PREŞEDINTELE CONSILIULUI JUDEŢEAN, DRAGOŞ BENEA:"Am atras fonduri europene de 60 de milioane de euro pentru judeţul Bacău"
Investiţii / 09 iulie 2015
Consiliul Judeţean (CJ) Bacău a reuşit să atragă fonduri europene în valoare totală de 60 de milioane de euro, în perioada 2007-2013, după cum ne-a declarat preşedintele instituţiei, Dragoş Benea.
Domnia sa ne-a precizat că o parte din aceste fonduri au fost alocate lucrărilor la reţeaua de apă şi canalizare, precum şi pentru asfaltarea drumurilor din judeţ. Bugetul total de investiţii al CJ Bacău pentru acest an este de 37,3 milioane de lei, dintre care 2,4 milioane lei vor fi folosite pentru proiecte noi, în timp ce 32,1 milioane lei reprezintă fondurile alocate investiţiilor în desfăşurare.
Dragoş Benea ne-a declarat: "Cele mai mari investiţii noi derulate în 2015 sunt realizarea unei noi reţele de canalizare în cartierul Borzeşti din Oneşti, extinderea şi reabilitarea staţiei de epurare a apelor uzate din acelaşi municipiu, precum şi modernizarea muzeului Vivariu".
În plus, Consiliul Judeţean Bacău are în derulare următoarele proiecte de infrastructură finanţate din fonduri europene, respectiv reabilitarea şi modernizarea Ambulatoriului de specialitate (Corp A) al Spitalului Judeţean de Urgenţă Bacău, printr-o investiţie de 16,9 milioane lei, precum şi "Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural - Observatorul Astronomic "Victor Anestin" Bacău" (cu un buget de proiect de 11,8 milioane lei).
Dragoş Benea susţine că proiectele pe care CJ Bacău le desfăşoară în acest moment din fonduri europene nu prezintă riscul nefinalizării până la sfârşitul anului 2015.
Domnul Benea ne-a mai declarat: "Consiliul Judeţean Bacău a accesat şi va accesa şi în perioada de programare financiară 2014-2020 fonduri nerambursabile pentru proiectele care corespund nevoilor de dezvoltare economico-socială a judeţului. Proiectele viitoare vor corespunde direcţiilor de dezvoltare durabilă a judeţului, evidenţiate în Strategia de dezvoltare durabilă a judeţului Bacău în orizontul de timp 2009-2021".
Potrivit sursei citate, în portofoliul CJ Bacău pentru perioada 2014-2020 se regăsesc proiecte de infrastructură de bază, proiecte de investiţii în domeniul sănătăţii, culturii, asistenţei sociale, protecţiei mediului, precum şi proiecte de creştere a expertizei angajaţilor din instituţiile publice şi administraţia publică locală. Pentru investiţiile din acest an, Consiliul Judeţean Bacău va folosi bani de la bugetul local, cel de stat şi fonduri structurale.
88 milioane euro pentru centura Bacăului
Pe 1 aprilie a fost semnat contractul de execuţie a variantei de ocolire pentru municipiul Bacău, la eveniment fiind prezenţi premierul Victor Ponta, fostul ministru al Transporturilor Ioan Rus, preşedintele CJ Dragoş Benea, directorul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale Narcis Neaga, precum şi reprezentanţi ai companiei câştigătoare - o firmă din Turcia.
Dragoş Benea a declarat că proiectul menţionat este cea mai mare investiţie realizată în judeţul Bacău după 1990. "Această centură îşi are începutul în 2004, când s-a realizat un studiu de fezabilitate. Între 2004 şi 2012, nu există istorie pentru acest proiect, ci doar momente care trebuie uitate. Contractul pentru execuţia centurii Bacăului are o valoare de 88 de milioane de euro, pentru 30 de kilometri, dintre care 16 km sunt în regim de autostradă", a subliniat preşedintele Benea.
Ambulatoriu nou pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău
Consiliul Judeţean Bacău a finalizat proiectul "Reabilitarea şi modernizarea Ambulatoriului de Specialitate (Corp A) al SJU Bacău", investiţia fiind finanţată prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, potrivit informaţiilor disponibile pe site-ul instituţiei.
Bugetul proiectului a fost de 16,9 milioane de lei, cu o contribuţie de 1,9 milioane lei din partea CJ Bacău, iar 11,7 milioane lei au reprezentat asistenţa financiară nerambursabilă.
Reprezentanţii locali au declarat că obiectivul acestui proiect a fost îmbunătăţirea calităţii infrastructurii serviciilor de asistenţă medicală. "Prin această investiţie, a fost creat cadrul necesar utilizării aparatelor moderne pentru diagnostic din mai multe secţii. În plus, a fost redus timpul pentru diagnostic/tratament la 15 minute faţă de 20 de minute, înainte de proiect", a menţionat Dragoş Benea, subliniind: "Este un proiect care se alătură altor investiţii, lucrări de renovare, modernizare, dotare cu aparatură, realizate în cadrul spitalului. Acest proiect se înscrie pe lista proiectelor de investiţii majore în segmentul medical băcăuan".
Utilaje de intervenţie pentru ISU Bacău
O altă investiţie finalizată de CJ Bacău a fost achiziţia a trei utilaje de intervenţie la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bacău, în cadrul proiectului "Îmbunătăţirea capacităţii şi calităţii sistemului de intervenţie în situaţii de urgenţă în condiţii de iarnă".
Potrivit datelor publicate pe site-ul Consiliului Judeţean, acesta este cel de-al patrulea proiect similar, implementat începând cu anul 2009, la nivelul a şase judeţe din Moldova. Până acum, judeţul Bacău a beneficiat de 23 de utilaje specifice de intervenţie, în valoare de 26 de milioane de euro.
Preşedintele CJ Bacău, Dragoş Benea, a declarat: "Aceste echipamente vin în completarea resursei umane din cadrul ISU Bacău. Proiectul este un câştig important pentru judeţele Moldovei în condiţiile în care am reuşit să îmbunătăţim semnificativ activitatea ISU. Principalele localităţi beneficiare din judeţ sunt Bacău, Moineşti, Comăneşti şi Podu Turcului, adică localităţile cele mai expuse intemperiilor iernii".
Proiectul a beneficiat de un buget de 20,9 milioane de lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă a fost de 20,4 milioane lei.
5 milioane de euro pentru copiii defavorizaţi din judeţul Bacău
La sfârşitul anului trecut, Consiliul Judeţean Bacău şi UNICEF au lansat un proiect de incluziune socială ce vizează 54.000 de copii vulnerabili şi familiile lor, provenind din 50 de comunităţi din judeţ, potrivit datelor autorităţilor.
Bugetul proiectului este de 5,3 milioane de euro, iniţiativa fiind finanţată de Guvernul norvegian (3,3 milioane de euro) şi UNICEF (2 milioane euro). În cadrul acestei investiţii, vor fi acordate servicii de educaţie, protecţie socială şi sănătate, cu accentul pe învăţământul preşcolar şi şcolar. Potrivit sursei citate, proiectul are o durată de implementare de trei ani şi va fi evaluat în scopul furnizării unor reforme ce vizează domenii precum sănătatea şi protecţia copilului.
Registru agricol în format electronic, proiect de 6,7 milioane lei
Un alt proiect important pe care Consiliul Judeţean Bacău îl derulează este acela pentru dezvoltarea infrastructurii necesare în vederea gestionării registrului agricol în format electronic, potrivit site-ului instituţiei. Investiţia este finanţată prin Programul Operaţional Sectorial "Creşterea Competitivităţii Economice" 2007-2013, cu bani de la Fondul European de Dezvoltare Regională. Valoarea totală a proiectului este de 6,7 milioane lei, cu o asistenţă financiară nerambursabilă de 5,4 milioane lei.
Potrivit autorităţilor băcăuane, obiectivul investiţiei este să implementeze o aplicaţie informatică prin care să fie realizată o gestiune mai bună a problemelor legate de posesia şi folosinţa terenurilor agricole.
Perioada de implementare a proiectului este de 18 luni, beneficiarii investiţiei fiind 15 unităţi administrativ-teritoriale de pe teritoriul judeţului Bacău, respectiv Cleja, Coloneşti, Coţofăneşti, Dealu Morii, Faraoani, Găiceana, Motoşeni, Nicolae Bălcescu, Orbeni, Pânceşti, Podu Turcului, Sascut, Tamaşi, Ungureni, Valea Seacă.
CJ Bacău susţine că registrul agricol în format electronic reprezintă o bază de date pentru satisfacerea unor solicitări, precum eliberarea documentelor privind calitatea de producător agricol, în vederea vânzării produselor la piaţă, privind starea materială pentru situaţii de protecţie socială sau pentru obţinerea unor drepturi materiale.
Reabilitarea drumurilor judeţene 116 şi 119 F
În ceea ce priveşte infrastructura rutieră, CJ Bacău derulează reparaţii capitale pe drumul judeţean DJ 116 Târgu Ocna - Oituz, prin Programul Operaţional Regional - Axa prioritară 2 - Îmbunătăţirea infrastructurii de transport regionale şi locale. Proiectul are o valoare totală de 20,1 milioane lei, cu o perioadă de implementare de 29 de luni, iar investiţia presupune, printre altele, achiziţia şi elaborarea studiului de fezabilitate şi a documentaţiei aferente, desfăşurarea procedurilor de achiziţii publice sau lucrările de execuţie propriu-zise.
Potrivit datelor CJ Bacău, drumul judeţean 116 F va fi reabilitat pe o porţiune de 8,7 kilometri, urmând ca durata de deplasare între Târgu Ocna şi Oituz să fie redusă de la 30 la 10 minute.
Şi în cazul proiectului de reabilitare a DJ 119 F Căiuţi - Pralea, investiţia este finanţată prin Programul Operaţional Regional - Axa prioritară 2 - Îmbunătăţirea infrastructurii de transport regionale şi locale, având o valoare de circa 14,8 milioane şi o perioadă de implementare de 29 de luni.
Proiectul cuprinde achiziţia şi elaborarea studiului de fezabilitate, desfăşurarea procedurilor de achiziţii publice, precum şi demararea lucrărilor de execuţie în sine. Consiliul Judeţean Bacău a arătat că drumul judeţean 119 F va fi reabilitat pe un tronson de 14,3 kilometri, iar durata de deplasare între localităţile Căiuţi şi Pralea va ajunge la circa 15 minute, de la 45 de minute înainte de implementarea proiectului.
CJ Bacău a elaborat strategia de dezvoltare durabilă a judeţului în orizontul de timp 2010-2021, proiectul fiind finanţat prin Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative din Fondul Social European. Printre obiectivele strategice cuprinse în document se află creşterea competitivităţii sectoarelor agroalimentar şi forestier, dezvoltarea rurală, precum şi a mediului de afaceri local sau valorificarea resurselor energetice regenerabile. De asemenea, Consiliul Judeţean Bacău are în vedere creşterea productivităţii economiei prin dezvoltarea resurselor umane, îmbunătăţirea serviciilor de sănătate şi educaţie şi protejarea mediului înconjurător.