Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2024

Romania va avea regiuni la sfarsitul anului

A.D. Perspective /

Viceprim-ministrul Liviu Dragnea, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice.

Viceprim-ministrul Liviu Dragnea, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice.

Pana la sfarsitul anului 2013 va fi infiintata o noua structura administrativ-teritoriala in Romania - regiunea. Aceasta va reuni mai multe judete si va avea o conducere, un buget si programe proprii.

"Regionalizarea este unul dintre cele mai mari proiecte de dupa 1989. Regionalizarea nu este neaparat un proiect politic, ci unul national", a declarat viceprim-ministrul Liviu Dragnea, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice.

Potrivit memorandumului aprobat in sedinta de guvern de marti, procesul de regionalizare - descentralizare va presupune transferul de responsabilitati, resurse si personal dinspre Guvern catre autoritatile regionale nou infiintate, mentinand in acelasi timp structurile si atributiile judetene. Astfel, autoritatile regionale vor fi insarcinate, printre altele, cu dezvoltarea economica a regiunii, gestionarea fondurilor europene, gestionarea si modernizarea infrastructurii de transport, amenajarea teritoriului, protectia mediului etc.

Autoritatile publice centrale vor exercita in continuare rolul de elaborare, implementare si monitorizare a politicilor nationale.

Viceprim-ministrul Liviu Dragnea a precizat ca rationamentul infiintarii regiunilor rezida in faptul ca judetul, ca structura, este foarte apropiat de autoritatile locale, dar este mult prea mic pentru a derula proiecte de anvergura, in schimb Guvernul poate realiza proiecte de anvergura dar este mult prea departe de necesitatile din plan local. Prin urmare, regiunile vor reprezenta structurile menite sa asigure echilibrul in dezvoltare.

La nivel conceptual, regiunea va avea un oras de resedinta si ar urma sa fie condusa de un presedinte si un Consiliu Regional alesi. De asemenea, ar putea exista si un prefect regional numit de Guvern. Numarul, componenta si resedintele regiunilor nu au fost inca stabilite.

Cadrul organizatoric va fi stabilit prin dezbatere publica, la propunerile unui Consiliu Consultativ pentru Regionalizare, care va fi infiintat in perioada urmatoare. Acesta va cuprinde trei grupuri de lucru: grupul format din personalitati din mediul academic, grupul format din alesi locali si demnitari (reprezentanti ai partidelor parlamentare) si grupul societatii civile (patronate, sindicate si organizatii non-guvernamentale). Concluziile dezbaterilor vor fi formulate de Consiliu pana in luna iulie.

Pentru elaborarea cadrului normativ necesar va fi infiintat un Comitet Tehnic Interministerial pentru Regionalizare - Descentralizare, condus de viceprim-ministrul, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice.

Al treilea pas va consta in organizarea la sfarsitul lunii septembrie sau inceputul lunii octombrie a unui referendum national pentru modificarea Constitutiei, astfel incat regiunile sa poata fi infiintate pana la sfarsitul anului.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Materiale

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional