Politica de investiţii a Distrigaz Sud Reţele, filială a GDF Suez Energy România, este orientată pe patru direcţii de acţiune: reabilitarea şi modernizarea sistemului de distribuţie, extinderea reţelei de distribuţie, noi distribuţii de gaze naturale, respectiv modernizarea echipamentelor, ne-au declarat reprezentanţii companiei.
Prioritatea în materie de investiţii o reprezintă înlocuirea şi modernizarea reţelei de distribuţie, obiectivul fiind îmbunătăţirea continuă a siguranţei în alimentare. Astfel, aproximativ 70% din bugetul anual de investiţii este alocat lucrărilor de modernizare a reţelei: înlocuirea conductelor din oţel şi a branşamentelor, protecţia catodică a reţelei din oţel pentru a o proteja de coroziune, modernizarea staţiilor şi a posturilor de reglare.
Astfel, în 2011, reabilitarea şi modernizarea reţelei vor fi axele strategice ale planului de investiţii. "Pentru 2011 estimăm un buget de mai mult de 150 de milioane de lei, alocat în principal reabilitării şi dezvoltării reţelei de distribuţie", au afirmat oficialii companiei.
Până la sfârşitul anului, Distrigaz Sud Reţele preconizează modernizarea a 260 km de reţea de distribuţie de gaze naturale prin înlocuirea conductelor din oţel cu cele din polietilenă, care au o durată de viaţă mai mare. În Bucureşti investiţiile urmăresc reabilitarea a aproximativ 100 km de reţea de distribuţie. În paralel, vor mai fi reabilitaţi 50 km de reţea de distribuţie în judeţele Prahova, Dâmboviţa, Braşov şi Covasna, respectiv 20 km de reţea în judeţele Galaţi şi Brăila.
Reţeaua va fi extinsă cu 100 km în 2011
La capitolul extinderi de reţea, pentru 2011 reprezentanţii companiei preconizează realizarea a 100 km. Cele mai importante extinderi vor fi realizate la Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Dolj, Argeş, Vâlcea, Gorj, Prahova, Braşov, Covasna şi Dâmboviţa.
În ceea ce priveşte modernizarea tehnologiei şi a echipamentelor, Distrigaz Sud Reţele este singurul distribuitor de gaze naturale care a implementat sistemul SCADA, un sistem informatic complex care permite o mai bună monitorizare a reţelei de distribuţie, datorită dispozitivelor de teletransmisie a datelor de consum ale clienţilor industriali. Costul investiţiei pentru implementarea acestui sistem a reprezentat un efort financiar important pentru societate, de aproximativ 5 milioane de euro.
"Complementar finanţării asigurate de către societate, studiem posibilitatea de a atrage fonduri structurale europene care ne-ar permite o şi mai pronunţată accelerare a ritmului de investiţii", subliniază reprezentanţii companiei.
În anul 2010, Distrigaz Sud Reţele a investit mai mult de 100 milioane de lei pentru înlocuirea a 270 km de reţea de distribuţie. Cele mai importante lucrări de modernizare s-au realizat în 2010 în Bucureşti (84 km de reţea), Ploieşti (50 km de reţea), Craiova (14 km de reţea), la Galaţi (15 km de reţea) şi la Braşov (24 km de reţea). Tot în 2010, s-au realizat 194 de km de extinderi, cu un efort financiar de aproximativ 20 de milioane de lei.
"Investiţiile în reţea sunt investiţii pe termen lung, pentru următorii 50 de ani, de aceea este important să prioritizăm investiţiile şi să beneficiem de un context de reglementare care să permită o remunerare justă a investiţiilor", atrag atenţia reprezentanţii Distrigaz Sud Reţele.