Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Ministerul Justiţiei110 milioane euro acordate de BIRD pentru reabilitarea instanţelor

F.A. Investiţii /

110 milioane euro acordate de BIRD pentru reabilitarea instanţelor
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Ministerul Justiţiei şi-a propus să construiască, să reabiliteze şi să extindă 18 sedii de instanţe până la finele lui martie 2015.

    În acest an ministerul intenţionează să demareze lucrările de extindere a Tribunalului Dolj şi lucrările de reabilitare şi restaurare a Tribunalului Prahova. La acestea se adaugă alte proiecte importante de modernizare a sistemului judiciar aflate în execuţie, ne-a precizat Cristina Stănescu, şef Serviciu Comunicare şi Relaţii Publice în cadrul Ministerului Justiţiei.

    Investiţiile fac parte din proiectul "Reforma Sistemului Judiciar" implementat de Ministerul Justiţiei, finanţat printr-un credit acordat de Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD) şi din fonduri de la bugetul de stat.

    Potrivit acordului de împrumut încheiat în ianuarie 2006 între statul român şi bancă, valoarea totală a creditului se ridică la 110 milioane euro. Contribuţia Guvernului României la proiect a fost stabilită la 36,1 milioane de euro.

    Proiectul prevedea reabilitarea, construirea şi dotarea a 25 de sedii de instanţe de pe teritoriul ţării. Iniţial finalizarea proiectului era preconizată pentru luna aprilie 2011. În noiembrie 2010 acordul de împrumut cu BIRD a fost prelungit până la 31 martie 2013.

    Prin aceste lucrări Ministerul Justiţiei îşi propune creşterea eficienţei instanţelor şi îmbunătăţirea responsabilizării sistemului judiciar, având ca rezultat reducerea corupţiei şi sporirea transparenţei actului de justiţie, a afirmat Cristina Stănescu.

    Pentru asigurarea continuării acestui tip de investiţii, Ministerul Justiţiei a solicitat, în cadrul procesului de negociere a viitorului cadru financiar 2014 -2020, includerea printre priorităţile de finanţare şi a modernizării infrastructurii existente la nivelul sistemului judiciar. Astfel, aceste lucrări vor putea fi eligibile în cadrul viitoarelor programe operaţionale.

    Lucrările la Palatul de Justiţie Iaşi, în întârziere din cauza condiţiilor tehnice

    O nouă clădire va găzdui Palatul de Justiţie Iaşi. Viitorul sediu al Curţii de Apel şi al Tribunalului Iaşi se află în execuţie din octombrie 2011 pe un teren situat la intersecţia străzilor Cucu şi Elena Doamna din Iaşi.

    Proiectul datează încă din 2002 când municipalitatea Iaşi a concesionat terenul necesar realizării investiţiei având în vedere că spaţiul în care îşi desfăşurau activitatea cele două instanţe devenise neîncăpător.

    După asigurarea fondurilor necesare realizării investiţiei prin încheierea acordului cu BIRD s-au organizat licitaţiile pentru lucrările de proiectare şi execuţie.

    Constructorul desemnat pentru executarea lucrărilor a fost joint-venture-ul format din Kranz Eurocenter şi Conarg Construct. Valoarea finală a contractului s-a ridicat la suma de 42,84 milioane lei. Clădirea va avea la finalizare regimul de înălţime de subsol + demisol + parter + 5 etaje şi o suprafaţa construită de 15.805 mp.

    Proiectul a întâmpinat probleme imediat după demararea lucrărilor. S-a descoperit că o conductă de canalizare traversa amplasamentul prin alte zone decât cele estimate iniţial din evidenţele autorităţilor locale. Lucrările de deviere au dus la întârzieri în execuţie. De asemenea, în timpul efectuării săpăturilor la fundaţie au fost descoperite resturi de construcţii/ beciuri a căror valoare arheologică a fost evaluată la acel moment conform procedurilor specifice pentru a se putea continua lucrările de construcţie. Astfel, în 2012 termenul de finalizare a lucrărilor de execuţie a fost prelungit, pe fondul confruntării cu dificultăţi tehnice neprevăzute, până în septembrie 2013, fiind ulterior prelungit din nou până în ianuarie 2014.

    Palatul de Justiţie Oradea, refacerea unei clădiri de patrimoniu

    La începutul acestui an au demarat lucrările de reabilitare şi extindere a Palatului de Justiţie Oradea. Clădirea monument istoric situată pe strada Parcul Traian datează din 1898 fiind realizată în stil eclectic pe amplasamentul fostului Palat Frimont care a fost demolat. Regimul de înălţime actual este de subsol, parter şi două etaje.

    Până la demarea proiectului construcţia a găzduit Tribunalul, Curtea de Apel, Judecătoria si Parchetul Oradea, imobilul aflându-se într-o stare avansată de degradare.

    Autorizaţia de construcţie pentru implementarea proiectului a fost emisă în iulie 2011 lucrările urmând să se deruleze pe o perioadă de trei ani.

    Contractul de execuţie a fost acordat în urma unei licitaţii internaţionale competitive joint-venture-ului format din compania românească Selina Ltd Oradea şi compania slovacă Vahostav Sk. Zilina.

    Vor fi realizate lucrări de consolidare, reparaţii capitale, restaurare, extindere şi amenajare. Proiectul prevede suplimentarea suprafeţei existente a clădirii cu 3.390 mp, rezultând o suprafaţă totală desfăşurată de 15.351 mp.

    Primele lucrări executate au avut în vedere consolidarea fundaţiei.

    Lipsa finanţării - principala problemă a proiectului

    Ministerul Justiţiei doreşte să accelereze procesul de construcţie a clădirii Palatului de Justiţie Prahova. Deşi lucrările au fost demarate cu mai bine de 13 ani în urmă imobilul nu a fost finalizat nici până la această dată.

    Principalele probleme cu care s-a confruntat acest proiect au fost alocaţiile bugetare insuficiente şi inconstante. Prima serie de credite a fost acordată în luna aprilie 2007, în luna noiembrie nu au fost deschise credite în acest scop, iar la sfârşitul anului 2007, beneficiarul investiţiei, Tribunalul Prahova, înregistra o datorie de 971.070 lei reprezentând producţia aferentă lunilor noiembrie şi decembrie 2007. Totodată antreprenorul general, compania Construcţii Coreco din Ploieşti a intrat în insolvenţă.

    În 2007 lucrările au fost sistate, fiind necesară încheierea unor contracte pentru protejarea fondului construit pe perioada octombrie - decembrie 2007.

    Pentru continuarea proiectului a fost necesară actualizarea indicatorilor tehnico-economici.

    De asemenea, Tribunalul Prahova s-a văzut nevoit să lanseze în decembrie 2012 o licitaţie pentru proiectarea restului de executat în cadrul proiectului.

    La începutul acestei verii stadiul proiectului era următorul: structura de rezistenţă era finalizată în procent de 99%, lucrările de finisaj erau gata în proporţie de 35%, lucrările de sistematizare erau finalizate în procent de 85%, iar lucrările de instalaţii în procent de 40%.

    Imobilul aflat în construcţie este situat pe str. Gheorghe Doja, nr. 42, Ploieşti. Terenul destinat lucrării are o suprafaţă de 8.556 mp, suprafaţa desfăşurată a clădirii este de 19.678 mp iar cea construită de 3.750 mp. Construcţia are regimul de înălţime subsol tehnic + demisol + parter + mezanin + 5 etaje. Proiectul include o parcare cu o capacitate de 60 de autoturisme. Tipul de structură ales pentru clădire a fost unul mixt, cadre şi planşee din beton armat.

    Pentru realizarea lucrărilor la Palatul de Justiţie Prahova, Ministerul Justiţiei a alocat pentru acest an 1,24 milioane lei.

    Ministerul Justiţiei se luptă pentru finanţarea lucrărilor la Palatul de Justiţie Neamţ

    Nivelul scăzut al bugetului alocat a cauzat întârzieri şi în execuţia lucrărilor la Palatul de Justiţie Neamţ. În luna iunie a acestui an lucrările au fost sistate la aproape un an de la demarare din cauza lipsei de finanţare. Până la acel moment fuseseră finalizate doar 7% din lucrări. Se lucrase la structura de rezistenţă, fusese finalizat radierul.

    Pentru a asigura continuarea proiectului în acest an, Ministerul Justiţiei a alocat fonduri în valoare de 2 milioane lei.

    Noua clădire a Palatului de Justiţie Neamţ va fi amplasată pe str.1 Decembrie 1918, nr. 68C din Piatra Neamţ.

    Suprafaţa terenului destinat proiectului este de 6.879 mp. Construcţia va avea regimul de înălţime demisol + parter + mezanin + 6 etaje parţial. Suprafaţa construită a clădirii va fi de 2.485 mp, iar cea desfăşurată de 18.917 mp.

    Precum în cazul Palatului de Justiţie din Prahova, în Neamţ clădirea va avea o structură mixtă din cadre şi planşee din beton armat. Parcarea palatului va avea o capacitate de 48 de autoturisme.

    Lucrările de execuţie la noul palat de justiţie au fost atribuite în martie 2012 companiei Victor Construct. Valoarea finală a contractului de execuţie se ridică la 49,85 milioane lei fără TVA.

    Noul sediu al Tribunalului Tulcea a fost inaugurat la finele lunii mai

    O importantă investiţie a fost finalizată la finele acestei primăveri în cadrul proiectului "Reforma sistemului judiciar". Este vorba despre noul sediu al Tribunalului şi Judecătoriei Tulcea, proiect ce s-a ridicat la 25 milioane lei.

    Lucrările de execuţie au fost realizate de joint-venture-ul format din companiile Coral şi Deltacons.

    Imobilul are un regim de înălţime de subsol + parter + 5 etaje şi o suprafaţă construită de 5.609 mp.

    În cadrul sediului au fost amenajate 10 săli de judecată comparativ cu numai două câte existau în vechiul sediu şi şapte camere de arest comparativ cu numai două în vechiul sediu. De asemenea, noul sediu oferă facilităţi suplimentare faţă de sediul vechi, respectiv: patru săli pentru deliberări, două săli pentru şedinţele colegiilor de conducere, o sală de conferinţe, două biblioteci, o cameră de consultare avocaţi în spaţiul de detenţie.

    Acest proiect a întâmpinat, de asemenea, întârzieri în execuţie. Termenul de finalizare a lucrărilor a fost prelungit în anul 2012 din motive tehnice şi financiare cu 11 luni, prin intermediul a două acte adiţionale.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional