Numarul cumparatorilor de locuinte solvabili a scazut foarte mult in anii de criza. Acest lucru se evidentiaza prin reducerea numarului de tranzactii pe piata. Daca in anul 2008 s-au efectuat in jur de 500.000 de tranzactii, in anii de criza numarul lor a scazut la 350.000. "Acele 150.000 de tranzactii care au disparut reprezinta in principal investitorii, care cumparau inainte pentru a revinde", a precizat analistul imobiliar Radu Zilisteanu, in cadrul unei conferinte organizate de "Imopedia.ro".
Prezenta speculantilor in sine nu reprezinta o problema, mai mult de atat, ei pot reprezenta "motoare de crestere", insa trebuie sa existe o pondere optima a acestora in piata, considera domnia sa.
Piata imobiliara a intrat acum intr-o perioada de relativa stabilitate, care se va mentine in urmatorii ani. "In perspectiva tranzactiile speculative vor fi mult mai putine. Pentru cativa ani nu vor mai exista evolutii spectaculoase de preturi, ci doar de o singura cifra, fie in minus, fie in plus. Va trebui sa invatam sa nu fim nici consumeristi, nici prudenti", prefigureaza domnul Radu Zilisteanu.
In opinia domniei sale dezvoltatorii au inceput "cu stangul" in Romania, deoarece produsele lor nu au fost corelate cu cererea reala, suprafetele locuintelor oferite fiind foarte mari. Din acest motiv, o serie de dezvoltatori au ajuns sa isi recompartimenteze apartamente cu patru camere in unitati mai mici. "Pretul a devenit criteriul fundamental in achizitia unei locuinte", atrage atentia domnul Radu Zilisteanu.
Piata imobiliara este sustenabila daca pretul pe mp reprezinta echivalentul a maxim doua salarii medii nete pe economie, deci undeva la nivelul de pana in 700 euro pe mp, in cazul Romaniei, adauga analistul imobiliar.
Finantarea pentru achizitia de locuinte nu este strict dependenta de Programul "Prima Casa" deoarece bancile au introdus programe proprii cu caracteristici similare, mai ales dupa ce statul a redus garantia acordata la 50% din valoarea creditului.
Insa in eventualitatea in care bancilor din Romania li se vor retrage liniile de finantare de la companiile-mama, acestea vor mai putea acorda credite doar in limita depozitelor atrase in plan autohton. Pana acum, datorita aportului din strainatate, bancile au putut acorda credite cu 40% peste sumele atrase de la populatie, a explicat domnul Radu Zilisteanu.