In martie 2013 va fi gata prima varianta a noului Program Operational Regional aferent intervalului 2014-2020. Romania va urmari pentru perioada urmatoare, obtinerea unor alocari de fonduri europene cel putin la nivelul actual, precum si mentinerea tipurilor de investitii eligibile in exercitiu financiar 2007-2013, a declarat Catalin Surdeanu, directorul general al Autoritatii de Management POR.
Data de 1 ianuarie 2014 trebuie sa gasesca Romania cu toate documentele pregatite si aprobate, precum si cu o lista de proiecte care sa poata fi implementate inca din 2014, a afirmat in completare Sorin Voicescu, consilier in cadrul Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS).
Directiile de investitii in urmatoarea etapa de programare vor viza, ca si pana acum, infrastructura de transport, planurile integrate de dezvoltare urbana, zona sociala, sprijinirea IMM-urilor etc. La acestea se adauga eficienta energetica, care va beneficia de o finantare consistenta, precizeaza domnul Surdeanu.
Programul-pilot pentru cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte a demarat inca din acest an (3 decembrie), insa el va fi extins in perioada urmatoare si la alte unitati administrativ-teritoriale pe langa resedintele de judet (spre diferenta de cum prevede programul actual), precum si la spitale, scoli si poate sedii ale autoritatilor publice.
Diferenta majora dintre noul POR si programul actual rezida insa in modul in care vor fi abordate investitiile, respectiv intr-o maniera integrata. De exemplu, reabilitarea drumurilor judetene va fi conditionata de conexiunea acestora la Reteaua trans-Europeana de Transport (TEN-T) si relatia cu alte obiective de investitii. De altfel, Romania va trebui sa elaboreze o strategie nationala de dezvoltare regionala, precum si planuri de dezvoltare regionala. Acestea vor viza nu doar fondurile POR, ci toate sursele de finantare disponibile, explica domnul Surdeanu.
De asemenea, regiunea Bucuresti-Ilfov ar putea sa aiba din 2014 un statut aparte fata de restul regiunilor tarii, in sensul elaborarii unui program operational regional dedicat, cu directii de investitii specifice. Motivatia rezida in faptul ca regiunea Bucuresti-Ilfov, spre diferenta de restul tarii, inregistreaza un PIB pe cap de locuitor de peste 75% din media europeana, adauga reprezentantul AM POR.
In eventualitatea in care Bucuresti-Ilfov va fi abordata ca zona dezvoltata, peste 80% din fondurile europene vor viza urmatoarele directii de investitii: cercetare-dezvoltare, tehnologia informatiei si comunicatiilor, imbunatatirea competitivitatii IMM-urilor, respectiv sprijinirea tranzitiei catre o economie cu emisii reduse de dioxid de carbon, precizeaza Dan Nicula, directorul general al Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Bucuresti-Ilfov.
In cadrul procedurii de elaborare a planului de dezvoltare regionala pentru Bucuresti-Ilfov, ADRBI va alcatui in intervalul ianuarie-februarie anul viitor, o lista de necesitati investitionale la nivelul autoritatilor publice locale. Pana in luna martie va fi realizata si o prioritizare a investitiilor (definirea proiectelor, estimari de costuri, calendar de implementare etc.). Planul va include cel putin 10 proiecte strategice (care vizeaza mai multe unitati administrativ-teritoriale), la care se adauga proiecte locale. Vor fi avute in vedere si proiectele depuse spre finantare si ramase pe lista de rezerva a POR din lipsa de fonduri.
In fapt, planul financiar aferent regiunii va fi de 6-7 ori mai mare decat alocarea de fonduri europene, insa el nu se va limita doar la acestea, ci va include si fondurile bugetelor locale si alte surse de finantare, adauga domnul Nicula.
Consiliul Judetean Ilfov, unul dintre principalii beneficiari la nivelul regiunii ai fondurilor europene, isi propune, printre altele, ca in perioada 2014-2020 sa creeze facilitati pentru infiintarea de parcuri industriale si fotovoltaice. Elaborarea Strategiei de dezvoltare a Judetului Ilfov se afla in prezent in procedura de achizitie publica, mentioneaza Cristian Pistol, director executiv in cadrul CJ Ilfov.