Planul de urbanism zonal (PUZ) pentru zona costiera (tronsonul capul Midia - Vama Veche) a fost discutat joi, 19 inuarie 2012, de membrii Consiliului Consultativ al Turismului.
Proiect a fost initiat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului ca urmare a dezorganizarii si a modului haotic in care s-a facut, in ultimii 20 de ani, amenajarea urbanistica a statiunilor turistice de pe litoral
Documentul de urbanism urmareste reglementarea, potrivit regulilor generale urbanistice, a teritoriului situat pe o suprafata de 200 de metri de la linia apei in interiorul plajei pentru urmatoarele unitati administrativ-teritoriale: orasul Navodari, municipiul Constanta (inclusiv statiunea Mamaia), comuna Agigea, orasul Techirghiol, orasul Eforie, comuna Tuzla, comuna Costinesti, comuna 23 August, municipiul Mangalia (inclusiv statiunile Olimp, Neptun, Jupiter, Cap Aurora, Venus, Saturn) si comuna Limanu (inclusiv Vama Veche).
"Plajele, care, conform Constitutiei, fac parte din domeniul public al statului, au fost treptat supuse unui proces de degradare antropica, prin constructii amenajate direct pe nisip, prin incalcarea prevederilor constitutionale. Atractivitatea turistica a litoralului romanesc si competitivitatea sa pe plan international sunt evident influentate de aceste fenomene, la fel si calitatea vietii locuitorilor din zona. Pentru dezvoltarea coerenta a litoralului romanesc si in vederea asigurarii transparentei procesului decizional, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului a demarat astazi aceasta consultare cu mediul privat si asociativ, cu industria din turism. impreuna vom decide care sunt cele mai eficiente si adecvate linii generale dupa care litoralul romanesc trebuie dezvoltat si ce trebuie facut pentru ca acesta sa redevina competitiv din punct de vedere turistic", a declarat directorul general al Directiei Generale Dezvoltare Teritoriala din cadrul MDRT, Anca Ginavar.