Primării Timişoara: Programe de restaurare cu fonduri publice şi finanţare germană
F.A. Investiţii / 01 septembrie 2013
Zonele de patrimoniu istoric şi arhitectural ale Timişoarei se constituie într-una dintre cele mai extinse arii de acest gen din ţară. Primăria Municipiului Timişoara a căutat soluţii pentru reabilitarea clădirilor istorice prin parteneriate public-private şi prin proiecte cu sprijin extern.
Nicolae Robu, primarul municipiului Timişoara, ne-a declarat: "Suntem conştienţi că reabilitarea imobilelor istorice presupune un efort financiar uriaş, Timişoara având o arie protejată foarte mare. Ca atare, este foarte clar că printr-un singur program de finanţare nu se poate avansa în acest domeniu, lucru dovedit în ultimii ani. De aceea, avem în paralel mai multe programe de reabilitare în derulare, avem un centru specializat care gestionează aceste programe şi susţine proprietarii din aceste imobile istorice".
Fonduri germane pentru monumentele istorice ale Timişoarei
Un program amplu pe termen lung al municipalităţii este "Reabilitarea monumentelor istorice din cartierele istorice ale Timişoarei" - Infrastructură municipală faza II, o iniţiativă a Municipiului Timişoara cu sprijinul Guvernului German, prin KfW, Banca de Dezvoltare. Programul prevede acordarea unui sprijin financiar în valoare de 5 milioane de euro Primăriei Timişoara pentru reabilitarea imobilelor monument istoric - proprietate privată sau publică - din cele trei cartiere istorice: Cetate, Iosefin şi Fabric. Din cele 5 milioane de euro, 3 milioane de euro reprezintă un împrumut pe termen de 30 de ani, cu o perioadă de graţie de 10 ani şi dobândă de 2%, iar două milioane de euro reprezintă grant.
Până în prezent a fost finalizată cartarea sitului istoric Cetate. Se află în faza de finalizare studii similare pentru cartierele istorice: Iosefin, Elisabetin, Fabric şi cartierul Cetatea Timişoara "extra-muros", incluzând fişele a peste 100 imobile protejate.
Lucrări de reabilitare se desfăşoară în prezent în cadrul proiectului pilot "Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea şi echiparea infrastructurii educaţionale a Liceului Nikolaus Lenau Timişoara"- imobil istoric, cu o valoare aprobată de KfW de 700.000 de euro.
În luna august, municipalitatea avea în pregătiri avansate şi urma să înceapă lucrările la alte două proiecte prin acest program, prin care vor fi restaurate două imobile istorice ale unor licee: Jl Calderon şi CD Loga.
În privinţa clădirilor istorice proprietate privată eligibile în acest program, există un număr considerabil de cereri cu documentaţia preliminară completă depusă. În prezent, pentru o parte dintre ele sunt iniţiate evaluările tehnice şi ale costurilor implicate şi, de asemenea, sunt în pregătire, evaluările situaţiei financiare ale proprietarilor, a precizat domnul Robu.
De asemenea, KfW a aprobat un alt grant de un milion de euro pentru asistenţă tehnică în primii patru ani de implementare prin experţi internaţionali selectaţi de KfW. Contractarea echipelor de consultanţi a constituit startul oficial al implementării, în 23 aprilie 2012. Cele două echipe de consultanţi se constituie în două loturi: suport instituţional - MACS Management Consulting Services GmBH, Frankfurt - servicii tehnice şi de arhitecţi, SPS Plan Architekten und Ingenieure GmbH, Leipzig. În consecinţă, au fost semnate primele acorduri preliminare cu asociaţiile de proprietari care s-au înscris în program. Aceste acorduri dau posibilitatea începerii evaluării tehnice de către consultanţii specializaţi. La solicitarea proprietarilor de clădiri istorice, Primăria va utiliza fondurile pentru lucrări de reabilitare a clădirilor monument istoric şi va recupera sumele avansate într-o perioadă de 10 ani, a explicat domnul Robu.
