Pana in prezent, in Romania au fost derulate putine masuri pentru cresterea eficientei energetice a cladirilor. Din acest motiv majoritatea cladirilor sunt ineficiente. In general, blocurile de locuinte se incadreaza in clasa de eficienta energetica C sau D. Aplicarea de termosistem le aduce in clasa B. Locuintele individuale vechi, fara imbunatatiri, se situeaza in clasele D, E sau F. Casele noi, cu termosistem se incadreaza in schimb in clasa B, a precizat Daniela Rotariu, vicepresedintele Asociatiei Auditorilor Energetici pentru Cladiri (AAEC) in cadrul simpozionului "Eficienta energetica germana in cladiri si case pasive romanesti", organziat de Camera de Comert si Industrie Romano-Germana.
Programul de reabilitare termica derulat de stat ar trebui sa includa nu doar aplicarea de termosistem si tamplarie termoizolanta, ci toate elementele care contribuie la cresterea eficientei energetice, deci inclusiv instalatiile de apa calda. Potentialul de economisire a energiei este foarte mare in Romania, subliniaza doamna Rotariu.
In opinia presedintelui Ordinului Arhitectilor din Romania, Serban Tiganas, statul ar trebui sa isi asume rolul de model in privinta cresterii eficientei energetice prin aplicarea masurilor specifice in cazul cladirile publice.
In Germania, masurile de crestere a eficientei energetice au inceput inca din 1979 si au continuat pe fondul cresterii preturilor la energie. Costurile energetice intr-o gospodarie germana medie se situeaza in prezent in jurul la 1.560 de euro pe an, incluzand consum pentru incalzire, gatit si iluminat, mentioneaza Christian Siebel, de la eclareon GmbH.
In prezent, in Germania sunt foarte populare sistemele individuale de incalzire pe baza de gaz sau pacura (in cazul locuintelor mai vechi). In prezent este in derulare un program - pilot care vizeaza incalzirea cu hidrogen obtinut din gaze naturale. In perspectiva ar urma sa fie utilizat biogaz in acest scop.
De asemenea, sunt din ce in ce mai intens utilizate sisteme alternative de incalzire, precum pompe de caldura, panouri solare, cuptoare cu peleti sau sisteme de cogenerare, precizeaza Daniel Scherz, de la Scherz + Scherz Architekten.