Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Primele semne de revigorare apar pe piaţa spaţiilor de birouri

F.A. Perspective /

Gina Dadu, editor Bursa Constructiilor

Gina Dadu, editor Bursa Constructiilor

  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Vom asista în curând la o lipsă acută pe piaţa imobiliară atât în ceea ce priveşte spaţiile de birouri de clasa A, cât şi locuinţele ! Cel puţin aceasta este estimarea unora dintre dezvoltatorii şi brokerii imobiliari.

    Explicaţia lor este că în perioada de criză ritmul construcţiilor a scăzut semnificativ făcând ca cererea manifestată la reluarea creşterii economice să nu găsească o ofertă corespunzătoare.

    Nu putem spune că în prezent nu sunt disponibile spaţii de birouri, dar se pare că acestea nu mai corespund cererii actuale care, potrivit analiştilor imobiliari, începe să se facă simţită.

    Agenţii imobiliari susţin că se caută spaţii de birouri amplasate în locaţii bune, cu acces la mijloacele de transport în comun şi care au costuri de întreţinere cât mai reduse, adică sunt situate în clădiri eficiente energetic şi cu consumuri mici de utilităţi. Situaţia existentă încurajează dezvoltatorii precum Raiffeisen Evolution, AFI Europe România, Ana Holding şi GTC să iniţieze proiecte noi de spaţii de birouri.

    În plus, brokerii imobiliari raportează tranzacţii în creştere pe piaţa spaţiilor de birouri. Ei susţin că merg bine şi preînchirierile pentru viitoarele clădiri de birouri. De asemenea, perioada de încheiere a tranzacţiilor de închiriere a spaţiilor de birouri s-a redus semnificativ faţă de acum doi ani.

    Acestea sunt semnale care nu pot decât să ne încurajeze.

    Comparativ cu piaţa spaţiilor de birouri, cea rezidenţială reacţionează mult mai lent. Cu toate că există o presiune generată de cererea de locuinţe, totuşi faptul că nu s-a epuizat oferta disponibilă întârzie deciziile de investiţii în acest sector. Oferta actuală este formată din apartamente a căror construcţie a început înainte de criza economică, pe loturi de teren scumpe şi uneori neadecvate locuirii (departe de mijloace de transport în comun, cu acces dificil pentru maşinile de urgenţe etc). În plus, multe dintre aceste apartamente noi nu respectă cerinţele actuale privind eficienţa energetică, şi anume au fost izolate necorespunzător, cu materiale de slabă calitate. Pe deasupra, preţurile acestor locuinţe se menţin mult prea ridicate în comparaţie cu puterea de cumpărare a potenţialilor clienţi. Se pare că băncile, în mare parte proprietare ale acestor locuinţe în urma intrării în insolvenţă a dezvoltatorilor, nu sunt dispuse încă să le vândă la preţuri adaptate condiţiilor actuale de piaţă.

    Asta face ca pentru moment proiectele de construcţii rezidenţiale să nu fie "bancabile", adică băncile să nu fie dispuse să le finanţeze.

    Ca urmare, este de aşteptat ca revenirea pe trend crescător a investiţiilor în ansambluri de locuinţe să se facă mai greu.

    Totuşi, acest orizont de timp nu mai este incert şi pare să fie de numai trei - patru ani. Aceasta dacă ar fi să luăm în calcul intenţiile anunţate de unii dezvoltatori în ceea ce priveşte construirea, peste câţiva ani a unor ansambluri rezidenţiale de mari dimensiuni. Până atunci, similar perioadei din anii "90, presiunea de pe piaţa rezidenţială se va diminua punctual prin construcţii de case individuale.

    Datele statistice pentru primul trimestru al acestui an, în ceea ce priveşte numărul autorizaţiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale, arată o continuare a scăderii acestui indicator. Astfel, numărul autorizaţiilor a fost în primul trimestru cu 7% mai mic decât în perioada similară a anului trecut. O scădere substanţială s-a înregistrat însă în luna februarie a acestui an, când ţara noastră a fost afectată pe întreg teritoriul său de o vreme extrem de nefavorabilă, marcată de numeroase coduri - galbene şi roşii - de atenţionare meteo.

    Situaţia autorizaţiilor pare să confirme faptul că la reluarea creşterii economice oferta de locuinţe va fi redusă.

    Potrivit opiniilor exprimate în luna aprilie 2012, de către managerii societăţilor comerciale, în cadrul sondajelor realizate de Institutul Naţional de Statistică, se conturează pentru perioada aprilie - iunie 2012 o tendinţă de creştere în industria prelucrătoare, în sectorul de construcţii şi în comerţul cu amănuntul şi de creştere moderată în servicii, în raport cu cele trei luni anterioare.

    Potrivit estimărilor din luna aprilie 2012, în activitatea de construcţii va înregistra, pentru următoarele trei luni, creştere a volumului producţiei şi a stocului de contracte şi comenzi. Managerii estimează creştere moderată a numărului de salariaţi. În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează creştere moderată a acestora.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional