Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

PIB-ul din tranzactii imobiliare a inregistrat unele dintre cele mai mari cresteri

I.D. Perspective /

Produsul intern brut din constructii a inregistrat o crestere semnificativa, de 9,6% (serie bruta), ca pret in trimestrul trei din 2012 fata de acelasi interval al anului trecut. Cu toate acestea ca volum PIB-ul din constructii a resimtit o usoara scadere, de 0,7%. Valoarea PIB-ului din constructii a fost de 18,14 miliarde lei pentru perioada iulie-septembrie 2012.

Luand in calcul primele noua luni ale anului PIB-ul din constructii a inregistrat o crestere de 0,8% ca volum si de 8,2% ca pret in comparatie cu acelasi interval al anului 2011. Valoarea atinsa de PIB-ul din constructii la finele lunii septembrie era de 37,6 miliarde lei pentru 2012.

In domeniul tranzactiilor imobiliare PIB-ul (serie bruta) a inregistrat cresteri atat ca volum cat si ca pret in trimestrul trei din 2012. In functie de indicii de pret cresterea a fost de 3,9%, iar ca volum de 10,4%. Realizarile din tranzactii imobiliare s-au ridicat in trimestrul trei din 2012 la 13,16 miliarde lei.

In primele noua luni ale anului PIB-ul din tranzactii imobiliare a fost de 27,42 miliarde lei. Ca pret cresterea inregistrata a fost de 0,5%, iar ca volum de 4,7% in comparatie cu acelasi interval al anului trecut.

La nivelul economiei Romaniei PIB-ul estimat pentru trimestrul trei 2012 a fost de 168,54 miliarde lei preturi curente (serie bruta), in scadere - in termeni reali - cu 0,6% fata de trimestrul III 2011.

Volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat s-a majorat, impozitele nete pe produs au inregistrat o crestere cu 9,0%.

Din punctul de vedere al utilizarii PIB, in trimestrul trei 2012 cererea interna a crescut cu 0,1 procente, comparativ cu acelasi trimestru din anul 2011, in special ca urmare a cresterii semnificative a formarii brute de capital fix, cu 9,9%. Consumul final total s-a redus cu 1,6%, ca urmare a diminuarii volumului cheltuielilor pentru consumul final al gospodariilor populatiei (-1,4%) si a cheltuielilor pentru consumul final al administratiilor publice (-2,4%).

Un efect negativ asupra PIB l-a avut evolutia exportului net ca urmare a reducerii mai accentuate a volumului exporturilor de bunuri si servicii (-4,2%) comparativ cu cel al importurilor (-1,9%).

PIB-ul estimat pentru perioada 1 ianuarie-30 septembrie 2012 a fost de 416,27 miliarde lei preturi curente, in crestere - in termeni reali - cu 0,2% fata de aceeasi perioada a anului anterior.

Cresterea a fost determinata, in mod semnificativ, de majorarea volumului de activitate.

Consumul final total s-a diminuat cu 0,1% in perioada 1 ianuarie -30 septembrie 2012, comparativ cu perioada corespunzatoare din anul precedent, in special pe seama scaderii, cu 2%, a cheltuielii pentru consumul final al administratiilor publice, in timp ce cheltuiala pentru consumul final al gospodariilor populatiei a crescut cu 0,3%.

Formarea bruta de capital fix a inregistrat o crestere semnificativa, cu 12,1 puncte procentuale.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional