Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2024

Primul parc ecologic din zona industrială a municipiului Buzău

Investiţii /

Primul parc ecologic din zona industrială a municipiului Buzău

  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Cunoscut ca oraşul care deţine prima şcoală circulară din România, municipiul Buzău a marcat o nouă premieră în demersul de a susţine şi de a implementa conceptul de economie circulară. În luna mai, în oraşul reşedinţă de judeţ a fost inaugurat primul parc ecologic, amenajat în zona industrială şi construit 100% din materiale reciclabile. În plus, noul parc marchează şi o premieră naţională, fiind singurul spaţiu realizat după un concept regăsit, în special, în oraşele occidentale, acela de pajişte urbană.

    Investiţie privată în valoare de 145.000 de euro

    Grădina Drăgaica, parcul construit în zona industrială din municipiul Buzău, reprezintă o investiţie privată, realizată de Grupul de reciclare şi regenerare a resurselor GreenGroup, în parteneriat cu Asociaţia ROTA. Parcul se întinde pe 3500 de metri pătraţi, pe un teren neamenajat, într-un cartier în care nu există spaţii de joacă pentru copii. Amenajarea a durat circa opt luni, iar suma cheltuită s-a ridicat la 145.000 de euro. Potrivit investitorului Constantin Damov, Preşedintele Consiliului de Administraţie al GreenGroup, suma reprezintă o cotă din impozitul pe profit.

    "Parcul Grădina Drăgaic este o oază verde în oraş, creată cu scopul de a oferi comunităţii un loc plin de frumuseţe şi relaxare. Grădina Drăgaica a fost realizată plecând de la nevoia accesului la spaţii verzi a locuitorilor din zonă, care este aflată în vecinătatea cartierului industrial al oraşului. Studiile şi experţii în domeniul urbanismului au demonstrat că integrarea spaţiilor verzi în zonele industriale urbane aduce multiple beneficii comunităţii, precum reducerea poluării aerului şi a zgomotului, îmbunătăţind astfel sănătatea şi bunăstarea oamenilor care trăiesc şi lucrează în aceste zone", informează investitorul.

    Parc construit doar cu materiale reciclabile

    Parcul a fost realizat integral din materiale reciclabile. Mai exact, toate elementele cheie ale parcului, precum băncile din lemn, locul de joacă, aparatele pentru fitness sau chiar panourile informative au fost realizate din materiale naturale şi conform principiilor sustenabilităţii, aducând astfel beneficii atât pentru mediul înconjurător, cât şi pentru cei care îl vizitează.

    "Punem o pată verde într-o zonă preponderent percepută ca gri, cenuşie, zona industrială a Buzăului. Nu ştiu dacă este primul parc din ţară într-o zonă industrială, dar în Buzău sigur este. Este un parc pe circa 3.500 mp, era o zonă complet abandonată. Pentru că suntem o companie de reciclare, tot ce este aici s-a reciclat. Foştii copaci i-am salvat, i-am toaletat şi am adăugat alţii în completare, micile movile sunt făcute din reorganizarea pământului şi a materialelor. Băncile sunt nişte profile de stejar care au fost obţinute dintr-o demolare, au fost finisate. Drumul şi aleea nu sunt din beton turnat, sunt pietricele de calcar bătute în aşa fel încât ele să facă un postament solid. Avem zonă de pajişte urbană, e un concept nou în care încercăm să adunăm polenizatori, albine, ameninţate în oraşele europene, şi mai avem un concept, să spunem aşa, o grădină de secetă unde am cultivat numai plante care nu au nevoie de irigaţie", a precizat Constantin Damov, Preşedintele Consiliului de Administraţie al GreenGroup.

    De asemenea, noul parc aduce în Buzău, dar şi în România, pentru prima dată conceptul de pajişte urbană, precum şi ideea amenajării unei grădini de secetă cu plante care nu au nevoie de irigaţii.

    "Grădina Drăgaica este realizată după un concept regăsit în special în oraşele occidentale, acela de pajişte urbană. Pajiştile urbane sunt zone special amenajate cu flori şi alte plante perene în care vegetaţia este lăsată să crească înalt. Ele sunt tunse doar de două ori pe an, pentru a permite florilor şi plantelor să se dezvolte şi să atragă polenizatori (fluturi, albine, păsări). Pajiştile urbane au rol de a creşte biodiversitatea şi de a încetini eroziunea solului. Pajiştile urbane înflorite sunt adaptate mediului urban şi sunt realizabile cu costuri minime, oferind beneficii ecologice, sociale şi ambientale.

    În Grădina Drăgaica a fost amenajată şi o grădină de secetă, un tip de amenajare ce foloseste plante rezistente la condiţii de secetă, fără să aibă sistem de irigaţii. Amenajată la o cotă sub cota generală a terenului şi cu un strat gros de pietriş, gradina captează parţial apele pluviale, le filtrează şi le absoarbe în sol", informează reprezentanţii GreenGroup.

    Constantin Damov, Preşedintele Consiliului de Administraţie al GreenGroup, a subliniat: "Parcul Grădina Drăgaica reprezintă angajamentul GreenGroup faţă de comunitatea din Buzău şi dorinţa de a participa la dezvoltarea sa. Vrem să contribuim la transformarea Buzăului într-un oraş în care spaţiile verzi să fie parte integrantă a peisajului urban. În plus, vrem să arătăm că zonele industriale pot fi mai mult decât spaţii gri şi betonate. Ele trebuie să integreze zone verzi şi de recreere, oferind astfel un mediu mai sănătos şi mai atractiv pentru locuitori şi angajaţi. Parcul Grădina Drăgaica este un exemplu bun al modului în care putem revitaliza şi transforma aceste zone".

    Parcul Grădina Drăgaica va fi donat Primăriei Municipiului Buzău, care va asigura întreţinerea şi administrarea lui în beneficiul comunităţii.

    Constantin Toma, Primarul Municipiului Buzău, a declarat: "Apreciez eforturile depuse de GreenGroup şi Asociaţia ROTA pentru a regenera această zonă şi a o transforma într-un spaţiu verde frumos şi funcţional. Această iniţiativă este un exemplu bun de parteneriat între sectorul privat şi sectorul public în vederea îmbunătăţirii calităţii vieţii cetăţenilor din Buzău. În plus, este un proiect care se integrează perfect în strategia pentru economie circulară a Buzăului".

    Green Group, Institutul pentru Cercetări în Economie Circulară şi Mediu Ernest Lupan, împreună cu Primăria Buzău şi Coaliţia pentru Economia Circulară au lansat în data de 16 mai 2019 platforma inovativă BUZĂU CIRCULAR.

    Astfel, programul "Buzău Circular" îşi va concentra atenţia asupra celor patru piloni principali: Produse/Consum-Deşeuri/ Consum de resurse-Constructii sustenabile-Transport/Mobilitate.

    Proiectul creionează o viziune pentru viitorul oraşului, o agendă de acţiune pentru modificarea fluxurilor municipale cu scopul de a stimula inovarea, reducerea risipei, creşterea ciclului de viaţă al produselor prin reparare şi reutilizare, maximizarea reciclării şi eliminarea depozitării deşeurilor la groapă.

    Implementând principiile economiei circulare se vor diminua efectele crizei globale de resurse şi economiile mondiale vor putea continua dezvoltarea făra a consuma resurse materiale suplimentare.

    Economia circulară înseamnă reducerea la minimum a deşeurilor şi a poluării prin reducerea consumului, reciclarea deşeurilor şi reutilizarea materialelor.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Proiecte

    Amenajări

    Smart City

    Materiale

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Perspective

    Companii

    Internaţional