Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Piata utilajelor la inaltime - in declin

A.D. Perspective /

Piata utilajelor la inaltime - in declin

Instabilitatea economica a dus la scaderea afacerilor companiilor care inchiriaza utilaje pentru lucrul la inaltime. In 2012 piata de profil se va situa in cel mai bun caz la un nivel comparativ cu anul precedent, ne-a declarat Stefan Ponea, presedintele Asociatiei Romane de Inchirieri (ARI).

Anul 2012 s-a remarcam mai mult ca niciodata printr-o mare presiune pe pret, tarifele la inchiriere scazand in consecinta pana la nivelul la care multe firme inchiriaza sub pretul de cost. Prin urmare, in jur de 80% dintre acestea vor fi pe pierdere in acest an.

In contextul actual "vedem un an 2013 negru", precizeaza presedintele ARI.

Cererea pentru utilaje de ridicat si echipamente adiacente a scazut deoarece sunt putine proiecte viabile. Pe de alta parte, nu sunt putine firmele neprofesioniste care practica evaziunea fiscala, iar numarul de rau-platnici a crescut. O modalitate utilizata pentru sustragerea de la plata datoriilor este intrarea intentionata in insolventa.

Activitatea companiilor de profil mai este afectata de lipsa de reglementari pentru acest domeniu, respectiv pentru calificarea fortei de munca. Cu greu, a fost recent introdusa in Clasificarea Ocupatiilor din Romania meseria de operator nacela. Este necesara existenta unui cadru reglementat prin care personalul care opereaza utilaje de ridicat, nacele sau platforme sa detina abilitatile pentru exploatarea in conditii de siguranta a acestor utilaje, subliniaza Stefan Ponea.

In prezent, pe piata din Romania sunt operate in jur de 3.200 de platforme si nacele la inaltime. Majoritatea utilajelor nu sunt mai vechi de anii 2005-2006. De altfel, principalii jucatori de pe piata au realizat investitii masive in dotari. Nici nu s-ar putea altfel, deoarece nu inchiriaza nimeni utilaje care nu sunt bine intretinute si care sunt predispuse sa se defecteze, argumenteaza domnul Ponea.

Asociatia Romana de Inchirieri (ARI) a fost infiintata in anul 2010 si cuprinde in jur de 20 de membri care detin impreuna aproximativ 70% din parcul de platforme si nacele la inaltime. De asemenea, membrii asociatiei inchiriaza automacarale, utilaje de miscat pamant, generatoare, cofraje etc.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional