Uniunea Europeana se incapataneaza sa atinga o cota de 20% a energiei din surse regenerabile pana in 2020, obiectiv ce poate fi indeplinit intr-un mod rentabil numai daca toate politicile actuale sunt puse in aplicare in toate statele membre, iar sistemele de sprijin converg.
Comisia a adoptat o comunicare prin care solicita o abordare europeana mai bine coordonata in ceea ce priveste instituirea si reforma sistemelor de sprijin, precum si o intensificare a tranzactiilor cu energia din surse regenerabile incheiate intre statele membre. Mai mult, avand in vedere ca investitorii au nevoie de certitudine in materie de reglementari, este esential sa inceapa discutiile privind viitorul si constituirea unui cadru solid dupa anul 2020.
Comisarul pentru energie, Günther Oettinger, a afirmat: "Ar trebui sa continuam sa dezvoltam energia din surse regenerabile si sa incurajam solutiile inovatoare. Trebuie sa facem acest lucru intr-un mod rentabil. Aceasta inseamna sa producem energie eoliana si solara atunci cand acest lucru se justifica din punct de vedere economic si sa incheiem tranzactii cu energia obtinuta pe teritoriul Europei, asa cum facem cu alte produse si servicii."
Comunicarea indica patru domenii principale in care ar trebui intreprinse mai multe eforturi pana in 2020 pentru a atinge intr-un mod rentabil tintele stabilite in materie de energie din surse regenerabile: piata energiei, sistemele de sprijin, mecanismele de cooperare, cooperarea energetica in regiunea mediteraneana.
In ceea ce priveste perioada de dupa 2020, Comisia recunoaste ca, in absenta unui cadru adecvat, cresterea energiei din surse regenerabile se va reduce drastic. Un astfel de cadru trebuie sa permita mai multa inovare si sa diminueze costurile, transformand sursele regenerabile de energie intr-un sector promitator al investitiilor pentru crestere.