Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Investitorii imobiliari prefera sa redezvolte fostele platforme industriale

A.D. Perspective /

Randy Tharp, managing director, Epstein Architecture & Engineering

Randy Tharp, managing director, Epstein Architecture & Engineering

Multe dintre proiectele de retail anuntate in ultima perioada sunt dezvoltate pe foste platforme industriale. Astfel, in Brasov, Cora si Auchan dezvolta foste zone industriale: Hidromecanica si Tractorul Brasov; in Bucuresti, NEPI in colaborare cu Benevo Capital se pregatesc pentru inceperea lucrarilor unui nou centru comercial amplasat pe fosta platforma Vulcan; in Ploiesti, AFI Europe dezvolta un centru comercial pe locul fostei fabrici Flacara.

"La acest moment, dezvoltarea proprietăţilor de tip in Romania, nu atinge proportii mari datorita cadrului legislativ ambiguu si incomplet. Cu toate acestea, noile centre comerciale construite pe foste platforme industriale reliefeaza faptul ca aceste proiecte devin din ce in ce mai interesante pentru dezvoltatorii din Romania", a declarat Randy Tharp, managing director, Epstein Architecture & Engineering.

Proprietatile urbane dezafectate sunt de multe ori foarte atractive pentru dezvoltatori si investitori datorita amplasamentului, a accesului facil la proprietatea respectiva. Pe de alta parte, un dezvoltator poate fi de multe ori obligat sa suporte costurile de demolare a structurilor existente si eventual sa decontamineze terenul. Chiar si asa, costurile sunt compensate de cele mai multe ori de beneficii cum ar fi utilizarea retelei de utilitati existente, prezenta mijloacelor de transport, minimizarea sau eliminarea necesitatii de a construi o noua parcare.

Lipsa unei politici nationale clare in ceea ce priveste proprietatile de tip , deficienta stimulentelor fiscale si a subvenţiilor, absenta cadrului legislativ, a reglementarilor privind investigarea terenului si lipsa expertizei locale sunt aspecte esentiale care impiedica dezvoltarea acestor proprietati in prezent.

Cu programe de stimulare pentru acest tip de proiecte, cum ar fi accelerarea procesului de autorizare, achizitionarea terenului la preturi reduse sau modice, contributia la costurile si operatiunile de curatare, vor fi initiate din ce in ce mai multe proiecte de birouri, industriale sau chiar rezidentiale, dezvoltate pe foste platforme industriale, considera reprezentantul Epstein Architecture & Engineering.

Epstein este o companie internationala de proiectare, incluzand arhitectura, planificare, si servicii complete de inginerie, servicii de durabilitate, servicii strategice precum si de constructie.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional