Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Primăria Municipiului Giurgiu: Proiecte pentru panouri solare şi centrală electrică fotovoltaică

F.A. Investiţii /

Primăria Municipiului Giurgiu: Proiecte pentru panouri solare şi centrală electrică fotovoltaică

Primăria Giurgiu avea, la jumătatea lunii mai, depus pentru evaluare la Agenţia Fondului pentru Mediu un proiect în valoare de 550.000 de euro pentru montarea de panouri solare pe opt clădiri municipale şi trei blocuri de locuit în vederea asigurării apei calde de consum. Perioada de funcţionare a instalaţiilor este prevăzută pentru aprilie - octombrie.

Sunt incluse în proiect blocurile de locuinţe sociale AB1, BO1, BO2 şi BO3 Cartier Obor, blocurile ANL C8 şi C9, Seminarul Teologic "Sfântul Ioan Valahul" (Şcoală + Cantină, Internat), sediul Primăriei din Municipiul Giurgiu, Bloc106 sc.A, Bloc B3 sc.A, şi Bloc S sc.B.

Program are în vedere înlocuirea sau completare sistemelor clasice de încălzire cu sisteme care utilizează energie solară, energie geotermală şi energie eoliană ori alte sisteme care conduc la îmbunătăţirea calităţii aerului, apei şi solului.

Finanţarea este prevăzută să fie de maxim 80% din total investiţie asigurată din fonduri nerambursabile de la bugetul de stat, iar minim 20% va fi suportată după caz, de la bugetul local sau de la asociaţiile de proprietari.

Un alt proiect, pentru care propunerea a fost depusă la finele lunii aprilie la OIE, vizează realizarea unei centrale electrice fotovoltaică pentru producerea energiei verzi în municipiul Giurgiu. Valoarea totală a proiectului este de 7 milioane de euro.

Proiectul propus constă în realizarea unei noi capacităţi de producere a energiei electrice având puterea de 1 MW, cu ajutorul panourilor fotovoltaice. Această centrală va fi amplasată lângă Platforma Chimică 1 şi va ocupa o suprafaţă de aproximativ 2,4 ha. Energia electrică produsă va fi introdusă în Sistemul Electroenergetic Naţional pentru asigurarea iluminatului public din municipiului Giurgiu.

În ceea ce priveşte finanţarea, aceasta este prevăzută să fie asigurată în proporţie de 98% din valoarea eligibilă prin Programul Operaţional Sectorial "Creşterea Competitivităţii Economice" Axa Prioritară IV - "Creşterea eficienţei energetice şi a securităţii furnizării în contextul combaterii schimbărilor climatice", şi 2% din valoarea eligibilă + cheltuieli neeligibile + TVA aferent valorii totale a proiectului va asigurat de la bugetul local.

Alte proiecte în domeniul energiei regenerabile

Primăria Giurgiu derulează proiectul ProSTO - Măsuri de bună practică în domeniul implementării obligaţiilor termice solare, în valoare totală de 32.000 euro. Acesta este finanţat 50% prin Programul Energie Inteligentă Europa şi 50 % fonduri de la bugetul local.

Programul vizează creşterea eficienţei energetice în comunităţi prin înţelegerea şi aplicarea unor concepte moderne de economisire a energiei, conştientizarea avantajelor folosirii resurselor regenerabile şi prin schimbul de experienţă între partenerii proiectului. Perioadă de derulare este 2008 - 2010

Primăria Giurgiu intenţionează să implementeze un proiect de furnizarea a necesarului de apă caldă de consum pentru persoanele cărora li se oferă asistenţă socială, cât şi pentru personalul angajat la Direcţia de Asistenţă Socială Giurgiu. Finanţarea ar putea fi asigurată din Fonduri de la Guvernul Elveţiei prin acordul cadru România - Elveţia şi de la bugetul local.

Proiectul de achiziţionare de panouri solare pentru centrul de primire în regim de urgenţă a persoanelor defavorizate din municipiul Giurgiu are o valoare totală de 60.000 euro. Aceasta propunere a fost transmisă în vederea realizării ghidului solicitantului.

Printre proiectele în lucru ale Primăriei Giurgiu se mai numără achiziţionarea unei centrale termice pe biomasă, în valoare estimativă de 26 milioane de euro, pentru care primăria intenţionează să acceseze fonduri europene. Centrala ar urma să folosească biomasă pentru producerea energiei termice pe timpul iernii şi va funcţiona în tandem cu centrala termică solară. Aceasta din urmă face obiectul unui alt proiect, în valoare estimativă de 35 milioane de euro, pentru care, de asemenea, primăria Giurgiu vrea să obţină fonduri europene nerambursabile.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional