de construire a celor două blocuri de locuinţe sociale din zona străzii Ciocârlău se află într-un stadiu avansat, termenul de finalizare fiind în cursul lunii iulie din acest an. Este vorba de construirea a două blocuri de locuinţe colective cu regim de înălţime subsol, parter şi trei etaje", spune Raul Chiriac, menţionând că vor fi realizate 64 de unităţi locative cu toate utilităţile necesare.

    Pe lângă obiectivul de bază, respectiv cele două blocuri, investiţia cuprinde şi amenajarea întregii zone, alei pietonale, acces auto, loc de joacă pentru copii, spaţii verzi, iluminat public şi toate celelalte dotări urbane.

    Potrivit datelor de pe site-ul instituţiei, municipalitatea a repartizat în ultimii ani aproape 900 de locuinţe către cei îndreptăţiţi, atât prin programul ANL, respectiv locuinţe pentru tineri, cât şi locuinţe sociale. Valoarea totală a investiţiei este de şase milioane de euro.

    Proiect de modernizare pentru Calea Eroilor

    Un alt proiect important pentru oraş este modernizarea Căii Eroilor, prin care municipalitatea vrea să realizeze două parcări subterane şi trei pasaje pe strada Popa Şapcă, Genevei şi Mărăşeşti.

    "Vom avea astfel pasaje pe sub Calea Eroilor. Este un proiect foarte mare şi normal că nu putem să îl realizăm cu bani de la bugetul local. Încercăm să obţinem atât fonduri europene, cât şi fonduri guvernamentale", a spus primarul Florin Cârciumaru.

    De asemenea, pe lista de proiecte a Primăriei Târgu-Jiu se află şi extinderea reţelelor de canalizare din mai multe cartiere ale municipiului, respectiv Drăgoieni, Debarcader, I. L. Caragiale - A. I. Cuza, Griviţa I, Griviţa II şi cartierul Plopilor.

    Investiţii şi la şcolile din oraş

    Consilierii locali au avizat şi două proiecte de hotărâre privind "realizarea de investiţii la unităţile de învăţământ de pe raza municipiului Târgu Jiu". Astfel, a fost aprobată documentaţiile pentru reabilitarea acoperişurilor la Şcoala Generală "Constantin Săvoiu", destinată clădirii care găzduieşte laboratoarele, valoarea lucrărilor fiind de circa 124.000 de lei. O investiţie similară a fost aprobată şi pentru acoperişul sălii de sport a Liceului "Henri Coandă", reabilitarea având o valoare de aproximativ 227.500 de lei.

    20 de blocuri vor fi reabilitate termic în 2016

    Oficialii Primăriei spun că în acest an vor continua lucrările de reabilitare termică a blocurilor din zona centrală a oraşului, respectiv Popa Şapcă - Unirii, urmând să fie anvelopate 20 de blocuri de locuinţe de pe tronsonul din strada Victoriei, de la blocul 1 până la blocul 15, strada Unirii, de la blocul 1 până la blocul 18, strada Traian, blocurile 6, 7, şi 9, bulevardul Constantin Brâncuşi, blocurile 43 şi 45.

    Lucrări de extindere şi modernizare a reţelelor de apă şi canalizare

    Primăria Târgu-Jiu a anunţat că va continua obiectivele de investiţii, începute anul trecut, privind lucrările de extindere şi modernizare a reţelelor de apă şi canalizare.

    Oficialii municipalităţii au explicat: "În zona de peste râul Jiu, în anii trecuţi, au fost introduse colectoarele principale privind canalizarea menajeră, iar la ora actuală sunt demarate şi lucrările privind realizarea colectorului de apă pluvială. În urma documentaţiilor care vor fi elaborate în decursul acestui an, urmează să demarăm lucrări de investiţii, fie din bugetul local, fie prin programe cu fonduri europene sau fonduri guvernamentale, pentru realizarea colectoarelor pluviale şi pe strada Meteor, cu toate ramificaţiile: Microcolonie, strada Merilor, strada Călăraşi, precum şi aleile din zona respectivă.

    Pentru 2016, municipalitatea pregăteşte o serie de lucrări de investiţii noi care vor începe odată cu sezonul cald.

    "Marea parte a acestor proiecte sunt deja în faza de desfăşurare a licitaţiei de achiziţie publică, precum canalizarea menajeră pentru zona Drăgoieni, lucrare care presupune o lungime de peste 11 kilometri de reţea de canalizare. Lucrarea va începe din partea de nord a municipiului şi continuă pe traseul Calea Bucureşti-Drăgoieni-Sf. Dumitru-Petreşti, cu deversare în colectoarele realizate anii trecuţi, undeva în zona 9 Mai. Vor fi patru staţii de pompare intermediare. Peste 800 de gospodării vor beneficia de această canalizare în zona respectivă", au transmis reprezentanţii primăriei.

    Pentru 2016, primăria va finanţa din bugetul local reabilitarea reţelei de canalizare menajeră în cartierul Debarcader pe o lungime de circa 3,2 kilometri, urmând să fie introdus şi colectorul pentru preluarea apelor pluviale, iar apoi va urma modernizarea tuturor străzilor din incinta cartierului.

    Oficialii primăriei au precizat: "În zona Griviţa sunt 3,9 kilometri de reţele de canalizare finanţate din bugetul local. În cartierul Olari, unde s-a rezolvat deja partea de preluare cu deversare în staţia din strada Mărgăritarului, sunt 800 de metri de reţea de canalizare. (...) În zona Colonel Dumitru Petrescu, pe lângă lucrările de canalizare menajeră şi pluvială, se vor realiza şi peste 50 de racorduri către blocuri. (...) În total este vorba despre investiţii în valoare de 25 de milioane de euro atrase prin programele lansate de Guvernul României".

    Program de modernizare a străzilor

    Primăria Târgu-Jiu susţine că va continua şi în 2016 lucrările de modernizare a străzilor din municipiu, fiind prioritare străzile pentru care au fost finalizate reţelele tehnico-edilitare.

    Marius Ionescu, directorul tehnic al Primăriei, a declarat: "Pe raza municipiului Târgu-Jiu au fost realizate o serie de lucrări privind reabilitarea sistemului de alimentare cu apă şi extinderea acestuia, modernizarea sistemului de canalizare menajeră, inclusiv extinderea lui, iar o serie de străzi au fost afectate. O parte dintre aceste străzi au fost modernizate anul trecut, iar o parte vor avea continuitate în acest an. Vor continua lucrările de modernizare a bulevardului Vasile Alecsandri, unde a mai rămas foarte puţin, strada 16 Februarie, care a fost prinsă în program încă de anul trecut şi stratul de uzură pe strada Dobrogeanu Gherea. Alte două lucrări destul de mari începute anul trecut, respectiv modernizarea în totalitate a străzilor Luncilor şi Panduri, vor fi finalizate în acest an. În acea zonă sunt începute şi lucrări de realizare a colectorului principal de colectare a apelor pluviale.

    Pe strada Panduri colectorul este realizat în totalitate".

    Străzile care vor avea prioritate în acest an sunt Colonel Dumitru Petrescu, Nicolae Grigorescu, strada Griviţa, Lujerului, Minerilor şi Mioriţei, iar acestea nu vor mai suferi alte lucrări de infrastructură, potrivit informaţiilor transmise de municipalitate.

    Târgu-Jiu vrea să atragă investitori din Slovacia

    Primăria are planuri pentru atragerea de investitori străini şi, în acest sens, municipalitatea a purtat discuţii cu o companie din Slovacia, care şi-a manifestat interesul să vină în Târgu-Jiu, conform datelor prezentate de municipalitate.

    Oficialii primăriei au declarat: "Am purtat discuţii cu un reprezentant al unei companii destul de puternice, companie care şi-a arătat interesul să relocheze activitatea pe care o are în Slovacia, în România. Sunt o serie de puncte de lucru pe care deja le-a dezvoltat acest investitor aici în România, iar în apropierea noastră a creat un asemenea punct de lucru la Turnu Severin. Pentru Târgu-Jiu şi-a arătat interesul de a deschide o unitate într-o hală închiriată în oraş, în situaţia în care boardul companiei decide acest lucru, la sfârşitul anului, în urma analizei rezultatelor pe care le are în România".

    Fonduri europene pentru modernizarea staţiilor de tratare a apei

    Proiectul "Extinderea şi reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare, modernizarea staţiilor de tratare şi a SEAU Târgu-Jiu, jud. Gorj", este cofinanţat prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu.

    Potrivit datelor primăriei, lucrările de modernizare la staţiile de tratare Târgu-Cărbuneşti, Polata şi Preajba se află în plină desfăşurare.

    Pentru cele două contracte de lucrări, "Instalaţie de tratare biologică a amoniului pentru staţia de tratare apă Târgu Cărbuneşti" şi "Îmbunătăţirea procesului de tratare la Staţiile de apă din localităţile componente Preajba şi Polata - mun. Târgu-Jiu", au fost realizate şi aprobate toate documentele necesare, fiind recepţionate în şantier principalele utilaje şi echipamente.

    Durata de execuţie a contractelor este de şase luni, urmând să fie finalizate până la data de 31 mai 2016.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional