Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2024

Renovarea fatadelor: prea multe culori

I.D. Perspective /

Renovarea fatadelor: prea multe culori

Imbunatatirea aspectului cladirilor face obiectul unui proiect de hotarare lansat in dezbatere publica de autoritatile Capitalei. Propunerea Primariei prevede si posibilitatea de a se impune un cod de culori. Acest demers este salutat de producatorii de materiale de constructii.

Marius Dragne, CEO Xella Ro, a declarat:

"Renovarea si reabilitarea unei cladiri nu se rezuma la o refacere de fatada, este nevoie de interventii responsabile, uneori si la nivel de structura. In ceea ce priveste fatadele, Bucurestiul are o semnificativa mostenire de arhitectura de sorginte franceza, extrem de valoroasa din punct de vedere imobiliar si turistic. De aceea este important sa se reglementeze modul in care se realizeaza aceste interventii, fie prin acte legislative, fie prin politici de urbanism inpirate de alte capitale Europene."

Conform datelor Duraziv, in Bucuresti tencuielile de fatada in culoare alba reprezinta cea mai mare pondere a vanzarilor, insa ulterior acestea sunt combinate cu diverse alte culori tari. Primul aspect care trebuie urmarit atunci cand se ia o decizie privind nuanta fatadei este contextualizarea, integrarea in peisajul oferit de vecinatatile existente.

Romanii aleg in medie dintr-o paleta de circa 12 culori atunci cand este vorba despre fatadele cladirilor, cea mai vanduta culoare de tencuiala din Romania fiind portocaliu. Paleta recomandata de specialisti este mult mai restransa, fiind alcatuita din tonuri din trei mari nuante: alb, gri si bej.

Gabriel Constantin, manager B2B in cadrul companiei Duraziv, a declarat:

"Este interesant de remarcat ca paleta coloristica pentru care se opteaza cand vine vorba despre proiecte de amenajare interioara este una foarte limitata. Acest lucru se schimba radical cand vine vorba de fatadele cladirilor. La nivel european comportamentul de consum este inversul celui din Romania, respectiv apetitul pentru culoare se manifesta la interior, asa cum este si normal in vreme ce fatadele sunt mai neutre. Daca in privinta caselor particulare decizia apartine proprietarilor, in ceea ce priveste blocurile reabilitate termic alegerea culorilor revine fie autoritatilor, fie administratorilor de bloc, fara ca acest fapt sa fie reglementat conform unei strategii de urbanism."

Costurile medii pentru renovarea fatadelor sunt de 10 euro/mp, in cazul in care s-a optat si pentru aplicarea unor produse termoizolante, aceasta valoare fiind una asociata sistemelor cu polistiren. Costul de 10 euro include: adezivul pentru lipire si adezivul pentru masa de spaclu, polistirenul expandat, plasa de armare si diblurile aferente, amorsa, finisajul - de obicei tencuiala decorativa - profilele de soclu, picuratorul si profilele de colt (acestea din urma sunt extrem de importante pentru protejarea fatadei de aparitia petelor si pentru a inchide sistemul astfel incat nimic sa nu mai poata patrunda intre termosistem si fatada existenta a cladirii) Nu sunt incluse manopera si tamplaria. in cazul utilizarii altor produse termoizolatoare costurile cresc cu aproximativ 15%.

O lucrare de renovare a unei fatade bine realizata, cu produse de calitate si meseriasi priceputi, are o durata medie de viata de aproximativ 25 ani.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Materiale

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional