Oradea: Primăria restaurează monumente cu fonduri europene şi sprijină proprietarii să îşi întreţină faţadele
F.A. Investiţii / 01 septembrie 2013
Una dintre preocupările principale din ultimii ani ale administraţiei publice locale orădene a fost aceea de a identifica soluţii pentru reabilitarea clădirilor din centru, a bisericilor şi monumentelor.
Astfel, Primăria a depus proiecte pe finanţare europeană care au fost aprobate şi prin care, în prezent, în Oradea se reabilitează Cetatea Oradea, Sinagoga neologă Zion, partea de pavaj a Palatului Vulturul Negru. În această toamnă vor demara lucrările în zona centrală, respectiv Piaţa Unirii, ne-a declarat Anca Sas, purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Oradea.
De asemenea, cu fonduri de la bugetul local, vor începe tot în această toamnă lucrările de reabilitare a faţadei Palatului Vulturul Negru.
Tot cu fonduri europene, municipalitatea doreşte să continue reabilitarea clădirilor din centrul istoric, extinderea spaţiilor pietonale, deschiderea unor puncte noi de atracţie în zona centrală: muzeul Art Nouveaux în Casa Darvas, reabilitarea sălii mari din pasaj, finalizarea lucrărilor de reabilitare a Cetăţii Oradea.
Aproape toate clădirile din centrul istoric, între 50 şi 100, ar trebui reabilitate, însă problemele de care se loveşte municipalitatea orădeană sunt legislaţia în vigoare, lipsa fondurilor, precum şi dezinteresul cetăţenilor.
Astfel, legislaţia nu a permis până în prezent Primăriei să reabiliteze foarte multe clădiri, cu atât mai mult cu cât, potrivit legii, nu poate reabilita din bugetul local o clădire proprietate privată. Ori majoritatea clădirilor din centru reprezintă proprietăţi private.
În 2012, Consiliul Local al Municipiului Oradea a aprobat prin HCL 634 o variantă de reabilitare a faţadelor clădirilor din centru. Astfel, Primăria întocmeşte pe cheltuială proprie documentaţia tehnică a proiectului de reabilitare, cofinanţează cu 20% costurile de reabilitare, urmând ca proprietarii să contribuie cu 80% din valoarea proiectului. De asemenea, Primăria poate acorda şi finanţare rambursabilă pe cinci ani proprietarilor care nu îşi permit să contribuie la reabilitare cu partea lor de 80%. Astfel pe baza acestei hotărâri s-a reabilitat imobilul din Piaţa Unirii nr 5. care a fost proiectul pilot, iar în prezent se lucrează la Palatul Poinar, Palatul Stern şi Palatul de Justiţie (acesta se reabilitează cu bani primiţi de la Ministerul Justiţiei prin finanţare de la Banca Mondială).
Primăria a discutat şi cu reprezentanţii cultelor din oraş, care primeau anual fonduri nerambursabile din buget local, iar în prezent, în schimbul acelor fonduri, Primăria reabilitează clădirile din centru aparţinând cultelor, respectiv Republicii 11 aparţinând Episcopiei Ortodoxe, Republicii 33 aparţinând Episcopiei Romano-Catolică şi Independenţei 3 aparţinând Episcopiei Reformată.