Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Muzeul de Artă CraiovaMai este un pas până la inaugurare

F.A. Investiţii /

Mai este un pas până la inaugurare
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Muzeul de Artă Craiova găzduit de Palatul Jean Mihail este aproape complet consolidat şi restaurat, însă lucrările la pavilionul Brâncuşi din incinta sa aşteaptă asigurarea finanţării pentru a putea demara.

    Principiile lucrărilor de restaurare au fost respectate cu stricteţe la Palatul Jean Mihail

    Refacerea clădirii instituţiei culturale, monument de arhitectură clasa A şi simbol al oraşului, a presupus o investiţie de peste 25 milioane lei, potrivit contractului de finanţare prin Programul Operaţional Regional, încheiat între Consiliul Judeţean Dolj şi Agenţia de Dezvoltare Regională Sud-Vest. Fondurile europene acordate pentru proiect au depăşit 16 milioane lei.

    Clădirea Palatului Jean Mihail a fost construită la începutul secolului trecut după planurile arhitectului francez Paul Gottereau şi aminteşte, ca stil, de academismul francez.

    Referitor la calităţile clădirii, Ileana Măjină, şef al Unităţii de Implementare a Proiectului din cadrul Consiliului Judeţean Dolj, ne-a precizat:

    "Valoarea culturală universală a Palatului Jean Mihail este dată de structura sa, în parte aurită, de plafoanele pictate, luminatoarele, oglinzile veneţiene, candelabrele din cristal de Murano, coloanele, scările de marmură de Carrara, pereţii tapisaţi cu mătase le Lzon, lambriurile, mobilierul de stil, feroneria".

    Contractul de execuţie a fost atribuit, în urma unei licitaţii deschise, în august 2010. Oferta asocierii Romconstruct Holding Grup - Coral a fost declarată câştigătoare, valoarea finală a contractului încheiat fiind de18,83 milioane lei fără TVA. În iunie 2012 contractul de execuţie a fost suplimentat cu 272.700 lei fără TVA.

    Intervenţiile la clădirea palatului au fost realizate conform principiilor şi regulilor care stau la baza lucrărilor de restaurare, potrivit cărora intervenţiile trebuie executate în aşa fel încât să se păstreze într-o cât mai mare măsură elementele şi materialele originale.

    Principalele lucrări de arhitectură realizate în cadrul Muzeului de Artă Craiova au fost următoarele: refacerea/reîntregirea elementelor ornamentale şi a decoraţiilor deterioarate, refacerea/înlocuirea elementelor de tâmplărie degradate, refacerea pardoselilor, zugrăvelilor, tencuielilor şi vopsitoriilor, executarea unor lucrări de hidroizolaţie.

    Hidroizolarea a avut ca scop eliminarea umidităţii din demisol, având în vedere că acest spaţiu adăposteşte depozite de artă, ateliere de artă şi ateliere de restaurare.

    Conform proiectului tehnic a fost prevăzută totodată realizarea unei termoizolaţii uşoare care să micşoreze sarcina gravitaţională şi, implicit, pe cea seismică, ne-a explicat doamna Măjină.

    În scopul conservării caracterului arhitectural al clădirii s-a încercat ca pe cât posibil elementele moderne incluse în proiect să fie cât mai puţin vizibile. Totuşi, pentru respectarea standardelor actuale în ceea ce priveşte clădirile publice şi, în mod special, muzeele au fost montate un lift pentru transportul persoanelor cu handicap şi o serie de instalaţii de securitate.

    Conservarea patrimoniului muzeal al Palatul Jean Mihail de o valoare inestimabilă în condiţii optime a fost, de asemenea, unul dintre ţelurile investiţiei.

    "Muzeul de Artă din Craiova este astăzi una dintre cele mai prestigioase instituţii muzeale din România şi găzduieşte cea mai mare colecţie de artă ca importanţă şi ca mărime după Muzeul Naţional, precum şi cea mai importantă colecţie Brâncuşi", ne-a declarat doamna Ileana Măjină.

    Proiectul a inclus îmbunătăţirea sistemului de avertizare în caz de efracţie, a sistemului de detecţie a alarmelor în caz de incendii, precum şi a sistemului de stingere.

    La finele lunii august lucrările de consolidare erau deja finalizate iar ultimele lucrări la spaţiile interioare erau în curs de execuţie.

    Până la sfârşitul anului Muzeul de Artă Craiova va fi cel mai probabil inaugurat, a afirmat Vera Toma, directorul de proiect din cadrul Consiliullui Judeţean Dolj.

    Potrivit contractului de finanţare, perioada de implementare a proiectului se va încheia în luna ianuarie 2014.

    Viziunea lui Constantin Brâncuşi se va materializa în curtea palatului Jean Mihail

    Colecţia de opere a marelui sculptor Constantin Brâncuşi deţinută de Muzeul de Artă Craiova va fi pusă în valoare într-un pavilion special dedicat, ce va fi construit în curtea muzeului.

    Pavilionul Brâncuşi va fi o clădire realizată în întregime din sticlă, inspirată de proiectul artistului pentru construcţia unui templu al meditaţiei în India. La solicitarea unui maharajah Brâncuşi a venit cu ideea realizării unui templu în formă cubică sau ovoidală, iluminat de sus, care urma să găzduiască sculptura "Pasărea în văzduh" şi alte opere. Construcţia nu a fost realizată niciodată, iar proiectul clădirii nu a fost găsit.

    Pavilionul Brâncuşi de la Craiova a fost proiectat de arhitectul Dorin Ştefan sub forma unui cub din sticlă cu latura de 12 m. Structura va conţine un ovoid cu aceeaşi înălţime care va îmbrăca silueta unei reproducerii la scară mare a sculpturii "Pasărea măiastră".

    Accesul în pavilion se va face pe sub pământ. În interior va fi amenajată sală multifuncţională şi o expoziţie.

    La finele lunii august proiectul pentru realizarea "Centrului Internaţional Constantin Brâncuşi - Centru Turistic Interactiv" se afla în evaluare spre finanţare prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 5 "Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului". Cel mai probabil până la finele anului beneficiarul invesitiţiei, Consiliul Judeţean Dolj, va primi un răspuns de la Comisia Europeană referitor la finanţarea investiţiei.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Legea

    Internaţional