Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Proiectul legislativ privind retrocedarile a trecut de CEDO

A.D. Perspective /

Proiectul legislativ privind retrocedarea imobilelor nationalizate a trecut de filtrul Curtii Europene a Drepturilor Omului. In urma implementarii acestuia nu ar trebui sa mai existe situatii in care Romania sa piarda procese la CEDO pe tema retrocedarilor, a afirmat primul-ministru Victor Ponta.

Proiectul legislativ prevede ca imobilele in cauza sa fie restituite in natura acolo unde este posibil, cu obligativitatea mentinerii destinatiei imobilului timp de 7-10 ani, conform recomandarilor CEDO (fata de 20 de ani cat propunea initial Guvernul).

Proprietarii care nu pot obtine bunul in natura vor primi un numar de puncte valorice in baza carora vor putea fie sa achizitioneze alte imobile dintr-o lista alcatuita de autoritati sau vor putea opta sa li se restituie contravaloarea punctelor de-a lungul mai multor ani.

De asemenea, CEDO a acceptat plafonarea castigurilor celor care nu sunt proprietari sau urmasi ai proprietarilor, ci sunt cesionari de drepturi litigioase. Guvernul propune in acest caz aplicarea unui impozit reprezentand 85% din contravaloarea proprietatii.

In urmatoarea sedinta de guvern vor fi dezbatute eventualele amendamente propuse la proiectul legislativ, fie ca este vorba despre dreptul cultelor sau situatiile speciale, a mai precizat primul-ministru.

Ulterior Guvernul isi va asuma raspunderea pentru proiectul legislativ in fata Parlamentului.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional