Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Peste 50% din membrii Comisiei Monumentelor Istorice nu sunt experti

I.D. Perspective /

Peste 50% din membrii Comisiei Monumentelor Istorice nu sunt experti

Ministerul Culturii a luat recent decizii care vor avea consecinte grave asupra absorbtiei fondurilor europene in sectorul cultural si a protectiei patrimoniului construit, reclama cinci organizatii neguvernamentale culturale.

Cunoscuti aparatori ai patrimoniului au fost inlaturati din Comisia Monumentelor Istorice, noua componenta cuprinzand in proportie de doua treimi persoane care nu sunt atestate ca experti ai Ministerului Culturii.

In plus Ministerul intentioneaza sa preia atributiile de avizare a interventiilor pe monumentele istorice si pe zonele protejate. O structura cu sase angajati ar urma sa se ocupe de proiectele din toata tara, atrage atentia Nicusor Dan, presedintele Asociatiei "Salvati Bucurestiul".

"Printr-un proiect de Ordonanta de Urgenta publicat pe 19 iunie 2013 pe site-ul Ministerului Culturii, Ministerul propune desfiintarea atributiilor directiilor judetene de cultura in avizarea interventiilor pe monumentele istorice si pe zonele protejate si desfiintarea Comisiilor Zonale ale monumentelor istorice.

Daca intentia se realizeaza, interventiile la cateva sute de mii de imobile din zonele istorice din toate localitatile din Romania (inclusiv interventii de tipul refacerii acoperisului, schimbarii ferestrelor) vor trebui avizate de o structura a Ministerului Culturii care are 6 functionari, dintre care doi pensionari, iar Comisia Nationala a Monumentelor Istorice ar urma sa avizeze aproximativ 200 de proiecte pe sedinta.

De fapt, intentia care se intrezareste in spatele acestei schimbari de competente este ca Ministerul sa renunte, intr-o a doua etapa, la avizarea interventiilor pe monumentele istorice clasa B si a zonelor protejate, in favoarea autoritatilor locale. Lipsa cenzurii Ministerului Culturii in favoarea administratiilor locale ar condamna la distrugere mare parte a patrimoniului construit din Romania.", considera Nicusor Dan.

In plus asociatiile acuza Ministerul de faptul ca nu tin cont de propunerile ONG-urilor.

La apelul Ministerului Culturii din 2012 cateva zeci de ONG-uri culturale s-au alaturat

Comitetului Consultativ pentru elaborarea obiectivelor strategice in privinta fondurilor europene 2014-2020 pentru turism, cultura si patrimoniu national.

Dupa ce ONG-urile au trimis sintezele la care se angajasera, in ciuda parteneriatului agreat cu Ministerul, acestea nu au mai fost consultate incepand cu decembrie 2012.

Acordul de Parteneriat intre Romania si Uniunea Europeana a fost cricat de doua ori de Comisia Europeana care l-a considerat neprofesionist.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional