Proiectul legislativ privind retrocedarea imobilelor nationalizate a trecut de filtrul Curtii Europene a Drepturilor Omului. In urma implementarii acestuia nu ar trebui sa mai existe situatii in care Romania sa piarda procese la CEDO pe tema retrocedarilor, a afirmat primul-ministru Victor Ponta.
Proiectul legislativ prevede ca imobilele in cauza sa fie restituite in natura acolo unde este posibil, cu obligativitatea mentinerii destinatiei imobilului timp de 7-10 ani, conform recomandarilor CEDO (fata de 20 de ani cat propunea initial Guvernul).
Proprietarii care nu pot obtine bunul in natura vor primi un numar de puncte valorice in baza carora vor putea fie sa achizitioneze alte imobile dintr-o lista alcatuita de autoritati sau vor putea opta sa li se restituie contravaloarea punctelor de-a lungul mai multor ani.
De asemenea, CEDO a acceptat plafonarea castigurilor celor care nu sunt proprietari sau urmasi ai proprietarilor, ci sunt cesionari de drepturi litigioase. Guvernul propune in acest caz aplicarea unui impozit reprezentand 85% din contravaloarea proprietatii.
In urmatoarea sedinta de guvern vor fi dezbatute eventualele amendamente propuse la proiectul legislativ, fie ca este vorba despre dreptul cultelor sau situatiile speciale, a mai precizat primul-ministru.
Ulterior Guvernul isi va asuma raspunderea pentru proiectul legislativ in fata Parlamentului.