Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

ÎN CADRUL SCHEMEI PENTRU STIMULAREA INVESTIŢIILOR CU IMPACT MAJOR ÎN ECONOMIETeraPlast Group a depus trei proiecte de investiţii pentru ajutor de stat

Investiţii /

Ioana Birta, Director Financiar TeraPlast Group

Ioana Birta, Director Financiar TeraPlast Group

  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    TeraPlast Group, prin companiile TeraPlast, Depaco şi TeraGlass, a depus trei proiecte de investiţii, în valoare totală de 15 milioane de euro, în cadrul Schemei de ajutor de stat pentru stimularea investiţiilor cu impact major în economie, ne-a spus Ioana Birta, Director Financiar TeraPlast Group, într-un interviu.

    TeraPlast şi-a propus să deruleze o investiţie de 6,2 milioane de euro, din care 3,1 milioane euro ar fi ajutorul de stat pentru cheltuielile cu echipamentele aferente diviziei de mase plastice a grupului. În cadrul acestui proiect, compania va veni cu noi inovaţii pe piaţa granulelor din PVC, TeraPlast fiind primul producător din ţara noastră de granule fără halogen rezistente la foc, folosite pentru izolarea cablurilor electrice.

    Depaco va deschide o unitate de producţie într-o nouă locaţie, de 40.000 mp în Băicoi (jud. Prahova). Fabrica şi liniile noi de producţie vor asigura fluxuri optime de logis­tică şi depozitare şi o capacitate de producţie anuală de peste 10 milioane de metri pătraţi de ţiglă. Depaco va construi, într-o primă fază, 10.000 mp. Bugetul pentru construcţie şi creşterea capacităţii de producţie este de 5,2 milioane de euro, din care 1,9 milioane euro ar urma să fie finanţaţi din ajutor de stat.

    TeraGlass a aplicat pentru ajutor de stat cu un proiect de investiţii de 3,5 milioane de euro. Obiectivul proiectului este un flux nou de producţie de ferestre şi uşi termopan, complet automatizat, care va contribui, deopotrivă, la creşterea capacităţii de producţie şi a productivităţii muncii. Această investiţie vine ca urmare a creşterii cererii pentru produse TeraGlass.

    (Interviu cu Ioana Birta, Director Financiar TeraPlast Group)

    Cele trei proiecte au o valoare totală de 15 milioane de euro, iar valoarea ajutorului de stat totalizează 6,8 milioane euro

    Reporter: Care sunt beneficiile celor trei proiecte ale TeraPlast pentru economie şi comunitate?

    Ioana Birta: Cele trei proiecte vor genera 159 de locuri noi de muncă. Valoarea totală a ajutorului de stat este de 6,8 milioane de euro, sumă pe care cele trei societăţi se angajează să o restituie la bugetul de stat, prin taxe şi contribuţii salariale suplimentare, până în 2024.

    Grupul se implică constant în comunitate şi prin susţinerea iniţiativelor locale şi naţionale care se aliniază misiunii de a oferi soluţii eficiente pentru oameni şi mediu. Dintre aces­tea amintesc cel mai recent proiect în care ne-am implicat - Big Build 2018 al Habitat for Humanity.

    Reporter: Cât de important este suportul statului în astfel de demersuri?

    Ioana Birta: Considerăm că statul este responsabil de crearea unui mediu favorabil dezvoltării business-urilor în România, prin politici fiscale şi diverse instrumente de stimulare, precum ajutorul de stat. Finanţarea de către stat a unui astfel de proiect este foarte importantă, atât prin prisma ritmului de dezvoltare şi implementare a investiţiilor companiilor, cât şi a timpului în care se văd primele rezultate ale acestora.

    Reporter: Aţi beneficiat vreodată de vreun ajutor de stat? Ce proiecte aţi dezvoltat din aceşti bani?

    Ioana Birta: Societatea TeraSteel a beneficiat în anul 2013 de fonduri europene, într-un proiect aferent dezvoltării secţiei de structuri zincate. În 2017, TeraPlast a depus un proiect pentru ajutor de stat în va­loare de 13 milioane de euro, care viza investiţii în extinderea capacităţilor de producţie şi noi tehnologii de fabricaţie, însă proiectul nu a primit aprobare. În acest context, compania a implementat o parte din acest proiect - secţia de reciclare PVC în valoare de 3,8 milioane de euro - din surse proprii. Aceasta poziţionează TeraPlast drept cel mai mare reciclator de PVC rigid din România şi în top 10 reciclatori de PVC rigid din Europa, după capacitatea anuală de 12.000 de tone.

    Reporter: Aveţi vreun răspuns la solicitarea făcută pentru încadrarea în Schema de ajutor de stat pentru stimularea investiţiilor cu impact major în economie?

    Ioana Birta: Până în acest moment nu avem un răspuns, iar din informaţiile de care dispunem, proiectele depuse se află încă în perioada de analiză.

    Reporter: Veţi realiza proiectele propuse şi dacă nu vă vor fi acordaţi aceşti bani?

    Ioana Birta: În cazul în care nu vor fi aprobate, proiectele vor fi implementate parţial, ca parte a strategiei de dezvoltare pe următorii ani a Grupului.

    Reporter: Ce alte investiţii mai aveţi în plan?

    Ioana Birta: În 2017, la nivel de Grup, am realizat investiţii în valoare de aproximativ 112 milioane de lei, cu focus principal pe dezvoltarea prin achiziţii. Drept dovadă, cele trei noi business-uri adăugate Grupului - Depaco, TeraSteel Serbia şi Politub. Preocuparea principală în acest an a fost integrarea şi consolidarea noilor arii de activitate. Avem în plan inves­tiţii care facilitează creşterea organică şi o mai bună exploatare a oportunităţilor oferite de piaţă. Spre exemplu, în Serbia am început în acest an producţia de tablă cutată autoportantă, iar de curând, de panouri termoizolante cu vată minerală.

    Reporter: Ce cifră de afaceri estimaţi pentru 2018?

    Ioana Birta: Rezultatele de până acum ne confirmă că am abordat strategia potrivită în 2017, prin cele trei achiziţii importante: fabrica TeraSteel din Serbia, integrarea în Grup a business-ului Wetterbest şi a activităţii Politub. Acestea au reprezentat un demers amplu de dezvoltare a portofoliului nostru, au adus plus valoare şi vor contribui semnificativ la dezvoltarea afacerilor noastre pe termen mediu, drept dovadă şi obiectivul de a ne dubla cifra de afaceri faţă de anul trecut. Suntem încrezători în rezultatele pe care le vom avea la nivel de Grup în 2018. Estimăm o cifră de afaceri consolidată de peste 800 de milioane de lei.

    Reporter: Mulţumesc!

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional