Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

PIATRA NEAMŢAproape 129 de milioane de lei pentru investiţii

F.A. Investiţii /

Panoramă din Piatra Neamţ

Panoramă din Piatra Neamţ

Proiecte din fonduri structurale de peste 109 milioane de lei

Primăria Piatra Neamţ are proiecte cu finanţare din fonduri europene în valoare totală de peste 113 milioane de lei, ne-a declarat Gheorghe Ştefan, primarul Municipiului Piatra Neamţ. Cel mai costisitor este dezvoltarea infrastructurii turistice din zona masivului Cozla. Investiţia se ridică la 56,2 milioane lei, cu TVA inclus. La finele lunii septembrie, proiectul beneficia de studiile tehnice necesare demarării investiţiei şi a fost depus în cadrul Programului Operaţional Regional (POR), Axa 5, domeniul de intervenţie 5.2. Investiţia presupune amenajarea de pârtii de schi şi instalaţii de transport pe cablu, instalaţii de zăpadă artificială şi iluminat nocturn, patinoar, centru servicii şi închirieri material sportiv, punct belvedere, drumuri acces şi utilităţi.

Un alt proiect important este modernizarea şi supralărgirea străzilor de intrare în municipiu, respectiv Cetatea Neamţului şi 1 Decembrie 1918. Valoarea investiţiei este de 28,5 milioane lei, cu TVA inclus. Proiectul a fost depus în cadrul POR Axa 2, domeniul de intervenţie 2.1. În luna septembrie, aplicaţia era în evaluare la ADR - Nord Est. Lucrările presupun modernizarea şi supralărgirea străzilor de la două la patru benzi, modernizarea trotuarelor existente şi executare trotuare noi, modernizarea canalizării pluviale, extinderea canalizării menajere.

Tot din fonduri europene va fi realizată şi modernizarea străzii Petru Movilă, în valoare de 16 milioane de lei, cu TVA inclus. Aplicaţia a fost depusă în cadrul POR Axa 2, pentru domeniul de intervenţie 2.1. Strada va fi supralărgită de la două la patru benzi, vor fi modernizate trotuarele existente şi vor fi executate şi trotuare noi. De asemenea, vor fi realizate lucrări de modernizare la canalizarea pluvială, de extindere a canalizării menajere şi lucrări de supralărgire la podurile existente pe traseul străzii.

Un proiect de circa nouă milioane de lei este construirea digurilor de protecţie în zona depozitului ecologic din cartierul Vânători. În luna septembrie, erau deja elaborate studiile tehnice, iar avizele, acordurile şi autorizaţiile de construire fuseseră deja obţinute. Aplicaţia a fost depusă pentru obţinerea unei finanţări nerambursabile prin Mecanis-mul Financiar SEE-Spaţiul Economic European, program derulat de Ministerul Economiei şi Finanţelor. Investiţia constă în construirea unui dig de circa 2 km lungime, în scopul protecţiei împotriva inundaţiilor a celor două celule ale depozitului ecologic. Trebuie efectuate şi lucrări de excavare de-a lungul noii albii formate pentru construirea unui canal prin insulele existente, apărute în timpul inundaţiilor, în scopul revenirii la vechiul curs de curgere al apei, mai apropiat de digul vestic.

22,4 milioane de lei pentru modernizarea străzilor

Primarul Gheorghe Ştefan ne-a mai spus că pentru modernizarea străzilor a fost alocată suma de 22,4 milioane lei. Principalele obiective de investiţii sunt modernizarea străzilor Plevnei şi Păltiniş, modernizarea Aleii Ulmilor, a străzii V.A. Ureche şi a arterelor Al. Russo, C. Negri, Cuiejdi şi G. Coşbuc.

Primăria urmează să demareze, până la finele anului, lucrări importante pe arterele Traian, Bistriţei, Baltagului, Ana Ipătescu, Mihai Viteazu. Străzile Aurel Vlaicu, Anton Vorel, Crişului, Ţărăncuţa, Ape Minerale, Viilor, Vulturului şi Bucium vor fi incluse în programul "Reabilitare şi extindere reţea de canalizare" finanţat din fonduri ISPA şi BEI. Vor fi efectuate investiţii în reţele de alimentare cu apă potabilă, canalizare menajeră şi pluvială, ulterior urmând lucrările la infrastructura stradală a acestor străzi, ne-a explicat edilul Municipiului Piatra Neamţ.

Pentru extinderea şi modernizarea reţelelor de apă şi canalizare, primăria dispune de suma de 2,4 milioane lei. Principalele obiective cuprinse în program sunt alimentare cu apă, canalizare menajeră şi pluvială pe străzile Ecaterina Teodoroiu, Ştefan cel Mare, Teiului, Popa Şapcă şi Apusului. În acest an, mai urmează să fie demarate investiţii în reţele de canalizare pe străzile Florilor, Primăverii, Ion Creangă şi Cozlei.

Aproape zece milioane de lei pentru locuinţe

Municipalitatea a alocat, în acest an, pentru investiţiile privind dezvoltarea locuinţelor, suma de 9,8 milioane de lei. În cartierul Speranţa, au fost realizate 20 de vile cu câte patru garsoniere fiecare. Acestea sunt pe structură de lemn şi au destinaţia de locuinţe sociale.

În cartierul Văleni, Primăria Piatra Neamţ va ridica 50 de vile a câte patru garsoniere fiecare, pe structură de lemn, tot cu destinaţie de locuinţe sociale. Şi în strada Muncii s-au realizat 19 imobile a câte patru unităţi locative cu câte două camere. Acestea au structura de rezistenţă din elemente prefabricate de beton armat, iar destinaţia este tot de locuinţe sociale.

În strada Izvoare se va realiza primul din cele cinci blocuri de apartamente ANL în regim de închiriere. Fiecare imobil va avea câte 49 de unităţi locative.

Peste patru milioane de lei din fonduri Phare

Primăria Piatra Neamţ mai are în derulare şapte proiecte cu finanţare pe programele Phare. Valoarea totală depăşeşte suma de patru milioane de lei. Cele mai importante investiţii sunt "Şcoala după şcoală"- Centru de sprijin şi asistenţă pentru şcolari aflaţi în dificultate, prin reabilitarea unui centru de sprijin pentru oferirea de asistenţă specializată, dar şi realizarea unui centru de sprijin pentru persoane vârstnice aflate în dificultate. Tot cu fonduri Phare va fi extins şi centrul de zi "Castani" şi va fi amenajat un centru social de servicii specializate, proiect în parteneriat cu Fundaţia de Îngrijiri Comunitare.

Valoarea totală a bugetului de investiţii de care dispune, în acest an, Primăria Piatra Neamţ este de 128,77 milioane lei. Sursele de finanţare sunt asigurate din bugetul local (101,14 milioane lei), fondul de rulment (1,3 milioane de lei) şi dintr-un împrumut (5,23 milioane lei). Alte surse sunt asigurate din fondul de locuinţe (15 milioane lei), fondul de taxe speciale (4 milioane de lei) şi fondul asigurat de Ministerul Muncii (2,09 milioane lei).

Gheorghe Ştefan, primarul Municipiului Piatra Neamţ, ne-a declarat că, până la începutul lunii septembrie, pentru lucrările de investiţii demarate, primăria a cheltuit, în total, suma de 37,9 milioane lei.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional