Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Primariile vor primi mai repede banii europeni pentru plata constructorilor

A.D. Perspective /

Primariile vor primi mai repede banii europeni pentru plata constructorilor

Guvernul a aprobat o ordonanta de urgenta in sprijinul autoritatilor locale, cu scopul cresterii gradului de absorbtie a fondurilor europene.

In prezent, in cazul proiectelor finantate cu fonduri europene, autoritatile trebuie sa plateasca initial din surse proprii contravaloarea lucrarilor, iar ulterior suma este rambursata de Uniunea Europeana. Din acest motiv, multe autoritati se gasesc in imposibilitate de a achita facturile pentru lucrarile receptionate, a afirmat viceprim-ministrul Liviu Dragnea, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice.

Noua ordonanta stabileste ca plata catre constructori sau prestatorii de servicii sa fie efectuata prin decontare de la autoritatile de management ale programelor oeprationale.

Concret, constructorul transmite la autoritatea locala factura, autoritatea locala intocmeste toata documentatia necesara, cu exceptia ordinului de plata, respectiv cu exceptia dovezii ca a efectuat plata. Toata documentatia este transmisa la Autoritatea de Management, care verifica rapid, ii aloca banii, urmand ca in cinci zile autoritatea locala sa faca dovada ca a efectuat plata. "In acest fel, nu mai obligam autoritatile locale sa ia credite bancare, nemaivorbind de faptul ca marea majoritate a lor nu mai pot sa contracteze credite pentru ca nu le mai permite gradul de indatorare", subliniaza Liviu Dragnea.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional