ÎN ACEST AN,Primăria Câmpina va cheltui 8 milioane de lei pentru investiţii
Investiţii / 06 iunie 2014
Autoritatea locală recomandă contractarea unei linii de credit sau emiterea de obligaţiuni pentru asigurarea cofinanţării proiectelor viitoare derulate din fonduri UE şi a plăţii TVA
Bugetul pe care Primăria Câmpina l-a alocat pentru lucrările de investiţii din acest an se ridică la peste 8 milioane de lei, ne-au declarat reprezentanţii autorităţii locale. Aceştia ne-au precizat că, din suma menţionată, pentru lucrările de investiţii aflate în derulare vor fi alocate 2,2 milioane lei, restul de 5,9 milioane reprezentând lucrări care vor fi demarate în acest an. Oficialii instituţiei ne-au declarat: "Printre cele mai importante lucrări de investiţii derulate în acest an putem să menţionăm construirea de locuinţe de necesitate, amenajarea lacului Curiacul şi modernizarea străzilor şi bulevardelor. Pentru lucrările de reabilitare a străzilor, suma alocată în buget este de aproximativ 3 milioane de lei".
Strategia de dezvoltare locală a municipiului Câmpina are ca obiectiv general "Dezvoltarea economică şi socială durabilă a municipiului Câmpina, care să ducă, pe termen lung, la creşterea calităţii vieţii locuitorilor oraşului şi transformarea lui într-un centru economic competitiv", potrivit datelor furnizate de primăria din localitate. Această strategie s-a concretizat în câteva obiective principale de dezvoltare, respectiv modernizarea infrastructurii şi a echipării edilitare, creşterea competitivităţii economice şi crearea de noi locuri de muncă, dezvoltarea turismului şi valorificarea patrimoniului cultural, asigurarea calităţii şi protecţiei mediului şi îmbunătăţirea capacităţii administrative şi a serviciilor sociale.
Corespunzător acestor obiective, primăria Câmpina a identificat o serie de domenii de analiză pe care s-a construit această strategie, respectiv dezvoltarea urbană, infrastructura şi echiparea edilitară, dezvoltarea economică, protecţia şi conservarea mediului, turismul, educaţia, cultura, sănătatea, mediul social şi capacitatea instituţională.
Două proiecte pentru reţelele de apă şi canalizare finanţate din fonduri UE
În ceea ce priveşte lucrările la reţeaua de apă şi canalizare, municipiul Câmpina are în derulare două proiecte cu finanţare europeană, respectiv reabilitarea sistemelor de apă şi canalizare şi reabilitarea conductelor de aducţiune şi transport apă potabilă". Proiectul "Reabilitarea sistemelor de apă şi canalizare în judeţul Prahova" are o valoare de 162 milioane de euro, din care municipiul Câmpina va beneficia de 8 milioane de euro pentru extinderea reţelei de canalizare cu 25,5 km şi pentru reabilitarea reţelei de canalizare deja existente, pe 1,72 km. Cofinanţarea acestui proiect va fi de 329.000 lei, ne-au explicat reprezentanţii instituţiei.
Un alt proiect cu finanţare europeană de un milion de euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului European este "Reabilitarea conductei de aducţiune, conductă de transport şi reţele de distribuţie", cofinanţarea de la bugetul municipiului Câmpina fiind de 200.000 de lei. Proiectul se află în etapa de evaluare, până acum obţinându-se toate avizele necesare de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.
Oficialii primăriei spun că, pentru investiţiile din acest an, sursele de finanţare vor fi bugetul local, fondurile europene sau guvernamentale şi creditele interne. Aceştia au mai adăugat: "Dintre proiectele cu fonduri europene mai putem menţiona şi «Reabilitarea, modernizarea şi echiparea ambulatoriului integrat al Spitalului Municipal Câmpina», în valoare de 11,4 milioane de lei, din care Câmpina trebuie să asigure 352.000 de lei. În ceea ce priveşte proiectele pentru atragerea de investitori în municipiul nostru, menţionăm realizarea unui centru de susţinere a afacerilor, din fonduri europene nerambursabile, respectiv înfiinţarea unui parc industrial prin Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară «Valea Prahovei»", cu finanţare de la bugetul acestei asociaţii".
Peste 28 milioane euro pentru infrastructură şi echipare edilitară
În perioada 2009-2014, Primăria Câmpina a beneficiat de lucrări de reabilitare a infrastructurii şi de echipări edilitare, ce au fost derulate de Consiliul Local şi Consiliul Judeţean Prahova. Lucrările au presupus modernizarea Căii Dacia (5 milioane euro), modernizarea carosabilului pe bulevardele Carol şi Bălcescu (1 milion euro) şi amenajarea trotuarelor pe bulevardul Nicolae Bălcescu (500.000 euro), investiţiile fiind finanţate de la bugetul local. În plus, a fost extins şi modernizat sistemul de alimentare cu apă şi canalizare în judeţul Prahova, investiţie de 8 milioane de euro din bani europeni.
Între anii 2014 şi 2017, municipalitatea intenţionează să implementeze şi alte măsuri privind infrastructura, respectiv dezvoltarea zonelor Voila şi Veterani (1 milion euro), fluidizarea traficului pe direcţia Nord-Sud (1 milion euro), precum şi o variantă ocolitoare pe direcţia Brebu-Telega-Valea Doftanei, în valoare de 10 milioane de euro. De asemenea, va fi aerisit traficul auto pe tronsonul Calea Daciei - Bulevardul Carol I, prin implementarea unui sistem denumit "undă verde" (150.000 euro). Aceste lucrări vor fi realizate atât cu bani de la bugetul local, cât şi din fonduri guvernamentale. Din fonduri europene va fi reabilitată infrastructura de alimentare cu apă (1,5 milioane euro). Oficialii primăriei susţin că investiţiile în infrastructura şi echiparea edilitară sunt estimate la peste 28 de milioane de euro.
Bugetul pentru dezvoltarea urbană şi economică se ridică la circa 11 milioane euro
În perioada 2013-2017, Primăria Câmpina va derula o serie de lucrări pentru dezvoltarea urbană şi economică a municipiului, iar investiţiile se ridică la 10,5 milioane de euro, susţin oficialii instituţiei. Printre lucrări se numără realizarea cadastrului general în municipiu (5 milioane euro), construirea unui bloc de locuinţe de necesitate pe bulevardul Bălcescu (1 milion euro), locuinţe cu chirie la preţuri reduse (1 milion euro). De asemenea, reprezentanţii primăriei susţin că va fi inventariat fondul construit şi că vor fi reabilitate faţadele (1 milion euro). În plus, va fi modernizat centrul civic, investiţie estimată la 2,5 milioane de euro.
Pe partea de dezvoltare economică, primăria a înfiinţat, în 2013, un centru de sprijin al afacerilor Câmpina (CSAC) în valoare de 300.000 de euro şi un ONG pentru mediul de afaceri (5.000 euro). Totodată, au fost organizate cursuri în domeniul procedurilor administrative legate de deschiderea unei noi afaceri (200.000 euro) şi a fost elaborată o strategie pentru crearea de noi locuri de muncă (100.000 euro).
Pentru turism şi cultură au fost alocate 4,2 milioane euro
Reprezentanţii Primăriei Câmpina susţin că valorificarea potenţialului turistic existent şi dezvoltarea unor noi infrastructuri de agrement poate face din municipiul Câmpina un jucător important în domeniul turismului în această zonă. Aceştia ne-au precizat: "Turismul poate reprezenta un catalizator al economiei locale şi un important generator de locuri de muncă. Reabilitarea unor clădiri de patrimoniu din municipiu şi crearea muzeului oraşului poate duce la îmbunătăţirea serviciilor culturale pentru cetăţenii municipiului".
Autoritatea locală a construit un Centru Naţional de Informare şi Promovare Turistică (150.000 euro), a reabilitat parcul din bulevardul Culturii (175.000 euro) şi a modernizat zona de agrement Fântâna cu cireşi (650.000 euro). În plus, oficialii primăriei susţin că, în următorii ani, va fi reabilitată Casa de Cultură (1 milion euro), cu bani de la bugetul local, dar şi cu fonduri europene nerambursabile.
8,5 milioane de euro pentru protecţia mediului
Pentru sectorul de protecţie şi conservare a mediului, Primăria Câmpina a alocat 8,5 milioane de euro, în perioada 2011-2015. Astfel, au fost cheltuite 2,5 milioane de euro pentru împădurirea zonei de nord a municipiului şi amenajarea drumului Siretului. Oficialii primăriei susţin că a fost modernizată şi amenajată zona Lacului bisericii (650.000 euro) şi că au fost realizate sisteme fotovoltaice pentru producerea de energie electrică în vederea iluminatului public, în valoare de un milion de euro, cu bani europeni. În plus, vor fi realizate lucrări de amenajare împotriva alunecărilor de teren (750.000 euro) şi va fi construit un incinerator pentru deşeurile menajere (700.000 euro), într-un parteneriat public-privat cu localităţile limitrofe.
Peste 15 milioane de euro pentru educaţie şi sănătate
În sectorul educaţional, Primăria Câmpina a renovat Şcoala cu clasele I-VIII B.P. Haşdeu (1,7 milioane euro) şi Grupul Şcolar Industrial de Petrol (3 milioane euro). Potrivit reprezentanţilor primăriei, în anii următori, vor fi modernizate toate terenurile de sport din şcoli (250.000 euro) şi va fi construită o sală de sport pentru Şcoala Generală nr.1 Ion Câmpineanu. Aceste investiţii vor fi realizate cu bani de la bugetul local şi cu fonduri guvernamentale.
Pentru domeniul sănătăţii au fost alocate 8,5 milioane de euro, în perioada 2012-2015, iar primăria Câmpina a modernizat ambulatoriul integrat al Spitalului Municipal (2,5 milioane euro) şi a investit alte 5 milioane de euro în polul de excelenţă al Spitalului Voila.
Referitor la asistenţa socială, reprezentanţii Primăriei au declarat: "Acest domeniu s-a dezvoltat semnificativ în ultimii ani, atât sub aspect cantitativ, dar mai ales calitativ. Se face din ce în ce mai mult diferenţa între prestaţiile sociale şi serviciile sociale, iar beneficiarii serviciilor sociale nu mai sunt doar persoanele cu handicap sau victimele diferitelor abuzuri. Un grup social care necesită atenţie deosebită este format din persoanele vârstnice".
În acest domeniu, Primăria Câmpina a investit 1,1 milioane de euro, prin amenajarea unui centru de primire pentru persoanele cu probleme sociale la Spitalul Voila (100.000 euro de la bugetul local) şi înfiinţarea unui cămin-spital pentru persoanele vârstnice (500.000 euro din bani de la bugetul local, fonduri guvernamentale şi sponsorizări). De asemenea, oficialii Primăriei susţin că a fost implementat un sistem de monitorizare video a locurilor publice cu infracţionalitate ridicată, cu bani de la bugetul local.
Reprezentanţii Primăriei Câmpina: "Finanţarea proiectelor din bugetul local soluţia cel mai puţin recomandată"
În privinţa modului de finanţare a investiţiilor, oficialii Primăriei Câmpina au precizat: "Intervenţiile prin proiecte concrete asupra dezvoltării socio-economice a municipiului Câmpina pot fi realizate prin susţinerea financiară din bugetul local, din fonduri nerambursabile guvernamentale, din fonduri nerambursabile europene sau din fonduri rambursabile de genul creditelor.
La aceste surse de finanţare se adaugă posibilitatea dezvoltării parteneriatelor de tip public-privat, care s-au dovedit a fi soluţia potrivită pentru rezolvarea anumitor probleme comunitare în multe dintre statele europene dezvoltate".
Fiecare dintre aceste posibile modalităţi de susţinere a proiectelor locale prezintă avantaje şi dezavantaje, au explicat oficialii instituţiei. Aceştia opinează că finanţarea proiectelor din bugetul local este soluţia cel mai puţin recomandată, pentru că fondurile din această sursă sunt extrem de limitate, iar disponibilitatea financiară a acestora este relativă.
Pe de altă parte, reprezentanţii municipalităţii spun că fondurile nerambursabile prezintă dezavantajul costurilor (financiare şi temporale) aferente documentaţiilor pentru cererea de finanţare şi raportărilor tehnice şi financiare. Aceştia au adăugat: "Este necesară cofinanţarea locală a proiectelor şi finanţarea în totalitate a cheltuielilor neeligibile (printre care şi TVA), ceea ce pentru administraţia publică poate reprezenta o problemă, mai ales în cazul programelor de finanţare care prevăd cote mari ale contribuţiei locale. Dar, marele avantaj al surselor de finanţare nerambursabilă, prin programe ale Uniunii Europene, este că, pentru administraţiile publice locale, procentul de cofinanţare este de doar 2% (pentru majoritatea programelor), iar valorile investiţiilor sunt mari şi chiar foarte mari, raportat la nevoile comunităţilor şi la posibilitatea de cofinanţare".
Potrivit oficialilor Primăriei Câmpina, finanţarea din fonduri europene nerambursabile este, în mod cert, cea mai recomandată modalitate de susţinere financiară a proiectelor cuprinse în Strategia de dezvoltare locală a municipiului.
Consiliul Local Câmpina a accesat credite pentru investiţiile capitale
Potrivit datelor furnizate de primăria Câmpina, Consiliul Local a accesat o serie de credite în vederea cofinanţării sau finanţării integrale a investiţiilor de importanţă capitală pentru dezvoltarea locală şi pentru susţinerea intervenţiilor locale strict necesare. Cu toate acestea, legislaţia naţională care plafonează tragerile din fonduri rambursabile contractate sau noi nu este aplicabilă creditelor accesate pentru cofinanţarea proiectelor europene. În acest context, specialiştii din Câmpina recomandă contractarea unei linii de credit sau emiterea de obligaţiuni pentru asigurarea cofinanţării proiectelor viitoare derulate din fonduri UE şi a plăţii TVA.
Autoritatea locală: "În Câmpina există posibilitatea dezvoltării parteneriatelor de tip public-privat"
Parteneriatele de tip public-privat reprezintă o soluţie general recomandată şi promovată pentru rezolvarea problemelor sau eficientizarea serviciilor publice, apreciază specialiştii primăriei, care susţin că în municipiul Câmpina există posibilitatea dezvoltării parteneriatelor de tip public-privat în diverse domenii, un exemplu concret fiind cel al sistemului de parcări.
Specialiştii primăriei ne-au mai spus: "În urma adoptării legii parteneriatului public-privat, ar putea fi externalizate o serie de servicii şi activităţi, partenerii locali putând fi atât mediul de afaceri, cât şi sectorul non-profit. Creditarea este o modalitate relativ simplă, din punct de vedere procedural, de obţinere a finanţării pentru proiectele de investiţii. Costurile aferente creditelor sunt mari şi implică şi un anumit grad de risc vizavi de posibilitatea de rambursare a datoriilor, mai ales într-o situaţie de incertitudine cum este cea generată de criza financiară. În plus, un grad ridicat de îndatorare poate reprezenta o blocare a posibilităţilor de investiţii pe termen scurt şi mediu, deoarece administraţia publică devine neeligibilă atât pentru accesarea altor credite, cât şi pentru atragerea de fonduri nerambursabile".