Nou program de sprijin pentru proprietari, cu finanţare de la bugetul local
În luna martie a acestui an a fost declarată prima zonă prioritară de intervenţie şi protejare şi anume ansamblul urban monument istoric care cuprinde spectaculoasele clădiri din Piaţa Victoriei. Această arie a fost definită ca atare în cadrul unui Regulament referitor la zonele de identitate arhitecturală ale Timişoarei. Regulamentul reiterează un set de reguli necesar de urmat pentru reabilitarea clădirilor şi propune modalităţi financiare şi de cofinanţare a acestor intervenţii şi de implicare a municipalităţii în sprijinul proprietarilor.
"Intenţionăm ca în acest areal să înceapă primele lucrări cu o formă de sprijin financiar acordată de către municipalitate de la bugetul local, acesta fiind un nou program de reabilitare", a precizat domnul Robu.
Variantele de împărţire a costurilor între Primărie şi proprietari vor fi stabilite în funcţie de complexitatea lucrărilor implicate şi / sau de situaţia materială a proprietarilor din clădire. În cazul cofinanţării va fi vorba de un procent din sume recuperabile de la proprietari şi un procent acordat ca şi grant, nerambursabil. Fiind vorba despre resurse bugetare, serviciile de execuţie a lucrărilor trebuie să fie achiziţionate prin proces de achiziţie publică. De asemenea, asistenţa tehnică de pe parcursul lucrărilor este asumată de Primărie.
Pentru iniţierea participării în astfel de programe de sprijin financiar, proprietarii vor veni cu proiectul tehnic. În zonele delimitate de către Primărie ca şi prioritare pentru reabilitare şi protejare, proprietarii vor putea apela şi la credite bancare cu dobândă subvenţionată acordate în condiţiile Legii 153/2011, modificată prin Legea 146/2013.
Este necesar un program naţional de restaurare cu fonduri europene
În opinia edilului şef al Timişoarei, principalele dificultăţi în implementarea unor programe de restaurare a clădirilor de patrimoniu rezidă în legislaţia deficitară la nivel naţional, resursele bugetare limitate, fragmentarea extrem de mare a proprietăţii, dificultatea în respectarea termenelor prin prelungirea procesului de achiziţie publică a serviciilor de execuţie lucrări. "Ar fi fost oportun pentru oraşele cu patrimoniu istoric extins dacă ar fi existat la nivel naţional un program coerent de restaurare a clădirilor istorice şi pe această bază şi un program de finanţare special din fondurile structurale alocate de Uniunea Europeană", consideră domnul Robu.
Zona protejată a Timişoarei
Pe teritoriul municipiului Timişoara au fost inventariate peste 14.500 de clădiri istorice, imobile construite înainte de anul 1940. Dintre acestea, conform Legii 422/2001, în lista monumentelor istorice sunt înregistrate 97 de poziţii (clădiri monumente, ansambluri sau situri), dintre care 43 monumente de clasă A - monumente istorice de valoare naţională şi universală şi 54 de monumente de clasă B - monumente istorice reprezentative pentru patrimoniul cultural local. În total sunt protejate 938 clădiri istorice, majoritatea acestora fiind amplasate în vechile cartiere istorice ale Timişoarei: Cetate, Iosefin, Elisabetin şi Fabric.
În privinţa stării clădirilor de patrimoniu, în zona Cetate, centrul istoric al Timişoarei, situaţia este vizibil mai bună. Aici puţin peste 50% dintre clădiri necesită reparaţii capitale. Celelalte zone nu se prezintă la fel de optimist, deşi există exemple pozitive vizibile prin calitatea intervenţiei, iniţiative ale Primăriei sau private.
"Strategia pe care Municipiul Timişoara a definit-o pentru aceste zone are ca ţintă un rezultat echilibrat vizibil în toate zonele istorice pe care Timişoara îşi doreşte să le pună în valoare", afirmă Nicolae Robu, primarul municipiului Timişoara.