Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Oamenii de afaceri sunt sceptici in privinta revenirii economiei globale

A.D. Perspective /

Economia mondiala va continua sa se deterioreze in 2012, considera aproape jumatate (48%) dintre directorii generali de companii care au raspuns unui sondaj realizat de compania de consultanta si audit "PricewaterhouseCoopers".

Dintre respondentii sondajului, doar 15% cred ca economia globala se va imbunatati anul acesta.

Pe de alta parte, aproape 45% dintre oamenii de afaceri sunt increzatori in perspectivele de crestere ale companiilor pe care le conduc, pe parcursul anului 2012. De asemenea, 40% dintre directori se asteapta ca veniturile companiilor sa creasca in urmatoarele 12 luni, ponderea acestora scazand insa fata de anul trecut (48%).

Conform sondajului amintit, cel mai mare declin al increderii s-a produs in Europa de Vest, ca urmare a crizei datoriilor suverane (56% dintre respondentii europeni afirmand ca au fost afectati de criza datoriilor). Doar un sfert dintre directorii generali europeni au declarat ca sunt increzatori intr-o crestere a veniturilor companiilor, fata de 40% in 2011.

Sondajul "PricewaterhouseCoopers" releva faptul ca 80% dintre sefii companiilor sunt ingrijorati de incertitudinea in ceea ce priveste cresterea economica, 64% se tem de instabilitatea pietelor de capital si 66% de modul in care guvernele raspund deficitelor fiscale si poverii datoriilor. De asemenea, 58% dintre respondenti sunt preocupati de volatilitatea ratelor de schimb, iar 56% de suprareglementare.

De altfel, 66% dintre respondentii sondajului au apreciat ca vor opera taieri de costuri in anul 2012, dupa ce 76% au redus costurile in 2011.

Potrivit directorilor de companii, cele mai bune oportunitati de crestere strategica vor veni in urmatorul an din cresterea cotei de piata pe pietele actuale si dezvoltarea unor noi produse si servicii, ambele aspecte fiind amintite de cate o treime dintre respondenti. Intrarea pe noi piete este privita ca o oportunitate de 18% dintre directori, iar realizarea de parteneriate de tipul "joint venture" pentru 10%.

In perspectiva, pietele emergente raman importante furnizoare de oportunitati pentru cresterea companiilor (59% dintre respondenti), in detrimentul economiilor dezvoltate, potrivit aceleiasi surse.

Rezultatele sondajului "PricewaterhouseCoopers" s-au bazat pe raspunsurile a 1.258 de directori generali din 60 de tari.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional