Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Romania are potential major in economisirea energiei

A.D. Perspective /

Romania are potential major in economisirea energiei

Pana in prezent, in Romania au fost derulate putine masuri pentru cresterea eficientei energetice a cladirilor. Din acest motiv majoritatea cladirilor sunt ineficiente. In general, blocurile de locuinte se incadreaza in clasa de eficienta energetica C sau D. Aplicarea de termosistem le aduce in clasa B. Locuintele individuale vechi, fara imbunatatiri, se situeaza in clasele D, E sau F. Casele noi, cu termosistem se incadreaza in schimb in clasa B, a precizat Daniela Rotariu, vicepresedintele Asociatiei Auditorilor Energetici pentru Cladiri (AAEC) in cadrul simpozionului "Eficienta energetica germana in cladiri si case pasive romanesti", organziat de Camera de Comert si Industrie Romano-Germana.

Programul de reabilitare termica derulat de stat ar trebui sa includa nu doar aplicarea de termosistem si tamplarie termoizolanta, ci toate elementele care contribuie la cresterea eficientei energetice, deci inclusiv instalatiile de apa calda. Potentialul de economisire a energiei este foarte mare in Romania, subliniaza doamna Rotariu.

In opinia presedintelui Ordinului Arhitectilor din Romania, Serban Tiganas, statul ar trebui sa isi asume rolul de model in privinta cresterii eficientei energetice prin aplicarea masurilor specifice in cazul cladirile publice.

In Germania, masurile de crestere a eficientei energetice au inceput inca din 1979 si au continuat pe fondul cresterii preturilor la energie. Costurile energetice intr-o gospodarie germana medie se situeaza in prezent in jurul la 1.560 de euro pe an, incluzand consum pentru incalzire, gatit si iluminat, mentioneaza Christian Siebel, de la eclareon GmbH.

In prezent, in Germania sunt foarte populare sistemele individuale de incalzire pe baza de gaz sau pacura (in cazul locuintelor mai vechi). In prezent este in derulare un program - pilot care vizeaza incalzirea cu hidrogen obtinut din gaze naturale. In perspectiva ar urma sa fie utilizat biogaz in acest scop.

De asemenea, sunt din ce in ce mai intens utilizate sisteme alternative de incalzire, precum pompe de caldura, panouri solare, cuptoare cu peleti sau sisteme de cogenerare, precizeaza Daniel Scherz, de la Scherz + Scherz Architekten.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional