Pana la 16 martie 2013 statele membre ale Uniunii Europene sunt obligate sa integreze in legislatiile nationale textul revizuit al directivei privind intarzierea efectuarii platilor (Directiva 2011/7/UE).
"IMM-urilor le este deosebit de greu sa-si apere dreptul de a fi platite la timp. Intarzierea platilor inseamna pentru ele timp si bani pierduti, iar disputele legate de facturi nu fac decat sa inrautateasca relatiile cu clientii. Aceasta cultura păguboasa a platilor intarziate trebuie sa ia sfarsit. Este timpul ca statele membre sa implementeze in legislatiile nationale directiva privind intarzierea in efectuarea platilor", a declarat Antonio Tajani, vicepresedinte al Comisiei Europene, comisar pentru industrie si antreprenoriat.
Conform directivei, autoritatile publice trebuie sa plateasca pentru bunurile si serviciile pe care le achizitioneaza in termen de 30 de zile calendaristice sau, in circumstante exceptionale, in termen de 60 de zile.
Intreprinderile trebuie sa isi platească facturile in termen de 60 de zile calendaristice, cu exceptia cazului îin care se stabilesc intentionat conditii diferite si in cazul in care termenul nu este in mod vadit injust pentru creditor.
De asemenea, Directiva prevede ca intreprinderile au automat dreptul sa solicite dobanzi pentru platile intarziate. Rata statutara a dobanzii va fi de cel putin 8 puncte procentuale peste dobanda de referinta a Bancii Centrale Europene.
Implementarea Directivei privind combaterea platilor intarziate reprezinta una dintre principalele solicitari adresate autoritatilor centrale de Asociatia Romana a Antreprenorilor de Constructii (ARACO).