Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2024

Mii de elevi din Buzău şi Galaţi se întorc în şcoli şi grădiniţe modernizate

Investiţii /

Mii de elevi din Buzău şi Galaţi se întorc în şcoli şi grădiniţe modernizate
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Mii de elevi din Buzău şi Galaţi se întorc în şcoli şi grădiniţe modernizate. Primăriile din cele două municipii reşedinţă de judeţ au alocat în acest an sume importante pentru a face reparaţii, atât în unele săli de clasă, cât şi în exterior, prin amenajarea curţilor sau a terenurilor de sport.

    La Buzău, Primăria a alocat doar în această vară aproape 2 milioane de lei. Banii au fost repartizaţi din bugetul local pentru opt unităţi de învăţamânt.

    Printre şcolile şi grădiniţele renovate înaintea începerii noului an şcolar se numără şi clădiri ce au fost construite în urmă mai bine de o sută de ani. De exemplu, Şcoala Gimnazială Nicu Constantinescu, construită în urmă cu 134 de ani, a primit o finanţare de 600.000 de lei pentru reabilitarea curţii exterioare.

    Investiţia a vizat renovarea şi amenajarea curţii şcolii, spaţiu care până anul acesta era plin de gropi, fără bănci şi fără zone în care elevii ar fi putut desfăşura activităţi în aer liber. Întreaga suprafaţă în care elevii pot petrece pauzele arată acum complet diferit.

    Pe alei au fost puse pavele, iar spaţiile de lângă gard au fost amenajate cu gazon. De asemenea, pentru activităţile în aer liber au fost aduse bănci, dar şi o scenă unde ar putea fi organizate serbările de început şi de final de an şcolar.

    Aproximativ aceeaşi sumă a fost alocată şi Liceului Pedagogic Spiru Haret. Aici au fost făcute reparaţii consistente în cinci săli de clase care au fost închise anul trecut din cauza fisurilor mari apărute în tavan. Aceasta este, de asemenea, o unitate de învăţământ construită în urmă cu mai bine de un secol.

    De condiţii moderne de studiu vor avea parte şi elevii din comuna Costeşti. Şcoala Generală de aici a fost modernizată cu bani accesaţi printr-un proiect finanţat de un ONG.

    "Am reparat şi zugrăvit pereţii, am turnat şape de ciment în locul pământului de sub duşumelele vechi, am montat parchet, gresie şi mochetă, am montat balustrade, am înlocuit uşi, corpuri de iluminat şi calorifere, am montat jaluzele şi glafuri la ferestre, am schimbat instalaţia sanitară şi am transformat complet toaleta şcolii, am adus mobilier, am montat pavele şi borduri şi am plantat flori / butaşi de trandafir în curtea şcolii. Elevii şi profesorii scolii s-au implicat exemplar în pictarea pereţilor, în montarea articolelor de mobilier, ajutând şi la curăţenia generală", spun reprezentanţii Asociaţiei BookLand.

    Renovarea a durat şapte luni, timp în care interiorul clădirii, vechi de peste 50 de ani, a fost transformat într-un spaţiu modern, plin de lumină şi multă culoare.

    La Galaţi, Primăria municipiului a anunţat că Grădiniţa cu Program Prelungit "Motanul Încălţat" a fost modernizată, în urma lucrărilor derulate în cadrul unui proiect cu finanţare europeană de circa un milion de lei.

    "Pentru copii este ca o doua casă, acum cu un aspect modern şi primitor, în culori vesele. Este încă un obiectiv îndeplinit de care se vor bucura cei mici. Continuăm astfel amplul nostru program de modernizare a grădiniţelor, şcolilor şi liceelor din oraş pentru că totul porneşte de la educaţie", a declarat Ionuţ Pucheanu, primarul municipiului Galaţi.

    Principalele categorii de lucrări au vizat reabilitarea termică a elementelor de anvelopă a clădirii, reabilitarea termică a sistemului de furnizare a apei calde de consum, instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice şi/sau termice pentru consum propriu (panouri fotovoltaice), modernizarea instalaţiei de iluminat, managementul energetic pentru clădiri. Conform procedurilor, urmează recepţia acestor lucrări.

    Grădiniţa este situată în cartierul Micro 19, strada Costache Conachi nr. 2C, şi are un singur corp de clădire, C1, construit în anul 1972, beneficiarii fiind cei 213 copii înscrişi în învăţământul preşcolar. Prin proiect s-a urmărit creşterea eficienţei energetice a clădirii, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi scăderea costurilor cu energia termică.

    Şcoala Gimnazială "Miron Costin" (nr.12), din cartierul I.C. Frimu, Municipiul Galaţi este o unitate care a fost modernizată în cadrul unui proiect cu fonduri europene în valoare totală de 2.874.717,28 lei cu TVA.

    "Educaţia este o prioritate. Vorbim acum de încă un proiect important încheiat ce a vizat modernizarea acestei şcoli cu tradiţie din oraşul nostru. Şi mai important este că de acum copiii de aici se vor bucura de cele mai bune condiţii", a declarat Ionuţ Pucheanu.

    Investiţia a vizat corpul C1, situat pe str. Alba Iulia nr. 2, construit în anul 1936, în care îşi desfăşoară cursurile circa 265 elevi. Proiectul a vizat în principal: lucrări de reabilitare termică a elementelor de anvelopă a clădirii; lucrări de reabilitare termică a sistemului de furnizare a apei calde de consum; instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice şi/sau termice pentru consum propriu; lucrări de instalare a sistemelor de climatizare, ventilare naturală pentru asigurarea calităţii aerului interior; lucrări de modernizare a instalaţiei de iluminat aferente clădirii etc. De asemenea, s-au realizat şi lucrări conexe la interior. Totodată, s-a amenajat şi terenul de sport.

    Tot pentru această şcoală, Primăria municipiului Galaţi a obţinut finanţare europeană şi pentru modernizarea corpurilor C1 şi C2, din str. Alba Iulia nr. 1, în cadrul unui proiect în valoare de 6,9 milioane de lei. Lucrările sunt în plină desfăşurare aici, data estimată de finalizare fiind sfârşitul acestui an.

    Primăria municipiului Galaţi derulează investiţii importante în unităţile de învăţământ din oraş. Peste 20 dintre acestea au fost modernizate, iar pentru alte 30 proiectele sunt în diverse stadii.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Proiecte

    Amenajări

    Smart City

    Materiale

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Perspective

    Companii

    Internaţional