Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Romania ramane atractiva pentru investitori

I.D. Perspective /

James Heyworth Dunne -Head ofCapital Markets and Valuation Department CBRE

James Heyworth Dunne -Head ofCapital Markets and Valuation Department CBRE

Romania ramane in continuare o piata atractiva din punct de vedere investitional chiar in conditiile finantarii limitate si a problemele din zona Euro care au determinat cresterea riscului investitional, arata un raport al CBRE Romania.

"Piata din Romania este inca atractiva pentru investitorii straini pe fondul diferentei inregistrate la nivelul randamentelor prime in comparatie cu tarile vecine din Europa Centrala si de Est. Lipsa finantarii si problemele din zona Euro au condus insa la un nivel scazut al volumului de investitii in prima jumatate a anului, determinand cresterea riscului investitional, o incetinire a procesului decizional si marirea timpului de finalizare a unei tranzactii", a declarat James Heyworth Dunne, Head of Capital Markets and Valuation Department CBRE Romania.

Randamentele prime s-au stabilizat in primul semestru al anului pe cele trei piete: retail (centre comerciale si spatii de strada), birouri si industrial. Pe segmentul birouri, randamentul prime s-a stabilizat la 8%, avand la baza ofertele investitorilor de pe piata locala, iar in sectoarele retail si cel industrial, s-a mentinut la nivelul de 8,75% (centre comerciale), respectiv 10,25% (depozite).

In Romania, primele sase luni ale anului au fost dominate de alegerile locale si de continuarea reformelor pentru mentinerea stabilitatii economice. Obiectivele Bancii Nationale a Romaniei si ale Fondului Monetar International (rata inflatiei, respectiv deficitul bugetar) au fost atinse si sunt in continuare monitorizate atent pana la sfarsitul acestui an. in luna mai rata inflatiei a fost de 1,79%, in timp ce nivelul maxim stabilit de BNR pentru 2012 este de 3%, iar rata dobanzii de referinta a scazut cu 0,25% in fiecare luna din ianuarie pana in martie, valoarea actuala fiind de 5,25%.

Cu toata acestea in primul semestru al anului, Romania a inregistrat cel mai scazut nivel al volumului de investitii din semestrul I 2005 pana in prezent. In primele sase luni ale lui 2012 au fost incheiate doar doua tranzactii, in valoare de 55 de milioane de euro, respectiv vanzarea fabricii Nokia de catre producatorul De"Longhi si cumpararea complexului City Business Centre din Timisoara de catre NEPI.

Vanzarea complexului City Business Center din Timisoara catre fondul de investitii sud - African New Europe Property Investment (NEPI) a reprezentat cea mai mare tranzactie din intervalul ianuarie - iunie 2012. in prezent, complexul de birouri City Business Center este inchiriat unor companii precum: IBM, PwC, Vodafone, Alcatel-Lucent, BCR, Deloitte si Microsoft.

Cea de-a doua tranzactie incheiata in semestrul I 2012 a fost vanzarea fabricii Nokia (35.000 mp) din judetul Cluj pentru suma de 10 milioane de euro producatorului de electrocasnice De"Longhi. Noul proprietar are in plan inceperea productiei in toamna acestui an.

In primul semestru al anului, in Europa Centrala si de Est, Rusia a inregistrat cel mai mare volum investitional, de peste 900 milioane de euro, urmata de Polonia, cu peste 800 de milioane de euro, si Cehia cu aproximativ 180 milioane de euro.

in Varsovia, in primul trimestru al acestui an, randamentul prime pe segmentul birouri a fost de 6,25 %, pe cel industrial de 7%, iar domeniul retail a inregistrat un nivel de 6%. Un nivel similar al randamentul prime a fost in Praga, cu 6,50% pentru birouri, 8% pentru segmentul industrial si 6,25 % pentru sectorul retail. Budapesta a inregistrat pe segmentele birouri, industrial si retail, randamente prime de 7,25%, 8,75%, respectiv 7%.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional