Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Reabilitare termica - subiect prioritar pentru sectorul constructiilor

A.D. Perspective /

Reabilitare termica - subiect prioritar pentru sectorul constructiilor

Subiectele legate de reabilitarea termica a cladirilor au suscitat un viu interes din partea celor peste 130 de participanti la Conferinta Reabilitarea termica - directii de actiune, organziata de revista Bursa Constructiilor in data de 4 aprilie.

Conferinta a avut ca invitat special pe reprezentantul Comisiei Europene, domnul Koen Delanghe, manager de program la Directia Generala pentru Politica Regionala si Urbana, implicat direct in negocierea programelor de reabilitare termica din Romania derulate cu fonduri europene.

Politica de coeziune a Uniunii Europene va dispune in perioada 2014-2020 de un buget estimat la 325 miliarde de euro. Aproximativ jumatate din buget va viza statele mai putin dezvoltate ale Uniunii, printre care si Romania.

La conferinta au participat, de asemenea, reprezentantii Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice: doamna Mariana Ionita, director general al Directiei Generale Lucrari Publice si domnul Catalin Surdeanu, director general adj. Directia Programe cu Finantare Europeana.

Mariana Ionita a fost recent numita in functie si va coordona programele de reabilitare termica cu finantare de la bugetul de stat, in timp ce Catalin Surdeanu se ocupa de programele de reabilitare termica finantate din fonduri europene.

Procesul de depunere a aplicatiilor pentru intrarea in programul de reabilitare termica a blocurilor de locuinte cu finantare europeana este in plina desfasurare. Pana in prezent un numar de opt primarii reprezentand resedinte de judet sau sectoare au depus 12 cereri de finantare, a precizat domnul Surdeanu.

La conferinta au participat si experti din cadrul Institutului European pentru Performanta Cladirilor din Bruxelles (BPIE): domnul Bogdan Atanasiu, senior expert in eficienta energetica si domnul Serban Danciu, task force manager BPIE Romania.

Bogdan Atanasiu a subliniat ca pana in prezent doar 3% dintre cele 3,18 milioane de apartamente existente in Romania au fost reabilitate termic.

Serban Danciu a prezentat modelele de finantare pentru reabilitare termica a cladirilor aplicate de Polonia si Cehia. Modelul polonez, bazat pe implicarea bancilor comerciale, are cele mai mari sanse sa fie aplicat si in Romania.

Presedintele Asociatiei Auditorilor Energetici pentru Cladiri din Romania, doamna Emilia-Cerna Mladin, a atras atentia ca normele in domeniul reabilitarii termice trebuie sa tina cont si de diferentele existente intre regiunile climatice ale tarii in privinta consumului de energie.

Domnul Ion Dogeanu, director executiv al Agentiei pentru Eficienta Energetica si Protectia Mediului a Sectorului 1, a prezentat programul local de reabilitare termica. Primaria Sectorului 1 va investi in acest an 95 de milioane de euro pentru reabilitarea termica a 208 blocuri de locuinte. Acestea se adauga celor aproape 500 de blocuri reabilitate in sector in intervalul 2009-2012.

Horia Petran, seful sectiei Performante Energetice ale Cladirilor Durabile, din cadrul INCD URBAN-INCERC, a punctat importanta calificarii fortei de munca pentru a asigura calitatea lucrarilor de reabilitare termica. Un important sprijin in acest sens este oferit prin programul ROBUST.

Prezentarile sustinute in cadrul Conferintei au fost urmarite de reprezentanti ai autoritatilor publice locale: Consiliul Judetean Timis, Consiliul Judetean Dambovita, Primaria Sectorului 1, Primaria Sectorului 2, Primaria Sectorului 3, Primaria Calarasi, Primaria Bistrita, Primaria Targu Neamt, precum si manageri ai companiilor de constructii si ai producatorilor de materiale de constructii, reprezentanti ai bancilor, asociatiilor profesionale din constructii, camerelor de comert bilaterale, arhitecti, ingineri, auditori energetici, mass-media.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional