Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Piaţa căzilor de baie şi cabinelor de duş - estimată la 10-12 milioane euro

Amenajări /

Piaţa căzilor de baie şi cabinelor de duş - estimată la 10-12 milioane euro
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Dacă până în anii 2008-2009 erau foarte populare cabinele de duş semirotunde din sticlă şi profile, respectiv cele închise complet, dotate cu diverse sisteme de hidromasaj, după 2009 au apărut cabinele de duş rectangulare cu cădiţe joase montate în pardosea, formate din sticlă şi profile, ne-a spus, într-un interviu, Radu Costin, reprezentantul Fibrex, adăugând: "Pasul următor a fost un drum spre stilul minimalist, închiderile de sticlă având tot mai puţine elemente, renunţându-se la role, fiind utilizate noi sisteme de prindere a sticlei, mai simple şi mai puţin vizibile. În acest moment, cele mai populare sunt închiderile cu profile slim sau fittinguri de inox, paravane de duş de tip walk, în închideri cu diverse tipuri de balamale".

    (Interviu cu Radu Costin, din cadrul Fibrex)

    Reporter: Cum a evoluat piaţa căzilor şi a cabinelor de duş?

    Radu Costin: Până în anii 2008-2009, erau foarte populare cabinele de duş semirotunde din sticlă şi profile, respectiv cele închise complet, dotate cu diverse sisteme de hidromasaj.

    După 2009, au apărut cabinele de duş rectangulare cu cădiţe joase montate în pardosea, formate din sticlă şi profile. Pasul următor a fost un drum spre stilul minimalist, închiderile de sticlă având tot mai puţine elemente, renunţându-se la role, fiind utilizate noi sisteme de prindere a sticlei, mai simple şi mai puţin vizibile. În acest moment, cele mai populare sunt închiderile cu profile slim sau fittinguri de inox, paravane de duş de tip walk, în închideri cu diverse tipuri de balamale.

    Trecerea de la cabinele standard s-a făcut odată cu conştientizarea clienţilor a ceea ce înseamnă calitate şi durabilitate în cazul unei închideri de duş. Dacă o cabină cu role are o durată de viaţă/utilizare de doi ani, atunci produsele actuale propuse de diverşi producători sau furnizori de pe piaţă pot să depăşească zece ani.

    Reporter: Ce estimări aveţi pentru acest an, legate de piaţa de profil?

    Radu Costin: Având în vedere anii buni în domeniul construcţiilor şi apetitul clienţilor români din ce în ce mai mare pentru produse de calitate, estimăm că vom avea o creştere de aproximativ 30% pe partea de închideri şi cădiţe de duş.

    Reporter: Care este raportul cerere/ofertă pe piaţa noastră?

    Radu Costin: Piaţa este împărţită între produsele fabricate în România, cele importate din Uniunea Europeană şi, respectiv, cele din Asia. Ţinem să menţionăm că cererea pentru produsele din Asia este într-o continuă scădere, datorită diferenţelor de curs euro-dolar - diferenţele de preţ între cele din UE şi cele chinezeşti fiind mai mici - şi, astfel, nu se justifică investiţia în non-calitate.

    Reporter: Ce tipuri de căzi şi cabine de duş sunt cele mai solicitate?

    Radu Costin: Cele mai solicitate modele de cabine sunt cele de tip "walk", realizate din sticlă securizată şi fittinguri, solicitările cele mai multe pe segmentul cădiţelor de duş îndreptându-se către modelele slim. În ceea ce priveşte căzile de baie, cele mai apreciate sunt produsele cu un design simplu şi cu o adâncime mare, preferate în ultimii ani în special în ţările nordice.

    Reporter: Ce tendinţe sunt în piaţa de profil (forme, material utilizat, culori etc..)?

    Radu Costin: În piaţa de profil, pe segmentul premium, sunt căutate căzi din materiale alternative, căzi din material compozit, piatră, dar şi de tip "freestanding". De asemenea, arhitecţii şi designerii caută produse care se pot încastra în diverse materiale (marmură, sticlă, lemn, HPL). Acestea trebuie să fie perfecte din punct de vedere dimensional, abaterile de peste 1 cm nefiind permise. Noi venim în întâmpinarea clienţilor cu gama Alux, care întregeşte oferta de produse premium comercializată de compania noastră. Colecţia Alux nu propune doar modele noi de căzi de baie şi cabine/închideri de duş, ci şi o nouă abordare în acest domeniu, începând cu materialele folosite, dotările disponibile şi până la designul exclusivist, dar care păstrează, totuşi, o notă de sobrietate specifică produselor premium.

    Reporter: La ce valoare se ridică piaţa din domeniu?

    Radu Costin: Piaţa căzilor de baie şi cabinelor de duş poate fi estimată la o valoare de 10-12 milioane de euro.

    Reporter: Ce preţuri găsim în acest domeniu şi cum au evoluat acestea?

    Radu Costin: Căzile de baie costă între de 600-700 de lei şi 25.000 de lei, în funcţie de dotări, material şi design, iar preţurile cabinelor de duş de o calitate medie încep de la 1000 de lei.

    Reporter: Ce noutăţi au apărut în piaţă, în ultima vreme?

    Radu Costin: Cel mai nou produs apărut la nivel european este cada de baie cu uşă de sticlă - un produs cu un acces extrem de facil şi, în acelaşi timp, un produs de design. Astfel, cada Carmen, unul dintre cele mai noi produse din portofoliul Fibrex, a fost creată pentru a redescoperi plăcerea îmbăierii, oferind un acces facil, fără efort şi în deplină siguranţă. Cada Carmen poate fi echipată cu binecunoscutele şi fiabilele noastre sisteme de hidro şi aeromasaj, fiind o excelentă metodă de relaxare, după o zi obositoare. De asemenea, ca dotări opţionale, cada Carmen poate fi prevăzută cu un paravan de sticlă (cu sau fără port-prosop), respectiv cu un mâner de prindere pentru siguranţă.

    Produsele noastre sunt realizate în cadrul unităţii din localitatea Crasna, judeţul Sălaj. În realizarea produselor Fibrex, utilizăm materie primă de cea mai bună calitate, importată din Uniunea Europeană (Italia, Germania).

    Reporter: Cererea vine de pe piaţa locuinţelor noi sau dinspre segmentul celor vechi, în curs de reamenajare?

    Radu Costin: Având în vedere că Fibrex acoperă toate canalele de vânzare, ne adresăm în egală măsură atât construcţiilor vechi, cât şi celor noi.

    Reporter: Ce servicii conexe oferiţi?

    Radu Costin: Compania noastră asigură servicii complete -consultanţă în alegerea produselor, livrare, instalare, montaj şi punere în funcţiune, suport tehnic cu echipe specializate, garanţie şi servicii post-garanţie, unde este cazul.

    Reporter: Mergeţi şi la export?

    Radu Costin: Exportul pentru compaia Fibrex a reprezentat abia în ultimii 2-3 ani o prioritate. Fiind o companie românească, am încercat să ne consolidăm poziţia pe piaţă şi să ajungem lider în propria ţară. Compania noastră a investit constant, în decursul anilor, în cele mai noi şi moderne tehnologii de producţie şi metode de lucru. În acest moment, 20% din produsele noastre se îndreaptă către Italia, de unde pleacă mai departe, în toată lumea, sub alte branduri.

    Reporter: Ce cifră de afaceri aţi realizat, anul trecut faţă de 2015?

    Radu Costin: În anul trecut ne-am atins obiectivul propus şi am înregistrat o cifră de afaceri de 3,5 milioane de euro.

    Reporter: Ce cifră de afaceri şi-a propus compania pentru anul în curs?

    Radu Costin: Pentru acest an ne-am propus vânzări de circa 4 milioane de euro.

    Reporter: Ce planuri de investiţii aveţi pentru acest an şi ce buget aţi alocat în acest sens?

    Radu Costin: Bugetul alocat pentru investiţii în 2017 este de 300.000 de euro şi ne axăm în principal pe lansarea de noi produse (cada Carmen sau piscina Madeira) şi participarea la târgurile internaţionale de profil (BATIMAT Paris) cu noi produse din zona de sanitare.

    Reporter: Mulţumesc!

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Legea

    Internaţional