Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2024

Piaţa construcţiilorIBC Focus: Mai multe proiecte pentru utilităţi şi clădiri rezidenţiale private

F.A. Perspective /

De mai bine de 15 luni echipa IBC Focus nu a mai înregistrat un număr atât de mare de şantiere în ţara noastră ca în luna martie a acestui an - aproape 1700. Analiştii IBC Focus remarcă în luna martie numărul mare de investiţii private anunţate - creştere venită în special din sectorul clădirilor rezidenţiale private, a celor industriale şi de utilităţi.

Comparativ cu aceeaşi lună a anului precedent, în martie 2012 cea mai mare creştere a numărului de şantiere este înregistrată în domeniul Utilităţi, însă se remarcă o creştere de aproape 80% a numărului de şantiere pentru clădiri rezidenţiale private, o creştere de 30% în domeniul Retail şi creşteri de peste 17% la construcţiile de Infrastructură şi de Hotel & Relaxare.

O scădere importantă este în zona construcţiilor sociale şi de comunitate, un sector în care eram obişnuiţi să înregistrăm creşteri şi un număr mare de proiecte.

Per total, în luna martie 2012 numărul de şantiere a fost mai mare cu cu 17% faţă de aceeaşi lună a anului trecut şi cu 19,9% faţă de cel din luna februarie 2012.

Regiunea Transilvaniei concentrează în luna martie 2012 aproximativ 45% din numărul total de proiecte din ţară.

Clădiri rezidenţiale private

În zona clădirilor rezidenţiale private liderul este regiunea Bucureşti - Ilfov. Următoarele două regiuni importante ca şi număr de proiecte de clădiri rezidenţiale private au fost Vestul ţării, respectiv Nord - Vest. La polul opus, un număr mai redus de proiecte de acest gen este în Sud şi Sud - Vest.

Proiecte industriale

Faţă de luna martie a anului trecut numărul proiectelor industriale era în martie 2012 în scădere cu aproape 8%, în timp ce faţă de februarie 2012 creşterea este de 28%.

Regiunile cu cele mai multe proiecte sunt în Nord - Vest şi Sud, urmate de Centru şi o codaşa neschimbată - Bucureşti - Ilfov.

Dintre proiectele noi, amintim unitatea de producţie de fier otonat (22.000 mp) din Slatina, realizată pentru Cord România.

De asemenea, producătorul german de mortare uscate, VonMeister intenţionează să demareze în vară lucrările la o unitate de producţie în judeţul Arad, cu o suprafaţă construită de 10.000 mp.

Birouri şi spaţii comerciale

Cele mai multe proiecte erau în luna martie în regiunea Vest (17 dintr-un total de 65).

Astfel, Primăria Timişoara inten­ţionează să investească 4,7 milioane lei pentru realizarea Centrului Regional de Competenţe şi Dezvoltare a Furnizorilor în Sectorul Automotive.

În Retail continuă expansiunea

Domeniul de Retail ne-a obişnuit nu printr-un număr mare de investiţii anunţate, comparativ cu alte domenii, ci prin amploare investiţiilor anunţate. Aproape unu din două obiective din această categorie este de talie medie sau mare, în timp ce 53% din obiective sunt cu suprafaţa construită mai mică de 1000 mp.

În această categorie, Lidl îşi îmbunătăţeşte poziţia în piaţă. Numai în luna martie echipa IBC Focus a identificat trei magazine în construcţie în Transilvania, la Baia Mare, Mediaş şi Miercurea Ciuc şi un magazin în proiectare în Sighetul Marmaţiei.

Hotel & Relaxare - în creştere

Un număr de 226 de proiecte au intrat în luna martie pe www.raportuldeinvestitii.ro, în categoria construcţiilor Hotel & Relaxare. Dintre acestea, 114 făceau parte din subdomeniul spaţiilor de cazare - hoteluri, pensiuni, vile turistice şi moteluri. Un alt subdomeniu marcant a fost cel al construcţiilor de agrement, care a adunat 54 de obiective.

Domeniul înregistrează dublă creştere - atât faţă de aceeaşi lună a anului trecut (+18,9%), dar şi faţă de luna precedentă (+43,9%). Cele mai multe proiecte au fost regăsite cu precădere în Transilvania (Nord - Vest şi Centru - 38% din total), în timp ce mai puţine investiţii din această categorie au fost semnalate în zonele Bucuresti - Ilfov şi Sud.

CNI alocă aproximativ 24 milioane lei pentru realizarea unei săli polivalente cu patinoar artificial în Poiana Braşov. Data limită de depunere a ofertelor pentru proiectare şi execuţie a fost stabilită pentru 15 mai .

Medicale si Stiintifice

Aproape 70 de proiecte din domeniul construcţiilor Medicale şi Stiinţifice au fost identificate în luna martie de echipa IBC Focus. Cele mai multe (12) sunt în regiunea Centru.

Scad investiţiile în construcţii sociale şi pentru comunitate

Numărul şantierelor de clădiri sociale şi pentru comunitate este în scădere. În luna martie 2012 faţă de aceeaşi lună a anului trecut scăderea este de -34,8 %, în timp ce faţă de februarie 2012 este de -33,8%.

Un sfert din proiectele de utilităţi sunt pentru producţia de energie

Din cele 292 obiective încadrate de către echipa de cercetare a IBC Focus în luna martie în rubrica construcţiilor de Utilităţi, mai bine de un sfert au fost proiecte ce fac referire la investiţii în producţia de energie. Fie că vorbim de microhidrocentrale, parcuri eoliene sau ferme fotovoltaice - România a prins gustul energiei regenerabile şi drept dovadă stă numărul mare de investiţii de acest gen realizate în ultimii ani.

Alte două categorii de proiecte care au contribuit substanţial la cele aproape 300 de proiecte intrate în domeniul Utilităţi au fost staţiile de epurare / tratare/ pompare, precum şi de depozitele ecologice şi gropile de gunoi.

Cel mai mare parc fotovoltaic din România va fi realizat la Târnăveni, în urma unei investiţii de 72 milioane euro, realizat pe o suprafaţă de 109 ha.

În aceeaşi categorie de lucrări, reabilitarea şi extinderea staţiilor de epurare Slatina şi Scorniceşti costă Compania de Apa Olt aproximativ 60 milioane lei.

Ponderea proiectelor mici se diminuează

După ce pe parcursul întregului an 2011, proiectele mici deţineau o cotă de 54% din total, în luna martie 2012 doar 35% dintre proiectele analizate sunt de dimensiune mică, în timp ce proiectele mari reprezintă 19% din total, iar cele medii 46%.

Proiectele medii şi mici predomină în regiunile Nord - Vest, Centru si Vest

Regiunea Sud - Vest generează număr egal de proiecte mici, medii si mari, în timp ce zona cu cea mai evidentă diferenţă între dimensiunile proiectelor este cea de Sud, unde numărul de proiecte mici este de aproximativ două ori mai mare decât al celor medii.

Zona de Centru şi, în general, zona Transilvaniei se remarcă printr-un număr substanţial de proiecte mari şi medii - în luna martie 74% din şantierele anuntate erau fie medii fie mari.

În martie 2012 au fost identificate cu 39% mai multe proiecte mari decât în martie 2011.

Totodată, în martie, 29% din proiectele identificate de IBC Focus erau în lucru (construcţie sau amenajare), în proiectare 43%, în timp ce 23% din proiecte erau în curs de licitare.

Regiunea de Nord - Vest se remarcă în ceea ce priveşte investiţiile neîncepute. Aici se înregistrează cele mai multe proiecte nedemarate, urmată la distanţă scurtă de regiunile Vest şi Centru, ambele cu peste 150 de obiective aflate în această situaţie.

Managerii companiilor se aşteaptă pentru perioada martie - mai la o creştere a activităţii în industria prelucrătoare şi construcţii, faţă de cele trei luni anterioare, potrivit Institutului Naţional de Statistică.

În construcţii se va înregistra o majorare a volumului producţiei (sold conjunctural +19%). Managerii estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +1%). În ceea ce priveşte stocul de contracte şi comenzi şi preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează un avans moderat (solduri conjuncturale +12%, respectiv +9%).

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Materiale

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional