Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

OAR: Amendamentele la legea urbanismului vor favoriza specula imobiliara

I.D. Perspective /

Centrul istoric al Capitalei

Centrul istoric al Capitalei

Ordinul Arhitectilor din Romania (OAR) protesteaza impotriva noilor amendamente la legea urbanismului. Aceasta pozitie este sustinuta si de asociatia "Salvati Bucurestiul" care s-a remarcat prin actiuni in justitie in vederea conservarii monumentelor istorice din Capitala.

OAR considera ca amendamentele propuse intorc legislatia privind urbanismul inainte de anul 2008, cand erau permise derogari substantiale de la reglementarile unei zone.

Reprezentantii OAR au declarat:

"Situatia anterioara anului 2008 a adus mari prejudicii dreptului de proprietate, prin nerespectarea prevederilor Planului Urbanistic General adoptat de consiliile locale si, drept urmare, prin crearea unor dezechilibre teritoriale. De asemenea, a determinat dezvoltarea incoerenta a orasului, alterarea imaginii localitatilor si agresarea zonelor protejate, suprasolicitari ale infrastructurii, nesiguranta a investitiilor."

Potrivit OAR aceste modificari nu sunt fundamentate prin studii si statistici si nu respecta principiile europene ale dezvoltarii teritoriale si urbane durabile la care Romania a aderat.

Promulgarea acestor modificari va duce la slabirea rolului administratiei si la incurajarea speculei imobiliare. Motivele invocate de initiatorii amendamentelor au fost vechimea considerabila a regulamentelor de urbanism si dorinta de a atrage investitori. O adevarata revigorare a pietei imobiliare are loc prin cresterea calitatii mediului construit si prin intarirea rolului administratiei publice, de garant al respectarii interesului public, explica membrii OAR.

Arh. Serban Tiganas, presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania, precizeaza:

"Legislatia din urbanism trebuie modernizata pe baza unor principii solide si nu prin amendari conjuncturale care, sub pretextul flexibilizarii, conduc la neplanificare. Administratiile trebuie sa devina garantul sustenabilitatii dezvoltarii prin arhitectii sefi, departamente proprii de planificare si comisii tehnice."

Asociatia "Salvati Bucurestiul" si-a exprimat si ea pozitia impotriva noilor reglementari aduse la legea urbanismului. Printre neajunsurile intrevazute se asociatie sunt urmatoarele:

- Planurile Urbanistice Zonale (PUZ) care au fost intocmite pe legislatia anterioara si care aveau 1 februarie 2012 data limita de aprobare pot fi din nou propuse votului consiliilor locale;

- este posibila din nou modificarea prin Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) cu 20% a densitatii construite prevazute de legea oraselor;

- procentul de 20% poate fi depasit daca in zona care se reglementeaza contine supermarketuri;

- in zonele de protectie ale monumentelor istorice de valoare nationala competenta de avizare se muta de la Ministerul Culturii la directiile judetene pentru cultura, care potrivit lui Nicusor Dan, presedintele asociatiei "Salvati Bucurestiul" s-au dovedit a fi sub influenta autoritatilor locale.

Ordinul Arhitectilor din Romania si ONG-urile solicita retrimiterea propunerilor de modificare in Comisia de Administratie Publica si Amenajarea Teritoriului si organizarea unei dezbateri publice cu institutiile profesionale si cu societatea civila.

Modificarile aduse la Legea Urbanismului s-au aflat pe ordinea de zi de ieri a Camerei Deputatilor.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional