Piaţa construcţiilor: 2012 va fi cel puţin la fel de prolific ca şi 2011
F.A. Perspective / 01 aprilie 2012
Anul 2012 se anunţă a fi unul al revenirii proiectelor mari, al relansării unor proiecte "paralizate", dar şi un an în care sectorul public de construcţii va domina piaţa, sunt de părere analiştii de la IBC Focus. Ei sunt de părere că va fi în continuarea un număr ridicat de proiecte publice - grădiniţe, şcoli, primării, locuinţe sociale, spitale, dar şi reţele de canalizare/alimentare cu apă, infrastructură rutieră. Investiţiile realizate prin intermediul statului vor constitui un procent ridicat din totalul investiţiilor realizate la nivel naţional.
Analiştii IBC Focus estimează că vom asista, de asemenea, la reluarea unor proiecte ample, în special din domeniu de retail, birouri/comercial şi hotel & relaxare - proiecte de dimensiuni mari care nu au fost demarate până acum din cauza scepticismului investitorilor cu privire la evoluţia pieţei internaţionale. În acelaşi timp vom fi martori şi intrării pe piaţă a unor noi jucători.
Scăderi de până la 27% în sectorul privat, creşteri de până la 45% în cel public
Cursa din acest an pentru proiecte şi şantiere se anunţă a fi foarte aprigă, în condiţiile în care anul trecut proiectele mari au pierdut teren în favoarea celor de dimensiuni medii şi mici. Ca urmare, furnizorii şi companiile de construcţii medii, cât şi unele mai mari, s-au reorientat şi către investitii de acest gen. A fost o perioadă în care antreprenorii sau furnizorii nu mai puteau fi selectivi sau pretenţioşi cu privire la dimensiunea proiectelor ofertate, iar în ultimii trei ani, oportunismul a fost un cuvânt îmbrăţişat din ce în ce mai des de către aceştia.
Cea mai dură lovitură din 2011 a fost încasată de proiectele private şi, în special, de sectorul construcţiilor de retail. Numărul investiţiilor de acest tip a scăzut în 2011 faţă de 2010 cu peste o pătrime.
Scăderi de aceeaşi amploare au suferit şi construcţiile din domeniul hotel şi relaxare, precum şi clădirile rezidenţiale private.
Pe minus, dar cu procente mai mici, au fost şi construcţiile de spaţii de birouri, spaţiile comerciale şi obiectivele industriale (hale de depozitare şi producţie, ferme, proiecte logistice, etc.).
Creşteri s-au înregistrat în sectoarele preponderent publice. Chiar dacă 2011 a adus pe piaţă şi în teren o serie mare de proiecte medicale private, plusul înregistrat de acest sector este datorat în principal investiţiilor făcute de stat şi în mare parte realizate cu fonduri europene accesate prin diversele programe de dezvoltare. Cea mai mare creştere de acest gen a fost înregistrată la construcţiile de utilităţi.
Peste 5 miliarde de lei din 194 de investitii
În majoritatea lor investiţiile de utilităţi sunt de valoare mare sau medie, astfel că aportul lor "contabil" este unul substanţial. Numai în luna februarie 2012, echipa de cercetatori a IBC Focus a înregistrat 240 astfel de proiecte. La 194 dintre acestea, pe www.raportuldeinvestitii.ro au apărut informaţii cu privire şi la valoarea finală (sau estimată) a proiectelor. Cumulat, cele 194 de obiective adună 5,23 miliarde lei.
Ca şi comparaţie, din cele 381 de obiective înregistrate pe domeniile medical şi ştiinţific şi cel de construcţii sociale şi comunitate, au fost 203 obiective la care s-au obţinut date despre valoare. Valoarea cumulată a acestor 203 proiecte a fost de "doar" 2,31 miliarde lei, deci nici jumătate din cea a proiectelor de utilităţi.
Un număr mare de proiecte de dimensiuni mici a fost înregistrat în domenii precum construcţiile sociale şi comunitate şi în rândul clădirilor rezidenţiale private.
Totuşi, atenţia ar trebuie să se îndrepte spre domeniile utilităţi şi industrial. Aici se înregistrează cele mai multe proiecte de amploare.
Domeniul utilităţi este singurul în care numărul proiectelor de dimensiune medie îl depăşeşte pe cel al investiţiilor mici. Astfel, au fost raportate mai multe investiţii cu o valoare cuprinsă între 3 şi 10 milioane lei, decât cele cu o valoare de până în 3 milioane lei.
Domeniul utilităţi, alături de cel al construcţiilor sociale şi pentru comunitate, rămân două dintre sectoarele ce trebuie urmărite de-a lungul anului 2012. Unul din prisma creşterii extraordinare a numărului de proiecte faţă de anul trecut (+45%), iar altul prin intermediul numărului mare de proiecte raportat la 2011, nivel care analiştii IBC Focus se aşteaptă să fie în 2012 cel puţin menţinut la aceeaşi valoare ca în 2011.
Început echilibrat de an în ceea ce priveşte dimensiunile proiectelor
Per total, primele două luni ale anului 2012 prezintă cel mai echilibrat start de an din ultimii patru analizaţi. În niciunul din anii din perioada 2009 - 2011 nu s-a raportat o distribuţie atât de "sănătoasă" a proiectelor pe dimensiuni ca acum.
Din analiza stadiilor în care se aflau cele aproape 2500 de obiective publicate pe www.raportuldeinvestitii.ro în ianuarie şi februarie 2012, rezultă că cele mai multe investiţii se aflau în stadiul premergător fazei de construcţie (72% - proiectare, licitaţie sau intenţie), în timp ce în execuţie efectivă (construcţie sau amenajare) se aflau 28% din proiectele anunţate. Procentul nu surprinde în condiţiile în care am avut parte de o lună februarie cu condiţii extrem de dificile de muncă, în special în zonele de Sud, Bucureşti - Ilfov şi Sud - Est, dar şi Nord - Est.
Multe proiecte din domeniile construcţii sociale şi comunitate, dar şi din domeniul industrial sunt neatacate. Potenţialul de ofertare pentru cele două sectoare rămâne unul ridicat, în condiţiile în care domeniul industrial a fost sectorul cel mai puţin afectat dintre toate domeniile private. De asemenea, analiştii IBC Focus semnalează un echilibru în ceea ce priveşte fazele de execuţie a proiectelor din domeniile retail şi clădiri rezidenţiale private.