Modernizarea Buzăului, ţinta noii administraţii
Marilena Dinu Investiţii / 14 noiembrie 2016

Oraşul s-a extins în partea de Nord prin construirea unui cartier rezidenţial
Încet dar sigur. Acesta este ritmul cu care se mişcă piaţa construcţiilor din municipiul Buzău. Anul 2016 nu a adus schimbări notabile din punct de vedere imobiliar, cu excepţia unor proiecte care au fost începute cu ani în urmă, iar acum au ajuns aproape de finalul etapei de construcţie. De altfel, în 25 de ani, cea mai importantă schimbare urbanistică a fost extinderea intravilanului oraşului cu circa 50 de hectare spre partea de Nord, în apropierea Podului de la Mărăcineni, pe jumătate din această suprafaţă fiind construite vile şi blocuri rezidenţiale care, în final, au format cel mai nou cartier al Buzăului. În aceeaşi zonă, au fost, de asemenea, construite în ultimii ani două centre comerciale: mai întâi Galleria Mall, apoi Aurora Shopping Center.
Anul acesta, o parte din Galleria Mall a fost dată în folosinţă Judecătoriei Buzău, fiind astfel întregită valoarea urbanistică şi comercială a zonei care în urmă cu 25 de ani era considerată periferia Buzăului. Tot anul acesta, a fost finalizat un alt asamblu rezidenţial, situată în zona "0" a oraşului, în apropierea celei mai importante unitatăţi de învăţământ, Colegiul "B. P Haşdeu", respectiv Unirii Residence.
Sunt înregistrate şi stagnări ale unor proiecte imobiliare care au fost gândite şi anunţate încă de pe vremea boom-umului de pe piaţa construcţiilor.
Cât despre locuinţele construite pe cont propriu, Buzăul trece printr-o perioadă destul de monotonă. Dovada acestui lucru este şi numărul mic al autorizaţiilor de construcţie eliberate de Primăria Municipiului. Tendinţa este de extindere a locuinţelor existente fără a mai ridica locuinţe noi. O explicaţie a fenomenului ar putea fi şi faptul că, potrivit ultimului recensământ, numărul locuitorilor a scăzut dramatic în ultimii ani, fiind semnalată şi o îmbătrânire a populaţiei prin reducerea bazei piramidei demografice, dar şi o rată a şomajului care a urcat Buzăul în topul judeţelor cu cel mai mare număr de şomeri. Continuă să fie o criză acută a locuinţelor ANL, însă noua administraţie locală a anunţat schimbări importante pe acest segment al construcţiilor de locuinţe.
Ales primar în această vară, cunoscutul om de afaceri Constantin Toma, proprietarul grupului de firme Romet, are în vedere schimbări majore în ceea ce priveşte imaginea urbanistică a muncipiului Buzău. Printre primele modificări pe care le-a făcut în aceste luni de când se află în fruntea Primăriei Municipiului Buzău a fost modernizarea locurilor de joacă dintre blocuri. Multe dintre ele aveau o vechime de zeci de ani şi reprezentau un real pericol pentru cei mici. În doar câteva luni au fost transformate cinci locuri de joacă. Sunt investiţii cu mobilier de ultimă generaţie, dar şi cu un aspect urban spectaculos, autorităţile alegând să picteze pereţii blocurilor din apropiere cu personaje din desene animate. Investiţia pentru amenajarea celor cinci locuri de joacă se ridică la zeci de mii de euro, cel mai scump fiind tartanul care acoperă întreaga suprafaţă de joacă. Urmează ca modelul aplicat în cele cinci locaţii să fie păstrat până la finalizarea altor 35 de parcuri din municipiu.
În această toamnă, actuala administraţie a finanţat primele platforme îngropate de gunoi. Ele au fost amplasate în zone centrale şi, dacă proiectul se dovedeşte a fi viabil, reprezentanţii Primăriei Buzău îl vor extinde şi în alte zone ale oraşului.
În Cartierul "Orizont" încă se lucrează
Anul acesta s-a lucrat la ultimul bloc de locuinţe din cartierul Orizont. Este un imobil P+6 a cărui construcţie a început încă de anul trecut. Proiectul presupune patru zone rezidenţiale de case, o zonă perimetrală de case cu înălţime mică de P+ 1 şi P +2. Întregul cartier este gradat de mai multe blocuri cu înălţime de P+ 4 şi P +6. Complexul rezidenţial Orizont se află în partea de nord a oraşului, la ieşirea spre Focşani, fiind delimitat la est de una dintre cele mai importante artere ale municipiului, Bulevardul Unirii. Întregul ansamblu rezidenţial are o suprafaţă de aproape 240.000 de metri pătraţi şi câteva sute de locuinţe. Casele au un regim de înălţime P+E, amplasate pe loturi cu suprafeţe cuprinse între 350 şi 550 mp. Structura unei vile este formată din cadre de beton armat, iar pereţii sunt din cărămidă. Cartierul are trei tipuri de vile, respectiv locuinţe individuale, duplex şi vile înşiruite. În prezent, majoritatea caselor şi apartamentelor finalizate sunt deja locuite, urmând ca, în curând, să înceapă şi vânzarea apartamentelor din blocul nou ridicat.
"Unirii Residence" începe vânzarea apartamentelor
Cel mai recent ansamblu rezidenţial din municipiul Buzău care a început vânzarea apartamentelor printr-un contract exclusiv cu agenţia imobiliară "Necris" este Unirii Residence. Situat în zona Unirii Centru, ansamblul de locuinţe vine cu o varietate de oferte printre care se numără spaţii comerciale, garsoniere, apartamente cu 2 şi 3 camere precum şi penthouse. Întregul ansamblu este format din două imobile cu un regim de înălţime de P +9, structurate în 37, respectiv 35 de apartamente, are o amprentă la sol de circa 900 de metri şi parcare subterană cu 50 de locuri.
Ionuţ Constantin, reprezentantul agenţiei Necris care tranzacţionează cele 72 de apartamente, a declarat: "Apartamentele sunt generoase când vine vorba de spaţiu, o garsonieră având 46 metri pătraţi şi un balcon de 6 metri pătraţi, în timp ce un apartament cu trei camere ajunge la o suprafaţă de 78 de metri pătraţi. Penthouse, are 179 - 189 de metri pătraţi, balcon de 16 metri pătraţi şi o terasă de până la 200 de metri pătraţi. Preţul unui apartament porneşte de la 40.000 de euro şi poate ajunge la 180.000 de euro un penthouse".
În 2016, s-a mers pe extinderea locuinţelor
2016 este un an despre care nu se poate spune că s-a făcut remarcat printr-un aplomb al construcţiilor. Dacă în ceea ce priveşte dezoltatorii, lucrurile pe segmental imobiliar s-au mişcat timid, în ceea ce priveşte locuinţele individuale situaţia este clară: nu s-a construit aproape mai nimic, s-a mers mai mult pe extinderea locuinţelor deja construite cu ani în urmă. Tendinţa este dovedită şi de numărul autorizaţiilor emise de Primăria Municipiului Buzău. Potrivit situaţiei emise de Victor Ţîrlea, arhitectul şef din cadrul Primăriei, în primele nouă luni ale anului au fost emise 143 de autorizaţii de construire, în comparaţie cu 272 eliberate pe tot parcursul anului 2015. În cazul locuinţelor individuale au fost aprobate 53, cele mai multe fiind vizând extinderi ale caselor. De asemenea, pe parcursul acestui an au fost solicitatea documente de construire şi pentru locuinţe de tip P+ 1 şi P+2, însă într-un număr relativ mic, respectiv 26, faţă de 87 câte au fost emise pe parcursul anului 2015.
Trei noi supermarket-uri, în curs de iniţiere PUZ
Extinderea marilor lanţuri de magazine prin construcţia acelor supermaketuri de cartier a continuat şi în 2016, iar în prezent la Primăria Buzău trei retaileri au solicitat acordul pentru a construi un nou punct. Este vorba despre Lidl, Kaufland şi Profi care, în prezent, sunt în fază de iniţiere a Planului Urbanistic Zonal. Toate cele trei lanţuri de magazine mai au şi alte puncte în municipiu cât şi în alte zone din judeţ.
De asemenea, în etapa de elaborare PUZ se află un alt proiect important pentru municipiul Buzău. Este vorba despre refacerea fostului Spital Brătianu, cea mai mare unitate medicală din oraş până în 1970, când a fost construit actualul Spital Judeţean. Situată pe cel mai mare bulevard din municipiu, clădirea Spitalului Brătianu este în pragul prăbuşirii, iar de peste 15 ani a fost închisă. Acum, autorităţile doresc reabilitarea şi transformarea fostului Spital Judeţean în Centru Cultural şi Turistic de Interes Regional. Pentru finalizarea acestui proiect este nevoie de sute de mii de euro, motiv pentru care Consiliul Judeţean Buzău, care administrează clădirea, intenţionează să acceseze fonduri europene. O expertiză tehnică realizată în anul 2015 a evaluat că ar fi nevoie de cel putin 65.000 euro pentru stoparea degradării imobilului, de alţi 270.000 de euro pentru consolidarea şi rezolvarea altor probleme majore, la care se adaugă 330.000 de euro pentru lucrări de mare anvergură.
Petre Emanoil Neagu, preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, a declarat: "Documentaţia de elaborare a Planului Urbanistic Zonal a obţinut toate avizele solicitate prin certificatul de urbanism. Documentaţia împreună cu avizele au fost depuse la Ministerul Dezvoltării pentru ultimul aviz înainte de autorizarea acestuia la Primăria Municipiului Buzău. Documentaţia pentru avizarea lucrărilor de intervenţie este în curs de elaborare".
Tot Consiliul Judeţean a dat în folosinţă anul acesta şi o nouă maternitate care s-a transformat în principalul punct medical pentru femeile din judeţele învecinate, precum Brăila. Investiţia s-a ridicat la 18 milioane de euro, iar maternitatea este considerată cea mai mare unitate medicală finalizată după 1989. Cu toate acestea, construcţia în sine a fost finalizată încă din 2012, însă timp de patru ani a fost închisă, primele paciente ajungând aici abia în luna mai 2016.
Se modernizează intrarea în oraş, dinspre Ploieşti
Pe principiul intrarea în oraş este cartea de vizită, primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, anunţă că are în plan regândirea şi respectiv modernizarea căii de acces în oraş dinspre Ploieşti şi Bucureşti. "Mi-a ieşit proiectul. E vorba de intrarea din Bariera Ploieşti, deci vom face un rond la intrarea în Buzău, după pod, la Crâng, deci centura Nord şi centura care duce spre Moldova. Facem un rond acolo, ne ducem pe lângă patinoar, coborîm toate cablurile în trotuar. Asfaltul va fi făcut după o tehnologie nouă cu piatră concasată de granit. Vom face un asfalt adevărat, cu garanţii pe câţiva ani de zile", a explicat Constantin Toma. Licitaţia pentru atribuirea lucrărilor va avea la începutul anului viitor, iar lucrările vor fi demarate imediat cum vremea va permite, susţine primarul Constantin Toma. Lucrările de regândire şi modernizare a intrării în oraşul Buzău pe DN 1 B dinspre Ploieşti cuprind şi mausoleul de la Cimitirul Eroilor, monument aflat acum în paragină. O atenţie deosebită va fi acordată şi iluminatului zonei.