La sediul Comisiei Europene de la Bruxelles s-a incheiat conferinta dedicata evaluarii modului in care se aplica Regulamentul pentru Produse de Constructii - RPC 305/2011, precum si modalitatile de actiune pentru a se face posibila aplicare integrala a prevederilor Regulamentului la data de 1 iulie 2013.
Claudiu Georgescu, presedintele Asociatiei Producatorilor de Materiale pentru Constructii din Romania (APMCR), organizatie ce a reprezentat Romania la conferinta, a declarat: "Este foarte bine ca stakeholderii din Romania participa la evenimente de acest gen, mai ales ca, de data aceasta, suntem participanti la aplicarea unei legi comunitare din primele momente si astfel putem avea orice clarificare in timp util. Masurile ce trebuie luate pentru aplicarea RPC pun in primul rand accentul pe o foarte buna informare a mediului economic, reprezentat atat de producatori, cat si de utilizatori. Acest lucru va fi foarte util in conditiile in care piata unica europeana nu va mai avea bariere in domeniul materialelor de constructii si va trebui sa fim atenti asupra modului in care pregatim producatorii locali pentru libera concurenta europeana, mai ales in aceste conditii economice dificile si incerte".
Temele abordate in cadrul conferintei au vizat in principal clarificarea aspectelor privind modurile practice de tranzitie de la Directiva 89/106, la Regulamentul 305/2011, prin prisma aplicarii DoP (Declaratii de performanta), hEn (Standarde Armonizate), precum si a rolului si responsabilitatilor celor implicati in aceasta piata. Pe de alta parte, s-a discutat si despre simplificarea procedurilor si mai ales, despre intarirea credibilitatii in conditiile unei piete unice, nefiind omise nici problemele de supraveghere a pieţei.
Regulamentul este un act al CE obligatoriu de aplicat, Statelor Membre revenindu-le sarcina adaugarii capitolului de sanctiuni pentru incalcarea sa.