Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

PROIECT: Stadion de top la Iaşi

Investiţii /

Stadion de top la Iaşi
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Autorităţile locale din Iaşi propun iubitorilor fotbalului o nouă arenă. Stadionul va fi mult mai mare decât actualul, urmând să aibă dotări de top, astfel încât să poată găzdui meciuri de cel mai înalt nivel.

    Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a anunţat că a propus Consiliului Local un proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru viitorul Stadion "Regele Ferdinand", cu o capacitate de peste 24.000 de locuri: "Noul stadion municipal, Ferdinand I, este un proiect des­pre care s-a vorbit de generaţii. S-a terminat faza de proiectare la nivel de studiu de fezabilitate, şi continuă cu faza de proiect tehnic şi detalii de execuţie.

    Pentru a avansa acest proiect în analiza guvernului pentru viitorul program bugetar 2021-2027 propunem spre analiza consilierilor locali a indicatorilor tehnico economic al noului stadion.

    Din punct de vedere arhitectural, noul stadion va fi inspirat de coroana Regelui Ferdinand, fiind preluate elementele cele mai puternice care o construiesc. Cele opt lamele, care formează coroana, vor fi multiplicate în 30 de elemente de susţinere".

    Potrivit sursei citate, stadionul va avea 24.179 de scaune, suprafaţa desfăşurată a stadionului urmând a fi de peste 85.000 de metri pătraţi. Valoarea totală a investiţiei este estimată la aproximativ 113 milioane de euro, din care 94 milioane de euro se vor cheltui pentru lucrările de construcţie şi montaj. Conform proiectului, locurile pe scaune pentru public vor fi organizate pe două niveluri de gradene, cuprinzând zona de tribună est, parţial vest şi cele două peluze, nord şi sud. Funcţiunile destinate publicului general vor fi organizate la nivelul parterului astfel încât fiecare sector să aibă grupuri sanitare, zonă de alimentaţie publică. Spaţiile publicul VIP vor fi în zona de vest, cu zona de scaune în tribuna vest şi 40 de loje organizate pe două niveluri, cu parcare subterană prevăzută la nivelul subsolului, cu zona de foaier şi alimentaţie publică organizată la fiecare nivel VIP. În zona de vest vor fi grupate spaţiile destinate sportivilor şi oficialilor, precum zona de lucru media. Locurile aferente tribunei mass-media vor fi organizate în zona vest, deasupra lojilor VIP. Studiourile TV cu vedere la teren vor fi amplasate în zona vest. Suplimentar, pe latura de est este prevăzută amenajarea unui hotel destinat sportivilor, cu o capacitate de aproximativ 24 de unităţi de cazare, în camere duble. Acesta va beneficia de facilităţile caracteris­tice unui hotel - recepţie, zona de luat masa în regim de catering, oficiu de etaj, circulaţii verticale şi orizontale, zone de relaxare.

    Stadionul va avea amplasate la nivelul demisolul, pe zona de vest, spaţii care funcţionează independent de restul stadionului: restaurant, cafenea, un muzeu dedicat echipei FC Politehnica laşi, un fan shop şi un magazin cu articole sportive. Aceste spaţii vor fi uşor accesibile din exterior, cu program de funcţionare şi în afara meciurilor sportive. Restaurantul va avea o capacitate de aproximativ 240 de persoane şi va putea lucra atât independent, cât şi în relaţie cu foaierul VIP, situat adiacent. Cafeneaua va putea acomoda un număr de 70 de persoane. Pentru fiecare sector de spectatori va fi pre­văzut un punct de prim ajutor. De asemenea, vor fi asigurate spaţii comerciale, zone de alimentaţie publica şi grupuri sanitare.

    Noul stadion va dispune de facilităţi pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii, inclusiv cu grupuri sanitare dimensionate cores­pun­zător.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Legea

    Internaţional