Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

In patru ani centrul Oradiei va fi reabilitat

I.D. Investiţii /

In patru ani centrul Oradiei va fi reabilitat

Centrul istoric al Oradiei urmeaza sa fie reabilitat in urmatorii patru ani printr-o serie de proiecte prioritare, au precizat reprezentantii Primariei Oradea.

Lucrarile vor viza: reabilitarea cladirilor si a fatadelor acestora, cresterea suprafetelor spatiilor pietonale din centru, realizarea unui centru atractiv atat prin pietele publice bine amenajate si prin organizarea unor programe atractive in centru, cat si prin descurajarea traficului auto in zona centrala.

Avand in vedere ca este finalizat atat proiectul privind reabilitarea Pietei Unirii, cat si studiul de fezabilitate pentru reabilitarea Pietei Ferdinand, administratia locala a cerut si un studiu privind starea podului din centru. Acest pod a fost construit in anul 1954, iar de atunci nu a fost supus reparatiilor capitale. In urma expertizei tehnice realizate, s-a constatat ca este nevoie in viitorul apropiat de o reabilitare majora a podului prin reparatii si consolidarea acestuia pentru a oferi conditii de siguranta celor care il traverseaza.

Conform studiului de fezabilitate, lucrarile de reabilitare a podului ar tine 6 luni, din care 3 luni ar fi suspendata complet circulatia pe pod. Valoarea totala a acestei investitii ar fi de 1,25 milioane euro, suma pe care administratia locala doreste s-o atraga din fonduri nerambursabile.

Viceprimarul Mircea Malan a declarat:

"Daca anul viitor realizam lucrarile de reabilitare a Pietei Unirii, urmate de reabilitarea Pietei Ferdinand, iar podul din centru necesita repatii capitale, administratia locala va incerca sa reabiliteze si acest pod."

In cadrul unei conferinte de presa primarul Ilie Bolojan a prezentat o alta problema legata de reabilitarea fatadelor din centrul istoric. In ultima perioada, administratia locala a reusit sa urgenteze reabilitarea fatadelor, insa una dintre problemele existente in calea reabilitarii este cea a cablurilor de pe cladiri. Astfel, in vederea eliminarii acestora, Primaria a luat decizia de a elabora un proiect de hotarare care va fi inaintat spre vot consilierilor locali la sedinta de consiliu din noiembrie, prin care se propune ca toate companiile care au cabluri pe cladiri vor trebui sa le coboare in subteran in maxim 3 ani.

A doua masura pentru realizarea acestui obiectiv este de a aproba o hotarare de consiliu care sa propuna realizarea printr-un parteneriat public-privat a unui canal tehnic, detinut de o firma privata, Primaria Oradea incasand un procent din taxele care provin din detinerea cablurilor in acest canal. Daca membrii Consiliului vor aproba acest proiect de hotarare, in acesta iarna administratia locala va realiza licitatia publica pentru realizarea canalului tehnic.

O alta masura propusa de primarie ar fi revitalizarea cladirilor. in ultimii ani, Primaria Oradea a impartit mai multe apartamente in cladirile monument persoanelor nevoiase, care insa nu au posibilitatea sa reabiliteze fatadele. Conform proiectului Primariei, nu se vor mai da spatii de locuit nevoiasilor in zona centrala, iar spatiile respective sa fie scoase la licitatie. Cei care vor cumpara aceste spatii vor fi obligati sa reabiliteze in termen cat mai scurt fatadele cladirilor si sa le intretina in mod corespunzator.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional