Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

PloieştiJumătate din bugetul de investiţii va fi cheltuit pentru reabilitarea străzilor

F.A. Investiţii /

Primăria Ploieşti

Primăria Ploieşti

Peste 50 de artere intră în lucru în acest an

Primăria Municipiului Ploieşti dispune, în acest an, de un buget de investiţii de circa 186 milioane de lei (circa 52 milioane de euro). Aproximativ 72,2 milioane de lei sunt din bugetul local, 18,1 milioane de lei din creditul contractat de la "Alpha Bank" şi 65 milioane de lei sunt din împrumutul luat de la BCR. Restul de 30,7 milioane de lei sunt asigurate din alte surse.

Potrivit datelor furnizate de municipalitatea ploieşteană, cea mai mare parte din bani, respectiv 92,5 milioane de lei, a fost alocată pentru investiţiile în modernizarea sistemului rutier. Din această sumă, 20,9 milioane de lei sunt pentru continuarea a 32 de obiective demarate anul trecut. Lucrările constau în modernizări de străzi, ranforsări de sistem rutier, amenajarea de piste pentru biciclete. Printre străzile prinse în program se numără Buna Vestire, Gheorghe Doja, Fragilor, Stejarului, Teiului, Poştei, Nicolae Bălcescu, Rudului, Luptătorilor, Sondelor, Cireşoaia, Cornului, Concordiei, Jijiei şi Dumbravei. Continuă şi consolidarea pasajului Bucov, dar şi modernizarea intersecţiilor Şoseaua Nordului - Republicii şi Găgeni - Şoseaua Nordului.

Peste 50 de artere intră în lucru în acest an

Pentru lucrările noi de infrastructură rutieră, primăria a repartizat 65,4 milioane de lei pentru demararea a peste 50 de obiective. Printre străzile care vor intra în reabilitare şi modernizare se numără Clujului, Carpenului, Petrolului, Orzari, Munţii Dobrogei, Pinului, Titan, Cornăţel, Rafov, Tabaci, Theodor Aman şi Crângului.

Tot la capitolul de lucrări noi, au fost prevăzute amenajări de parcări în cartierul Vest I (zona dintre Soldat Erou Moldoveanu Marian şi Grigorescu şi zona Strejnic - Balea - Cantacuzino), Republicii (zona galeriilor comerciale), Gheorghe Lazăr şi Târnavei.

Alte obiective importante sunt etapa III a modernizării pavajului în zona centrală, consolidarea Podului de Lemn, demolarea podului rutier vechi din zona Obor, realizarea drumurilor şi acceselor în zona cartierului Ghighiului.

În zona Gheorghe Doja, va fi refăcut sistemul rutier pe străzile Naţiunii, Zmeului, Boldescu, Bratocea, Timiş, Banatului, Dragoş Vodă, Cezar Boliac şi Bucegi. Va începe reabilitarea căii de rulare a tramvaiului din oraş şi vor fi amenajate accesele în zona cartierului Vega, unde vor fi reabilitate şi reţelele subterane de apă şi canalizare.

Lucrări de proiectare de cinci milioane de lei

Consilierii locali au mai aprobat şi lucrări de proiectare pentru străzile propuse spre modernizare, în valoare totală de circa cinci milioane de lei. Sunt prinse în bugetul din acest an proiectarea pentru 30 de străzi din cartierul Motoi, 21 din cartierul Gheorghe Doja şi 25 din cartierul Republicii.

Va fi realizat şi un studiu de circulaţie pentru zona nordică a municipiului, pentru pasajul subteran strada Mărăşeşti - intersecţia cu CF Bucureşti - Braşov, pasaj subteran intersecţie Republicii - Tache Ionescu - Gherea, precum şi un studiu privind amenajarea de parcări colective.

La finele anului trecut, au fost atribuite 18 lucrări de proiectare pentru străzi către firma "Condep", cinci către "Acval", şapte către "Armados", cinci către "Reteco" şi 11 către "Mobil Proiect". Acestea vor trebui să fie achitate şi efectuate în 2008.

52 milioane de lei pentru extinderea canalizării

Primăria Ploieşti a mai alocat, pentru acest an, suma de 52 milioane de lei pentru investiţii în infrastructura de mediu. Cea mai mare parte din aceşti bani va fi cheltuită pentru modernizarea sistemului de colectare şi epurare a apelor uzate din municipiu (49 milioane de euro). În rest, vor fi efectuate lucrări de extindere inclusiv racorduri pe arterele Naţiunii, Boldescu, Bratocea, Timiş, Banatului, Dragoş Vodă, Cezar Boliac, Inului, Bucegi, Profesor Reiner, Dorobanţi, Haşdeu, Fortunei şi Vioarei.

