Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

PRIMĂRIA HUNEDOARABuget de investiţii de peste 8,5 milioane de euro

F.A. Investiţii /

Panoramă Hunedoara

Panoramă Hunedoara

Mare parte din fondurile pentru investiţii sunt pentru modernizarea străzilor

Primăria Municipiului Hunedoara a programat, pentru acest an, un buget de investiţii de peste 30 de milioane de lei (circa 8,5 milioane de euro). Jumătate din această sumă provine de la bugetul local, iar cealaltă jumătate este asigurată din alte surse de finanţare. În prima jumătate a acestui an, au fost cheltuiţi peste patru milioane de lei (1,1 milioane de euro), ne-au declarat oficialii primăriei.

DJ Hunedoara - Sântuhalm va fi modernizat

Mare parte din fondurile pentru investiţii sunt pentru modernizarea străzilor. Astfel, 16 străzi vor fi supuse lucrărilor de modernizare, iar valoarea totală a investiţiilor este de peste trei milioane de lei. Cea mai costisitoare lucrare este realizarea drumului de acces auto şi pietonal Carol Davilla, din zona Ciuperca, în valoare de peste 800.000 de lei.

Pentru modernizarea DJ Hunedoara - Sântuhalm, Primăria Hunedoara a cerut deja fonduri de la bugetul de stat, iar de la bugetul local s-au alocat deja 50.000 de lei. Autorităţile locale au solicitat fonduri de la Guvern şi pentru modernizarea drumului Răcăştie, iar de la bugetul local s-a alocat suma de 139.000 de lei.

Alte străzi care vor fi supuse lucrărilor de modernizare sunt Romanilor, Hăşdat (250.000 de lei), Dâmbului (290.000 de lei), Carpaţi, Lătureni (210.000 de lei), Brădet, Aleea Pădurii, Pestişu - Mare, Dr. Marinescu, Poştei, Aleea Chizid, Stejarilor, Serei.

Două milioane de lei pentru reţelele de apă şi canalizare

În acest an, au fost alocaţi aproximativ două milioane de lei pentru extinderea şi modernizarea reţelelor de apă şi canalizare. Pentru reabilitarea sistemului de alimentare cu apă Hunedoara - Deva, prin programul ISPA, a fost alocat un milion de lei. Vor mai fi reabilitate reţelele de apă şi canalizare de pe străzile Dâmbului, Dumitru Merticariu, Lătureni, Stejarilor, Aleea Tineretului, Brădet, Zlaşti (fundătura Carierei).

Primăria Hunedoara a mai repartizat aproape 300.000 de lei pentru alte inves-tiţii de apă şi canalizare ce urmează să înceapă în acest an. Este vorba despre reabilitarea colectorului de canalizare Hunedoara - Sântuhalm, pentru care a fost alocată suma de 115.000 de lei. Vor mai fi reabilitate şi nouă staţii hidrofor, sistemul de colectare a apelor pluviale din Piaţa Obor şi Hăşdat, precum şi canalizarea şi dotarea staţiei monobloc din zona Zlaşti.

Continuă modernizarea şcolilor

Primăria Hunedoara a programat, pentru acest an, un buget de investiţii de peste nouă milioane de lei pentru modernizarea şcolilor din oraş. Din această sumă, peste trei milioane de lei provin de la bugetul local, iar 5,8 milioane de lei din alte surse. De la Ministerul Educaţiei şi Cercetării s-au alocat, în acest an, 1,1 milioane de lei pentru unităţile de învăţământ din Municipiul Hunedoara.

Pentru reabilitarea sălii de sport de la Colegiul Tehnic "Matei Corvin" există fonduri de la bugetul local de peste 86.000 de lei, iar de la Compania Naţională de Investiţii au fost repartizaţi pes-te 900.000 de lei. La sfârşitul lunii august, lucrarea se afla în faza de licitaţie.

Ministerul Educaţiei şi Cercetării a contribuit cu 2,2 milioane de lei pentru reabilitarea campusului şcolar Emanoil Gojdu. Pentru finalizarea lucrării de aproape cinci milioane de lei au mai fost solicitate fonduri de la bugetul de stat. Lucrările de refacere a împrejmuirii la Grădiniţa "Floarea Soarelui" costă autorităţile locale 60.000 de lei.

Primăria Hunedoara a alocat pentru modernizarea dotărilor Spitalului Municipal "Dr. Alexandru Simionescu" un milion de lei. Fondurile provin din surse atrase.

Reabilitările blocurilor vor costa două milioane de lei

În acest an, bugetul alocat de consilierii locali hunedoreni pentru dezvoltarea locuinţelor este de peste două milioane de lei. De la bugetul local va fi alocată suma de 480.000 de lei, iar aproape 1,6 milioane de lei provin din alte surse.

Pentru reabilitarea blocului G2, sc. A, de pe str. Nicolae Bălcescu, este nevoie de aproape 600.000 de lei. De la bugetul local provin 10.000 de lei, iar din alte surse s-au mai asigurat peste 580.000 de lei.

Amenajarea exterioară a blocului 7 ANL va costa autorităţile locale peste 140.000 de lei. Pentru reabilitarea blocului D1-8 de pe strada Prutului, bugetul local va asigura peste 285.000 de lei. De asemenea, reabilitarea blocului de locuinţe sociale de pe strada Mureşului va costa bugetul local 8.000 de lei. Alţi 215.000 de lei vor fi asiguraţi din alte surse.

Primăria Hunedoara va cheltui aproape 34.000 de lei pentru realizarea acoperişului blocului K, scara. B, de pe str. Ştrandului. Amenajarea terenului şi utilităţile locuinţelor pentru tineri din Carol Davilla vor primi o finanţare de 250.000 de lei de la bugetul local.

Tot în acest an, va începe şi etapa I a realizării blocului de locuinţe pentru tineri, care vor fi destinate închirierii. Acest bloc va fi situat pe strada Al. Vlahuţă. De la bugetul local vor fi alocaţi aproape 1,8 milioane de lei, iar ANL va completa investiţia cu peste 14 milioane de lei.

Au fost atrase fonduri europene de un milion de euro

Primăria Hunedoara a solicitat şi a obţinut fonduri europene de aproape un milion de euro pentru mai multe proiecte aflate pe lista de investiţii. Pentru dezvoltarea serviciilor de îngrijire la domiciliu pentru persoanele vârstnice din Hunedoara, finanţarea totală este de aproape 65.000 de lei. Contribuţia locală este de 26.000 de lei. Proiectul se află în faza de implementare.

O finanţare totală de peste 53.000 de euro a fost alocată pentru întărirea capacităţii instituţionale şi operaţionale a serviciului public Poliţia Comunitară a Municipiului Hunedoara, proiect care se află în faza de implementare. De la bugetul local s-a alocată suma de 6.000 de euro. Primăria Hunedoara a alocat de la bugetul local 6.000 de euro pentru incluziunea socială a tinerilor rromi, proiect aflat în stadiu de implementare. Finanţarea totală este de peste 56.000 de euro.

Pentru îmbunătăţirea serviciilor sociale primare pentru persoanele cu handicap grav, finanţarea totală este de peste 82.000 de euro. Contribuţia locală este de 8.400 de euro. Proiectul se află în curs de contractare.

Aproape 1,8 milioane de lei s-au alocat pentru modernizarea Grădinii Zoologice din Hunedoara. Contribuţia autorităţilor locale este de peste 400.000 de lei. Acest proiect se afla în curs de contractare la finele lunii august.

Proiecte pentru care va fi solicitată finanţare europeană

Primăria Hunedoara va solicita fonduri europene pentru alte patru proiecte. Este vorba despre închiderea depozitului de deşeuri municipale Hăşdat, proiect pentru care există un Studiu de Fezabilitate. Pentru acesta vor fi solicitate fonduri în valoare de aproape 6 milioane de euro, prin Programul Operaţional Structural de Mediu.

Un alt proiect pentru care vor fi cerute fonduri structurale în valoare de 900.000 de euro urmăreşte reabilitarea, modernizarea şi echiparea Ambulatoriului Integrat al Spitalului Municipal "Dr. Alexandru Simionescu" Hunedoara. Proiectul se află în faza de iniţiere a Studiului de Fezabilitate.

Reabilitarea şi modernizarea drumului de acces str. Serei, aflat în faza de iniţiere a Studiului de Fezabilitate, necesită fonduri PHARE de 222.000 de euro. Pentru realizarea Centrului Social Multifuncţional pentru Persoane Vârstnice din Hunedoara vor fi solicitate fonduri de aproape 3,5 milioane de lei. Pentru acest proiect există deja un Studiu de Fezabilitate.

Autorităţile locale hunedorene vor mai investi, în 2008, aproximativ 3,2 milioane de lei pentru alte proiecte. Este vorba, în primul rând, despre reabilitarea Casei de Cultură care presupune o inves-tiţie de peste 1,7 milioane de lei. De asemenea, pentru Catedrala Eroilor, s-au mai alocat, în acest an, 300.000 de lei din alte surse.

Pentru refacerea podului de acces la castelul Corvinilor a fost programată o investiţie de peste 410.000 de lei, din surse atrase. Lucrările de reparaţii ale căminelor culturale din localităţile componente Răcăştia, Pestişu Mare şi Boş vor costa 120.000 de lei.

Pentru adăpostul de urgenţă pe timp de noapte au fost alocaţi, în acest an, 55.000 de lei de la bugetul local şi alţi peste 600.000 din alte surse.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional