Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Oradea s-a dezvoltat prin investitii europene si private

A.D. Perspective /

Ilie Bolojan, primarul Oradei

Ilie Bolojan, primarul Oradei

Oradea are ambitia de a deveni un pol de atractivitate pentru investititorii privati din vestul tarii. Pentru dezvoltarea locala, numai in 2012, municipalitatea a atras proiecte cu finantare europeana totalizand peste 200 milioane de euro. Printre cele mai mari investitii se numara modernizarea centralei termice a orasului, proiect de aproximativ 50 milioane de euro finantat prin Programul Operational Sectorial de Mediu.

Primaria Oradea isi propune de asemenea sa racordeze toate cladirile din oras la retelele de utilitati si sa asfalteze integral sistemul rutier, a declarat Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea.

Imbunatatirea modului de derulare a procedurilor de achizitie publica a dus la reducerea cu 40% a costului asfaltarii, respectiv cu 50% a costurilor pentru investitii civile. In opinia domnului Bolojan, eficienta administratiilor publice locale ar trebui sa fie evaluata, de exemplu, in functie de pretul platit pentru un mp de termoizolatie sau de asfalt.

Pentru a incuraja stabilirea unor unitati de productie pe raza municipiului, Primaria Oradea a infiintat trei parcuri industriale: Eurobusiness Oradea I (121 ha, din care 70% grad de ocupare), Eurobusiness Oradea II (24 ha, 50% ocupare) si Eurobusiness Oradea III (14 ha).

Pana in prezent, numai Parcul Industrial Eurobusiness I, cu o suprafata de 121 ha, a atras investitii private insumand 130 milioane de euro. Prin intermediul taxelor si impozitelor percepute, parcurile industriale aduc bugetului local venituri suplimentare de aproximativ un milion de euro pe an, subliniaza Delia Ungur, managerul societatii Eurobusiness Parc Oradea, administratorul parcurilor industriale detinute de municipalitate.

Totodata, municipalitatea a redus impozitul pe proprietate platit de firme la 1% pe an. Aceasta in contextul in care media nationala se situeaza la 1,5-1,6% pe an. De asemenea, a fost redus timpul necesar eliberarii certificatelor de urbanism (maxim 7 zile) si autorizatiilor de construire (maxim 15 zile).

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional