Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2024

Palatul Episcopal al Dunării de Jos Investiţiile în cultură vor dezgheţa turismul

F.A. Investiţii /

Investiţiile în cultură vor dezgheţa turismul
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Palatul Episcopal al Dunării de Jos din Galaţi, bijuterie a arhitecturii moştenită de la începutul secolului trecut, va fi readus la frumuseţea de odinioară în scopul dezvoltării turismului cultural în regiunea de sud-est a ţării.

    Arhiepiscopia Dunării de Jos a obţinut anul trecut finanţarea necesară pentru refacerea palatului. Costurile totale ale proiectului însumează 15,1 milioane lei, din care două treimi vor fi asigurate din fonduri europene prin Programul Operaţional Regional.

    Părintele Horaţiu Moldovan, consilier patrimoniu şi construcţii bisericeşti în cadrul Arhiepiscopiei Dunării de Jos, precizează:

    "Reabilitarea, consolidarea, restaurarea şi exploatarea în scop turistic a Palatului Episcopal vor contribui la dinamizarea vieţii culturale şi turistice în regiune, la creşterea economică şi crearea de noi locuri de muncă sau menţinerea celor existente."

    Lucrările vor urmări refacerea fidelă a palatului iniţial

    Proiectul îşi propune respectarea texturii şi a designului epocii pentru asigurarea unei apropieri cât mai mari faţă de caracterul iniţial al clădirii şi al amenajărilor sale.

    Astfel, tâmplăria interioară se va demonta şi se va înlocui cu tâmplărie nouă din lemn stratificat, având aceeaşi formă, dimensiuni şi desen cu cea iniţială.

    În laboratoare şi în sala multimedia pardoselile reci se vor executa din marmură cu intarsie neagră şi gresie gri-negru. În schimb, pardoselile calde se vor executa din parchet de stejar tip Versailles. Totodată, pardoseala din marmură a scării principale şi pardoselile de lemn ale scărilor secundare vor fi recondiţionate. Balustradele existente nu vor fi înlocuite ci vor fi recondiţionate, ne-a explicat părintele Horaţiu Moldovan.

    Izolarea termică a clădirii va fi asigurată de grosimea zidurilor exterioare cât şi de izolarea eficientă a planşeului peste parter.

    Funcţiile de încălzire-răcire vor fi asigurate prin intermediul unei centrale termice proprii şi a unui sistem de condiţionare a aerului centralizat cu utilizarea ventiloconvectoarelor.

    Instalaţiile interioare existente (de alimentare cu apă rece şi apă caldă, de hidranţi pentru stingerea incendiilor, canalizare menajeră, electrică interioară şi de curenţi slabi) vor fi înlocuite cu unele noi. De asemenea, se vor instala noi sisteme: de semnalizare a incendiilor, antiefracţie, de televiziune cu circuit închis, sonorizare.

    Trotuarele din curtea muzeului vor fi executate cu pavele tip cărămidă.

    Execuţia este de abia la început

    La începutul lunii iunie a.c. lucrările erau finalizate în proporţie de 15,16% raportat la valoarea contractului, ne-a declarat părintele Horaţiu Moldovan.

    Executantul proiectului, asocierea Dedal Bahamat-Romlotus Instalaţii, a demarat în paralel lucrările la ambele corpuri ale palatului, la clădirea anexă şi la căile de acces în curte.

    La corpurile de sud şi nord au fost sparte centurile din beton armat pentru ancorarea armăturii din cămăşuială, s-a turnat beton armat impermeabilizat la radier, au fost montate armături din oţel beton şi cămăşuiala de beton armat impermeabilizant la pereţi.

    Pe partea de hidroizolaţii au fost etanşate rosturile cu cordon hidroizolant, s-au montat membrane pentru hidroizolaţie, s-a realizat zidăria din cărămidă pentru protecţia hidroizolaţiei verticale. De asemenea, s-a aplicat umplutura de pământ în camere şi un strat drenant din balast sub pardoseală. La corpul anexă s-au executat săpături la fundaţii.

    În ceea ce priveşte reţeaua de apă s-au executat lucrări de montare ţevi ductile la exteriorul clădirii, iar trotuarele au fost desfăcute de straturile protective.

    În continuare se vor executa lucrări de consolidare a planşeelor de lemn şi se va reface continuitatea zidăriei pereţilor prin injectare. De asemenea, învelitoarea din tablă zincată va fi înlocuită, se vor realiza tencuieli interioare de asanare la subsol Corpul Sud şi va fi executată scara de acces de la parter la subsolul Corpului Sud.

    Palatul Episcopal va deveni "Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos"

    Palatul Episcopal a găzduit din 1967 până la demararea lucrărilor de reabilitare, Muzeul de Artă Vizuală, primul muzeu de artă contemporană românească din ţară. După finalizarea proiectului, palatul va fi transformat în "Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos". Potrivit părintelui Horaţiu Moldovan, muzeul va avea drept element de unicitate întrepătrunderea istoriei şi a artei cu religia ortodoxă în regiunea Dunării de Jos începând din secolul III.

    Spaţiul muzeului va fi adaptat şi dotat în vederea desfăşurării de diverse tipuri de activităţi şi evenimente culturale: vernisaje, simpozioane ştiinţifice, concerte, lansări de carte, filme documentare.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Proiecte

    Amenajări

    Smart City

    Materiale

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Perspective

    Companii

    Internaţional