Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Primăria Sector 6: După locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri urmează investiţiile sociale şi în parcuri de distracţii

F.A. Investiţii /

Marcel Florentin Bera, arhitectul şef al Sectorului 6.

Marcel Florentin Bera, arhitectul şef al Sectorului 6.

Declaraţiile domnului Marcel Florentin Bera, arhitectul şef al Sectorului 6

Primăria Sectorului 6 va finanţa planuri integrate de dezvoltare urbană pe termen mediu şi lung, având ca scop regenerarea arealelor urbane, clar delimitate spaţial în cadrul sectorului, ne-a spus domnul Marcel Florentin Bera, arhitectul şef al Sectorului 6.

Implementarea acestor planuri integrate va avea impact atât asupra dezvoltării de ansamblu a sectorului, cât şi a zonei înconjurătoare. Aceste planuri integrate vor fi implementate prin proiecte de reabilitare a infrastructurii urbane degradate.

Primaria sectorului 6 îşi propune:

- să reabiliteze total, atât din punct de vedere urban, cât şi din punct de vedere peisagistic zonele din interiorul cartierelor Drumul Taberei, Militari şi Crângaşi.

- să definitiveze modificarea şi actualizarea PUZ "Coordonator Sector 6", pentru a armoniza Regulamentul local de urbanism cu situaţiile specifice din teren, urmărindu-se simplificarea modalităţilor de implementare şi de aplicare a prevederilor acestuia din cadrul documentaţiilor emise de Primăria sectorului 6 şi corelarea cu necesităţile de dezvoltare ale sectorului şi cu cerinţele investitorilor;

- să facă demersurile pentru întocmirea unui studiu de trafic şi analiză a condiţiilor de circulaţie pe raza sectorului 6, în vederea elaborării unei strategii coerente de fluidizare a traficului rutier prin dimensionarea cât mai corectă a sis­temului rutier şi prin introducerea sensurilor unice, acolo unde este posibil;

- să lanseze un concurs public de arhitectură pentru reamenajarea urbanistică, arhitecturală şi peisagistică a zonelor de intrare în sectorul 6 pe drumurile naţionale, judeţene şi la limitele cu celelalte sectoare, în scopul creării unui concept integrator privind imaginea, funcţiunile şi dotările urbane prin identificarea celei mai bune soluţii atât din punct de vedere ambiental, cât şi arhitectural, care să contribuie la creşterea valorii amplasamentelor propuse ;

- să iniţieze demersurile pentru construirea unui spital regional de urgenţă, sens în care a fost întocmit un studiu topografic pentru un teren în suprafaţă de 10 ha situat în Prelungirea Ghencea şi a fost transmisă către Guvernul Româ­niei documentaţia necesară în vederea promovării unui proiect de hotărâre de guvern prin care acest teren să fie trecut din domeniul privat al statului aflat în administrarea Agenţiei Domeniului Statului în domeniul public al statului şi în administrarea Ministerului Sănătăţii ;

- să realizeze o zonă de agrement în cartierul Crângaşi, in jurul Lacului Morii, zonă care poate fi transformată într-un punct de atracţie turistică.

Peste puţin timp vor începe lucrările de construire a unei magistrale de metrou de circa 8 km care va deschide sectorul din punct de vedere al transportului în comun, astfel încât va fi rezolvată atât problema mobilităţii, dar mai ales problema traficului, una din dificultăţile cu care se confruntă majoritatea capitalelor europene, subliniază domnul Bera.

Activitatea în construcţii va migra spre investiţii private de talie mai redusă

Un indicator important pentru dinamica sectorului construcţiilor, atât pentru situaţia actuală, cât şi pentru cea viitoare, este numărul de autorizaţii de construire acordate, tot mai scăzut, atât pentru construcţia de clădiri rezidenţiale, cât şi pe segmentul construcţiilor de spaţii industriale, de depozitare şi comerciale.

Domnul arhitect Marcel Bera consideră că şi în continuare piaţa construcţiilor va înregistra un declin şi că sectorul construcţiilor nu va da semne de redresare mai devreme de anul 2011-2012.

"Consider că în perioada imediat următoare va avea loc o frânare puternică a investiţiilor în domeniul imobiliar şi al parcurilor industriale mari şi că activitatea în construcţii va migra spre investiţii private de talie mai redusă, ce vor comporta un risc investiţional ceva mai scăzut.", afirmă domnul Bera

Domnia sa este de părere că, în urmatorii ani, vom asista la o trecere către normal în sectorul construcţiilor de locuinţe şi la orientarea tot mai multor constructori către sectorul de construcţii civile şi comerciale. Concomitent cu acesta, va avea loc trierea în rândul pieţei a celor fără experienţă sau slab specializaţi în domeniu, în acest fel având de câştigat investitorii care vor pune accent pe calitatea execuţiei şi a materialelor folosite, clienţii devenind mai buni cunoscători şi tot mai pretenţioşi.

Cartierul Giuleşti Sârbi este în curs de reabilitare

Între planurile Primăriei Sectorului 6 se numără continuarea anul acesta a programului de reabilitare termică a blocurilor de locuinţe colective. Totodată, Primăria Sectorului 6 va continua să participe la programul iniţiat de către Primaria Municipiului Bucuresti privind "Reabilitarea zonelor urbane cu deficienţe majore în sistemul de canalizare şi alimentare cu apă a sectoarelor 1 şi 6 din municipiul Bucureşti" - lucrările din cartierul Giulesti Sârbi.

Referitor la întrebarea legată de construirea unui parc de distracţii în cartierul Giuleşti Sârbi, domnul Bera ne-a precizat că în momentul de faţă în zona respectivă nu se poate construi. "Dacă se modifică Planul Urbanistic Zonal al sectorului, la care lucrăm de un an şi ceva, este foarte posibil să fie făcută şi această investiţie", ne-a spus domnul Bera.

De asemenea, Primăria şi-a propus că continue toate programele investiţionale de creştere a gradului de confort urban: introducerea de reţele edilitare, modernizare stadală, sporirea numărului locurilor de parcare, inclusiv continuarea construcţiei de parcări inteligente, lucrările de instalare utilităţi din cartierul Brâncuşi, urmând să fie demarată şi construcţia unei grădiniţe în acest cartier.

Până la finele acestui an, Sectorul 6 ar putea avea un nou PUZ

PUZ-ul de sector este, în principiu, finalizat întrucât se lucrează la el de peste un an. La jumătatea lunii august documentaţia era depusă la Primăria Municipiului Bucureşti în vederea aprobării.

Acest PUZ cuprinde toate modificările, adăugirile, actualizările necesare şi arhitectul Sectorului 6 speră că va fi aprobat în cursul acestui an.

"PUZ-ul include modificări funcţionale pe zone, valabile acum, în 2010 comparativ cu ceea ce s-a propus in 2005. Raportat la suprafaţa sectorului nu pot să spun că se modifică mai mult de 5-10%. Sunt modificări mai ales în zone care în momentul de faţă nu sunt construite, tocmai pentru atragerea posibililor investitori; modificări pentru ca terenul respectiv să devină mai atractiv pentru cei care ar putea să investească", subliniază domnul Bera

De exemplu, dacă este o zonă în care pot fi construite doar clădiri individuale cu parter + două niveluri, după modificarea PUZ-ului pot fi realizate acolo clădiri chiar şi cu P + 4E. De asemenea, în unele zone se modifică acel coeficient de utilizare a terenului, care reprezintă suprafaţa desfăşurată ce poate fi construită pe un teren, în unele zone acest coeficient mărindu-se de la 1,3 la 2,5 sau 3.

Fazele de aprobare a PUZ-ului încep de la Comisia Tehnică de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului a Primăriei Municipiului Bucureşti şi continuă cu obţinerea avizelor de la diverse ministere, de la Mediu până la Ministerul Dezvoltării. În plus, orice PUZ este supus spre dezbatere publică şi afişat pe site-ul Primăriei Municipiului Bucureşti cel puţin o lună, perioadă în care investitorii interesaţi pot să vină cu întrebări şi propuneri pentru completări, modificări.

Piaţa va fi cucerită de investitorii cu lichidităţi, care vor investi în calitate şi vor construi în zone bine cotate

O reluarea a creşterii activităţii de construcţii este estimată de domnul Bera începând de anul viitor. "Aceasta ar însemna că în primăvara anului viitor încep construcţiile la o serie de lucrări aprobate deja sau care vor fi autorizate în această iarnă. În mod normal cine vrea să construiască în primăvară trebuie să facă de acum o planificare, să demareze din timp lucrările de proiectare şi de avizare"spune domnul Bera.

Piaţa construcţiilor şi-a temperat dezvoltarea în 2010, din cauza crizei financiare şi a schimbării condiţiilor de creditare la împrumuturile pentru achiziţia de locuinţe.

Consecinţele crizei financiare asupra sectorului construcţiilor sunt semnificative. Lipsa lichidităţilor, condiţiile severe de acordare a creditelor şi atitudinea de expectativă a investitorilor privati sunt principalii factori ce vor determina scăderea volumului investiţiilor în domeniul construcţiilor. Multe proiecte de construcţii sunt stopate temporar sau amânate ca urmare a lipsei finanţării, a costurilor ridicate şi a scăderii cererii.

Faţă de anii trecuţi, dezvoltatorii nu mai construiesc cu scop speculativ. Deşi majoritatea au deja în proprietate terenurile pe care să demareze construcţia, aceştia nu au început lucrările din lipsa finanţării. Băncile, la rândul lor, au înăsprit condiţiile de creditare.

Depăşirea dificultăţilor cu care se confruntă la momentul actual domeniul construcţiilor poate fi făcută doar prin implicarea autorităţilor publice centrale şi prin stabilirea de facilităţi la acordarea creditelor ipotecare, ceea ce ar duce la creşterea cererii pe piaţă, a volumului vânzărilor şi investiţiilor în acest domeniu. Intervenţia statului ar fi benefică pentru depăşirea crizei cu care se confruntă acest sector, insă statul nu dispune de resurse financiare în acest sens.

În anii trecuţi profilul jucătorilor din piaţa de construcţii era foarte diversificat, cererea foarte mare permiţând funcţionarea atât a unor societăţi mici, cât şi a unor dezvoltatori de talie mare, naţională şi internaţională. Selecţia în rândul acestora începe să-şi facă vizibile efectele, deoarece capacitatea de absorbţie a pieţei a fost deja depăşită. Actuala criză prin care trece sectorul construcţiilor va "curăţa" piaţa de companiile care nu ştiu să gestioneze corect veniturile şi nici să se asigure în situaţii de criză. Piaţa va fi cucerită de către investitorii care vor avea la dispoziţie cele mai multe lichidităţi, de cei care vor investi în calitate şi vor construi în zone bine cotate.

Sectorul 6 are nevoie de investiţii sociale şi pentru locaţii de petrecere a timpului liber

În Sectorul 6 există suficiente spaţii comerciale, apreciază Marcel Bera, iar dacă vor fi finalizate cele care deja au fost autorizate sau cele care sunt în curs de autorizare chiar vor fi si locuinţe suficiente. Spaţii pentru birouri sunt, de asemenea, destul de multe şi domnul Bera este de părere că se vor mai construi şi altele.

"Ce nu avem deloc nici la nivelul sectorului şi nici la nivelul Bucureştiului sunt parcurile de distracţii. Există posibilitatea ca în sectorul 6 să fie construite două asemenea parcuri", afirmă domnul Bera.

Chiar dacă câteva dintre grădiniţele existente au fost mansardate, acestea sunt încă supraaglomerate, motiv pentru care în sector ar mai trebui construite şi alte grădiniţe. De asemenea, Primăria a făcut un cămin de bătrâni, dar cu siguranţă ar fi nevoie de mai multe, locurile în acesta fiind insuficiente, susţine domnul Bera.

Autorităţile poartă discuţii pentru construirea a două spitale. "Avem chiar şi un teren pus la dispoziţie de primăria municipiului Bucureşti de acum câţiva ani, dar pentru care până acum nu am găsit încă investitorul", spune domnul Bera.

Investiţiile preconizate de Primărie ar putea fi realizate în parteneriat public-privat sau chiar să fie investiţia administraţiei locale.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional