Oradea are ambitia de a deveni un pol de atractivitate pentru investititorii privati din vestul tarii. Pentru dezvoltarea locala, numai in 2012, municipalitatea a atras proiecte cu finantare europeana totalizand peste 200 milioane de euro. Printre cele mai mari investitii se numara modernizarea centralei termice a orasului, proiect de aproximativ 50 milioane de euro finantat prin Programul Operational Sectorial de Mediu.
Primaria Oradea isi propune de asemenea sa racordeze toate cladirile din oras la retelele de utilitati si sa asfalteze integral sistemul rutier, a declarat Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea.
Imbunatatirea modului de derulare a procedurilor de achizitie publica a dus la reducerea cu 40% a costului asfaltarii, respectiv cu 50% a costurilor pentru investitii civile. In opinia domnului Bolojan, eficienta administratiilor publice locale ar trebui sa fie evaluata, de exemplu, in functie de pretul platit pentru un mp de termoizolatie sau de asfalt.
Pentru a incuraja stabilirea unor unitati de productie pe raza municipiului, Primaria Oradea a infiintat trei parcuri industriale: Eurobusiness Oradea I (121 ha, din care 70% grad de ocupare), Eurobusiness Oradea II (24 ha, 50% ocupare) si Eurobusiness Oradea III (14 ha).
Pana in prezent, numai Parcul Industrial Eurobusiness I, cu o suprafata de 121 ha, a atras investitii private insumand 130 milioane de euro. Prin intermediul taxelor si impozitelor percepute, parcurile industriale aduc bugetului local venituri suplimentare de aproximativ un milion de euro pe an, subliniaza Delia Ungur, managerul societatii Eurobusiness Parc Oradea, administratorul parcurilor industriale detinute de municipalitate.
Totodata, municipalitatea a redus impozitul pe proprietate platit de firme la 1% pe an. Aceasta in contextul in care media nationala se situeaza la 1,5-1,6% pe an. De asemenea, a fost redus timpul necesar eliberarii certificatelor de urbanism (maxim 7 zile) si autorizatiilor de construire (maxim 15 zile).