Circa 13 milioane de lei pentru dezvoltarea locuinţelor şi serviciilor publice

Investiţiile pentru programul de locuinţe, servicii şi dezvoltare publică se ridică, în acest an, la 13 milioane de lei. Astfel, vor fi continuate lucrările la blocurile de locuinţe sociale din cartierul Libertăţii, unde vor fi executate şi reţelele tehnico-edilitare. Va fi introdusă reţeaua de alimentare cu apă în cartierul Ghighiu şi vor fi demarate lucrările de reabilitare termică a blocurilor E6 din bulevardul Republicii, M4 din strada Arhip Nicolae şi 135 A din strada Zimbrului.

Circa cinci milioane de lei vor fi cheltuite pentru amenajarea şi extinderea imobilului din bulevardul Independenţei nr. 21 (noul sediu al primăriei). Alte imobile care vor fi refăcute, extinse şi consolidate se află în bulevardul Independenţei nr. 14-16.

Primăria va mai investi în rectificarea Planului Urbanistic General (PUG), în elaborarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) pentru zona centrală, în studii de regenerare urbană pentru cartierele Bereasca, Mitică Apostol, Rufov şi Mimiu, dar şi pentru elaborarea de planuri cadastrale şi a reabilitării iluminatului public.

Modernizări de şcoli de 12 milioane de lei

Modernizarea şi reabilitarea unităţilor de învăţământ din administrarea Primăriei Ploieşti va costa, în acest an, aproape 12 milioane de lei. Vor fi continuate lucrările la patru obiective (şcolile nr. 12, nr. 20 şi Andrei Mureşanu, precum şi Colegiul Mihai Viteazul). Alte 77 de unităţi şcolare vor intra în lucru în acest an. Majoritatea lucrărilor constau în înlocuirea tâmplăriei şi refacerea faţadelor, precum şi amenajări de terenuri de sport. Printre şcolile prinse în program se numără unităţile cu numerele 2, 4, 5, 6, 10, 13, 22, 25 şi 28, dar şi grădiniţele nr. 12, 17, 18, 20, 29, 35 şi 36. Va fi construită o grădiniţă nouă pe strada Bobâlna şi va fi realizată şcoala nr. 11.

Noi investiţii în spitale

Pentru spitale, primăria a alocat circa 850.000 de lei în acest an. Vor fi continuate lucrările de reabilitare a Spitalului de Boli Infecţioase, dar va începe şi reabilitarea secţiei de oncologie a Spitalului Municipal Schuller.

Alte lucrări programate în acest an constau în reabilitarea stadionului Ilie Oana Ploieşti (883.000 de lei) şi consolidarea şi extinderea sălii de concerte Filarmonica Paul Constantinescu (1,14 milioane de lei).

Fonduri europene pentru axa sud-vest a Ploieştiului

Unul dintre cele mai costisitoare proiecte propuse pentru accesarea fondurilor europene vizează îmbunătăţirea gradului de accesabilitate şi mobilitate zona sud-vest a Ploieştiului. Valoarea totală a lucrărilor se ridică la 185 milioane de lei. Municipalitatea speră să obţină fonduri prin Programul Operaţional Regional Axa 2 privind îmbunătăţirea infrastructurii de transport regionale şi locale.

Lucrările îşi propun să descongestioneze traficul prin crearea pasajului subteran Bucureşti - Ploieşti - Braşov, pe strada Mărăşeşti, cât şi continuarea legăturii prin unirea Gării de Vest cu Gara de Sud printr-o nouă arteră importantă - prelungirea străzii Libertăţii. Prin construirea pasajului subteran, se creează legătura dintre cartierul Mitică Apostol şi alte localităţi periurbane cu funcţiunile economice şi sociale existente. Noua arteră va putea prelua traficul de călători ce tranzitează Ploieştiul pe un inel ocolitor astfel creat şi va putea îndepărta traficul de marfă din zona centrală.

Cei care locuiesc în cartierele Lupeni şi Pictor Rosenthal vor avea posibilitatea accesării ieşirii spre Bucureşti folosind un nou pasaj proiectat, iar reţeaua stradală a municipiului va fi completată cu legăturile pe direcţia Râşnov - Buna Vestire. Continuitatea între aceste străzi va fi asigurată prin realizarea unui pasaj suprateran peste calea ferată.

La finele anului trecut, consilierii locali din Ploieşti au aprobat contractarea unui împrumut tip credit furnizor, în valoare de 36,2 milioane de lei, cu o maturitate de trei ani. Banii sunt necesari pentru lucrările de înlocuire a tâmplăriei, refacerea faţadelor şi amenajarea terenurilor de sport aferente unităţilor de învăţământ de pe raza Municipiului Ploieşti. Decontarea se va finaliza în 2010, după contractarea şi execuţia tuturor lucrărilor, dar şi a expirării perioadei de garanţie.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional