Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2024

JETRO Bucureşti: Japonezii vor să îşi extindă afacerile din România

F.A. Perspective /

Tasuku Furukawa, director general al Biroului din Bucuresti

Tasuku Furukawa, director general al Biroului din Bucuresti

  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Organizaţia Japoneză pentru Comerţ Exterior JETRO are misiunea să faciliteze companiilor japoneze investiţiile în ţări străine, precum şi exportul de produse japoneze în alte ţări.

    Tasuku Furukawa, director general al Biroului din Bucureşti, ne-a declarat: "Dorim să stabilim misiuni economice româno - japoneze prin care să promovăm investiţiile japoneze în România. Astfel vom contribui la creşterea economiei româneşti prin crearea de locuri de muncă şi a unei pieţe competitive."

    Totodată, JETRO lucrează pentru promovarea exporturile japoneze în România. Criza economică se manifestă aproape în întreaga Europă, inclusiv în România, şi misiunea JETRO este să identifice cele mai bune produse japoneze vandabile pe piaţa europeană aflată în criză.

    Infrastructura va atrage expertiza japoneză

    În mod particular în România, JETRO sprijină cooperarea pentru îmbunătăţirea infrastructurii din România. Companiile japoneze au tehnologii şi know how necesare, de exemplu, pentru dezvoltarea şi reabilitarea infrastructurii de mediu, pentru tratarea apei etc.

    Un alt segment de interes pentru companiile japoneze în România îl reprezintă furnizarea de tehnologie feroviară. În Japonia sunt multe reţele feroviare care funcţionează tot timpul anului, în condiţii meteo dintre cele mai vitrege, de la călduri mari la geruri extreme.

    De asemenea, companiile japoneze au experinţă în ceea ce priveşte materialele şi tehnologiile pentru diminuarea efectelor cutremurelor, experienţă care ar putea fi foarte utilă românilor, aflaţi de asemenea într-o zonă cu risc ridicat de seismicitate. Companiile japoneze au tehnologii pentru a construi clădiri rezistente la cutremure, care pot reduce efectele acestora, subliniază domnul Tasuku Furukawa.

    În prezent companiile japoneze au mult de lucru şi în Japonia, afacerile cresc în ţara de origine pentru că permanent se pregătesc pentru următorul cutremur. Dar domnul Tasuku Furukawa crede că există potenţial pentru extinderea cu astfel de tehnologii pe pieţele stărine. Acesta este un domeniu cu un important potenţial de cooperare româno - japonez.

    Comerţul bilateral a crescut pe timp de criză

    În ceea ce priveşte comerţul dintre Japonia şi România tendinţa este de creştere. După 2008 a fost înregistrată o scădere din cauza crizei economice, dar ulterior, începând cu 2010, s-a reluat creşterea. "Sper să crească şi mai mult anul acesta, dar totul depinde de evoluţia condiţiilor de piaţă generate de criza economică europeană", menţionează domnul Tasuku Furukawa.

    Interesul companiilor japoneze pentru România este relevat şi de investiţiile realizate de acestea până acum în ţara noastră. Cele mai multe dintre companiile japoneze prezente în România activează în sectorul auto, iar 70% dintre ele produc subansambluri pentru uzinele Dacia. Nu sunt înregistrate multe companii japoneze în România pentru că peste 70% din investiţii se fac prin subsidiarele lor europene ca investiţii indirecte.

    În consecinţă,tendinţa de achiziţie de către companiile japoneze în ţările din vestul Europeipoate afecta situaţia investiţiilor indirecte în România efectuate de companiile japoneze.

    Specificul investiţiilor în România a fost diferit de la o etapă la alta. În jurul anului 2000 până în 2009 investitorii japonezi s-au axat pe fuziuni şi achiziţii. Din 2009 au început să se facă investiţiile greenfield (pornite de la zero). Poate ca o urmare a crizei economice, din 2011 s-au făcut investiţii brownfield, prin reconversia unor unităţi preexistente.

    În ţări din Uniunea Europeană, mai precis din Europa de Vest, companiile japoneze au început recent (în 2011-2012), să efectueze achiziţii de societăţi.

    Companiile japoneze şi-au menţinut forţa, cu toate că au fost afectate într-o anumită măsură de criza europeană, mai ales în funcţie de evoluţia cotaţiilor yen - euro. "Acum oferă oportunităţi pentru achiziţia de companii europene", subliniază domnul Tasuku Furukawa.

    Cea mai bună perioadă pentru a investi în Japonia

    Şi companiile româneşti ar putea să facă afaceri în Japonia. Asta pentru că în Japonia costurile şi preţurile au scăzut puţin faţă de acum zece ani, când costul locuirii în Japonia era cel mai mare din lume. Preţurile mai reduse cresc competitivitatea, deci poţi să exporţi mărfuri mai ieftine, şi cred că este potenţial şi pentru firmele româneşti, depinde desigur de produs, preţ şi calitate. JETRO îşi manifestă disponibilitatea să sprijine şi exportul către Japonia, deşi nu este misiunea sa principală.

    Domnul Tasuku Furukawa subliniază că prioritatea misiunii JETRO în România este să menţină investiţiile japoneze în ţara noastră şi chiar să crească numărul firmelor japoneze care investesc în România. De altfel sunt companii japoneze care s-au instalat aici şi care acum intenţionează să îşi extindă volumul producţiei sau numărul de angajaţi.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Proiecte

    Amenajări

    Smart City

    Materiale

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Perspective

    Companii

    Internaţional