Compania sud-coreeana "KOGAS" si-a manifestat interesul pentru a participa cu tehnologie la realizarea proiectului AGRI (Interconectorul Azerbaidjan - Georgia - Romania), vizand asigurarea accesului Europei la gazele naturale din zona Marii Caspice via Marea Neagra, respectiv portul Constanta. Proiectul include construirea unui terminal de gaze naturale lichefiate in portul Constanta, in valoare de mai multe miliarde de euro. "Compania noastra are mare interes fata de proiectul AGRI, care va deveni o noua ruta de aprovizionare cu gaze naturale a Europei de Est. Vom depune in continuare eforturi sa oferim tehnologia cea mai buna", a declarat domnul Kang Ki Chang, presedintele "KOGAS", in cadrul conferintei Forum Invest - "Energy 2011".
Corneliu Condrea, director al Directiei Generala Energie, Petrol si Gaze, din cadrul Ministerul Economiei, s-a aratat increzator in succesul proiectului, adaugnad ca in prezent se lucreaza la realizarea studiului de fezabilitate.
Investitorii sud-coreeni sunt, de asemenea, interesati de piata energiilor regenerabile din Romania. "Este nevoie de proiecte de investitii in Romania. Vrem sa stabilim o relatie de cooperare pentru proiecte solare si eoliene", a afirmat Excelenta Sa, domnul Im Han-Taek, ambasadorul Republicii Coreea la Bucuresti.
Domnia sa a subliniat ca, pe palierul energiei regenerabile, Coreea de Sud si-a propus ca pana in anul 2015 sa ajunga sa detina 15% din piata mondiala de panouri fotovoltaice si sisteme eoliana, ajungand astfel printre primii 5 producatori.
Productia de sisteme energetice regenerabile a tarii este preconizata sa atinga pragul de 15 miliarde de dolari pana in anul de referinta 2015, doua treimi din aceasta urmand sa merga spre export. "Coreea de Sud este foarte interesata de piata Europei de Est si in special Romania", a adaugat doamna Kim Tayleen Younghwa, manager al Asociatiei Coreene pentru Energii Noi si Regenerabile (KNREA).